Románia szigorít: mostantól börtön jár az ittas vagy jogosítvány nélküli halálos balesetokozásért

2023. július 08. 23:04

A törvénytervezetet 2019-ben „abszurd politikai okokból és a társadalom érdekeivel szembemenve” utasították el.

2023. július 08. 23:04

A Főtér szombati cikkében arról számolt be, hogy pénteken a román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szerint ezentúl, azok a halálos balesetet okozó sofőrök, akiknek nincs jogosítványuk, vagy alkohol, esetleg drog befolyása alatt vezettek, 

letöltendő szabadságvesztéssel büntetendők,

és nem kaphatnak felfüggesztett börtönbüntetést.

Négy éve elkaszálták a tervezetet

A cikkben kiemelik: Robert Cazanciuc szerint a tervezetét 2019-ben „abszurd politikai okokból és a társadalom érdekeivel szembemenve” utasították el. Elmondta a rendőrség és az igazságügyi minisztérium adataira hivatkozva, hogy évente 20 ezer ember kerül bíróság elé Romániában, mert jogosítvány nélkül, kábítószer vagy alkohol hatása alatt vezetett, és 

az általános vélekedés szerint ez az ítélet túlságosan enyhe esetükben. 

Bár most már elégedett lehetne a szenátor, úgy tűnik még tovább menne, hiszen bejelentette, hogy tervezetet készül benyújtani a KRESZ módosítására is, hogy a halálos balesetek okozói soha többé ne ülhessenek volán mögé.

Nyitókép: Sebastian Christoph Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mahavira
2023. július 09. 22:30
Eddig ugyan mi járt érte ha nem böri? Volt szerencsém pár napja hazavezetni Székelyföldről éjszaka azt az 500-km-et. Borzalom volt. Lakott területen belül is, ahol közvilágitás alig (innen csókoltatom a bezzeg Romániázókat), már én is 70-el megyek mert tolnak, de símán megelőznek busszal, kamionnal, tréleres halálkaravánokkal 90-100-al.
nempolitizalok-0
2023. július 09. 15:38
Miért, idáig mi járt érte? Levontak pár büntetőpontot?
DBZ22
2023. július 08. 23:38
Nem mostani sztori de 2005 és 2007 kötött Szucsáva - Botosán régióban több mint 4000 jogosítványt vontak be a rendőrök mert szabálysértés után a jegyzőkönyvet nem tudták aláírni , analfabéták voltak ( de a tesztlapokat kitöltötték hibátlan , legalábbis a megvádolt 35 vizsgabiztos szerint ) .Csak egy érdekesség : az autók nagyon nagy százalékában a bal elejük sérül , nem hajlik a nyakuk , előzés előtt kiteszik az autót hogy jobban lássanak ) .
Obsitos Technikus
2023. július 08. 23:38
Eddig mi járt érte?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!