Romániában kíméletlenül lecsapnak az ittas és drogos sofőrökre – járműveket is elkoboznának a tervezet szerint

2023. szeptember 04. 19:12

Románia már az ötödik egymást követő évben vezeti a halálos közúti balesetek statisztikáit az Európai Unióban.

2023. szeptember 04. 19:12

A bukaresti hatóságoknak elege lett abból, hogy egyre több járművezető ül alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt a volán mögé, ezért drákói szigorral készülnek büntetni az ilyen bűncselekményeket elkövetőket. Egy készülő törvénytervezet szerint a sofőröktől akár el is kobozhatják a járművüket, továbbá legkevesebb tíz évre bevonhatják a jogosítványukat. 

Ezeket Marcel Ciolacu román miniszterelnök jelentette be a hét végén, mondván, az általa irányított szociáldemokrata párt (PSD) számára „prioritás a drogkereskedelem és -fogyasztás megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos jogszabály szigorítása a törvényhozás hétfőn kezdődött őszi ülésszakában”.

Romániában a közelmúltban megszaporodtak a súlyos, nem egy esetben emberéleteket követelő közúti balesetek, amelyeket ittas vagy drogos állapotban lévő járművezetők követnek el – olvasható a Világgazdaságon.

Az elmúlt hét végén a közlekedési rendőrség 151 gépjárművezetői engedélyt vont be alkohol, negyvenet pedig drogok vagy más tiltott szerek hatása alatt történő vezetés miatt.

Borzalmas esetek Romániában

Szombaton egy 19 éves férfi által vezetett autó frontálisan ütközött egy másik járművel, a balesetben a sofőr 45 éves édesanyja szörnyethalt. A vizsgálatból kiderült, hogy a fiatal pszichoaktív szert fogyasztott vezetés előtt. 

Vasárnap egy nő életét vesztette, egy másik pedig súlyosan megsérült, miután egy ittas és bedrogozott sofőr elgázolta őket a Bukarest-közeli Popesti-Leordeni városában. Az 59 éves férfit járókelők meglincselték az általa okozott tragédia miatt, a kiérkező rendőrök menekítették ki a felbőszült emberek kezei közül.

Az országban általános felháborodás övezi az emberáldozatot követelő baleseteket okozó sofőrök felelőtlenségét.

Kormányzati körökben felmerült az iskolai drogtesztek bevezetése is – szülői beleegyezéssel –, erről azonban még nem született döntés.

A nemrég szigorított román büntető törvénykönyv júliusban hatályba lépett módosítás szerint nem kaphatnak felfüggesztett börtönt, hanem 

letöltendő szabadságvesztéssel büntetendők azok a halálos balesetet okozó sofőrök, akiknek nincs jogosítványuk, vagy alkohol, illetve drog befolyása alatt vezettek. 

Románia már az ötödik egymást követő évben vezeti a halálos közúti balesetek statisztikáit az Európai Unióban. A rendőrség és az igazságügyi minisztérium adatai szerint évente 20 ezer ember kerül bíróság elé Romániában, mert jogosítvány nélkül, kábítószer vagy alkohol hatása alatt ült volán mögé.

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2023. szeptember 26. 05:04
kíméletlenül lecsapnak.. ha nem tudod lefizetni őket helyben
masikhozzaszolo
2023. szeptember 05. 11:26
Omnia Vincit mámor.
auditorium
2023. szeptember 05. 09:28
Vannak EU-tagországok, ahol minimális alkoholfogyasztás megengedett. Ezzel sajnos visszaélnek egyes kelet-európai országok sofőrjei, akik felöntenek jócskán a garatra és ittasan vezetnek. Sok román sofőr is van közöttük, ez egy-egy súlyos baleset után derül ki . A másik probléma a fiatalok alkohol és drogfogyasztása, akik discók után hajnalban ülnek többed magukkal volánhoz . Főleg hétvégeken igen sok halálos balesetet okozva.
jobtvojumaty
2023. szeptember 05. 00:44
Nálunk is ezt kéne. Túl sok a kretén az utakon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!