Becsapódásra felkészülni?

2023. augusztus 16. 21:06

Mit keres a NATO legjobb védelemmel ellátott harckocsiján a nyugati véleményformálók által egyöntetűen kinevetett orosz „tyúkketrec” ukrán változata?

2023. augusztus 16. 21:06
Somkuti Bálint
Somkuti Bálint
Facebook

„Nem semmi nap ez a mai. Az öcsém elküldte a lenti képet, majd 10 percre rá Zoli barátom a képpel illusztrált Forbes cikket, amely rövid kivonata az alábbiakban olvasható.
A cikk szerint az ukrán katonai vezetés bevetette Robotinénél a 82. légiszállítású dandárt, az utolsó tartalékban tartott elit alakulatot. Neve ellenére az alakulat inkább egy gépesített dandár, mint egy könnyűgyalogos egység, ugyanis angol Challenger 2 nehézharckocsikkal, Marder lövészpáncélosokkal, valamint Stryker «nyuszibuszokkal», van felszerelve. Ez utóbbi a Honvédségnél is szolgáló BTR-80 nyolckerekű szállítójármű modern változata, de nem rendelkezik lánctalpas társainak védelmével. Mivel a négy dandárnyi (kb. hadosztálynyi) ukrán tengerészgyalogság Sztaromajorszkojénál és Urozsajnénál harcol, ez utóbbit úgy tűnik sikerült visszafoglalniuk az ukránoknak, a 82. dandár bevetése után felmerül a kérdés: 

ha sikerül áttörni az első orosz védelmi vonalat mi történik utána? 

A korábban általam is megosztott térképeken egyértelműen látszik, hogy a fő védelmi vonal ezután kezdődik. 

A cikk írója is felteszi a kérdést, hogy ha a NATO-ban megszokott 4-5000 fős dandárokkal szemben mindössze 2000 katonát tartalmazó alakulatot, az elkerülhetetlen veszteségek miatt ki kell vonni feltöltésre, akkor mi történik? Hogyan folytatják a támadást? A köztes cél Tokmak városa is 20 kilométerre van. Ez körülbelül annyi, mint amit eddig az ukránok eddig több mint két hónap alatt megtettek.
 

A tartalék többi része, a sorozottakból és területvédelmisekből álló alakulatok leginkább védelemre alkalmasak. 

Abba meg inkább bele se menjünk, hogy mit keres a közvélekedés szerint a NATO legjobb védelemmel ellátott harckocsiján a nyugati véleményformálók által egyöntetűen kinevetett orosz «tyúkketrec» ukrán változata.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2023. augusztus 17. 12:15
Tyúkketrecharcosok a harci arénában. Góliát nem góliátelemet használt, csak ketrecet, de elemében van.
alex55
2023. augusztus 17. 11:35
az más,az NATO kompatibilis tyúkketrec.
toro
2023. augusztus 17. 10:25
Javasolnék még egy védőrácsot a ketrec fölé fél méterrel. Esetleg még afölé is egyet. (Ezeket a brit szarokat úgy is a hk akna viszi el...)
B_kanya
2023. augusztus 17. 08:40
"barni-a-hegyrol Karvaly 2023. augusztus 17. 01:25 Igen, ez akkor működött, csak közben eltelt 80év. Ma már az ATGM-ek , de még a "fire 'n forget" vállról indítható eszközök (ne a 60éves RPG-7-re gondolj, bár ahhoz is gyárt a ruszki modern gránátot) is tandemtöltettel dolgoznak, a tyúkháló meg "...az ellen neem véééd..." " https://defense-update.com/20060102_slat-stryker.html Ja, hogy ez RÁCS, nem háló... és a ruszkikon is rács volt, sőt, némelyik még homokzsákot is rakott a rács tetejére...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!