Homoszexualitás, női papok: durván beszólt a német püspököknek a Vatikán, a kiközösítés is felmerült

2023. november 29. 16:46

Kőkemény választ kaptak az egyházi ultraliberalizáció hívei.

2023. november 29. 16:46
Ferenc pápa
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Megtiltotta egy november 24-én, pénteken nyilvánosságra hozott, de október 23-i dátumú levélben a Vatikán, pontosabban Pietro Parolin államtitkár a német püspöki karnak, hogy doktrinális változásokat erőltessenek a meleg párok és a női papok terén – írják a katolikus lapok. A levelet németül a Tagespost hozta le november 25-én, angolul pedig a Rorate Caeli blog.

A Beate Gillesnek, a német püspöki kar titkárának címzett levél szerint eme két ügyben, vagyis

a meleg párok és a női papok kapcsán „nincs lehetőség eltérő értékelésre”.

Miközben Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban októberben megrendezték a szinodalitásról szóló püspöki szinódust, a német egyház a világi Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) vezetésével 2019 óta egy egészen másik reformutat járt be. Ez oda vezetett, hogy alapvető doktrinális változásokat kezdeményeztek az egyházban, és a szakadás közelébe kerültek. Ferenc pápa már 2019-ben levelet küldött a német püspököknek, melyben jelezte, hogy nincs szükség még egy lutheránus egyházra, és a szkizma (elszakadás) veszélyére figyelmeztetett, az egység értékét állítva előtérbe.

Ezt is ajánljuk a témában

A német katolikus egyház épp megszűnik katolikusnak lenni

Nem nyugszik a német egyház: a laikusok orruknál fogva vezetik a püspököket, és el akarják fogadtatni a női papságot, a cölibátus eltörlését és további LMBTQ-törekvéseket. A fejlemények felidézik az egyházszakadás rémét, a kezdeményezések ugyanis szembe mennek a katolikus egyház legalapvetőbb tanításaival. Összefoglalónk!

2022 tavaszán nagyjából száz püspök írt nyílt levelet a német püspököknek, melyben figyelmeztetik őket a SZinodális Út veszélyeire.

A Vatikán pedig 2022 júliusában figyelmeztette őket újra, hogy nincs lehetőségük új doktrínát létrehozni. Sőt, Ferenc pápa 2023 január végén úgy nyilatkozott, hogy a német Szinodális Út egyrészt „elitista”, másrészt „nem hasznos és nem komoly”.

Összességében a Vatikán részéről számos informális és formális figyelmeztetés érkezett már a németekhez (itt van róluk egy lista).

2023 nyarán jól értesült Rorate Caeli blog szerint a német püspököknek több találkozójuk is volt a Vatikánban, amelyek során a német Szinodális Utat vitatták meg, és még több ilyen találkozó is lesz 2024-ben.

A Vatikán mostani levele tehát a 2023 tavaszán lezárult német Szinodális Út kapcsán

figyelmezteti a német egyházat, hogy nem változtathatja meg az egyház tanítását, kiemelve a homoszexualitás és a női papok kérdését.

Ezek után született meg a Vatikán mostani levele a német püspöki karhoz.

A női papság tekintetében Parolin levele Szent II. János Pál 1994-es apostoli buzdítását, az Ordinatio sacerdotalist idézi, amely leszögezte, hogy nem lehetséges nőket pappá szentelni. Ferenc pápa úgyszintén többször hivatkozott erre a pápai levélre, kijelentve, hogy ezügyben „az ajtók zárva vannak”.

Sőt: a levél arra figyelmeztet, hogy a nők pappá szentelésének megkísérlése „súlyos kiközösítéssel büntetendő”.

Hasonlóan keményen lép fel a Vatikán a homoszexualitás kérdését illetően. A levél úgy fogalmaz: „egy másik kérdés, amelyben a helyi egyháznak nincs lehetősége más álláspontot képviselni, a homoszexuális cselekményekkel kapcsolatos. Mert még ha el is ismerjük, hogy szubjektív szempontból lehetnek különböző tényezők, amelyek arra hjvnak, hogy ne ítélkezzünk az emberek felett, ez semmilyen módon nem változtatja meg e cselekedetek objektív erkölcsiségének értékelését.”

Ferenc pápa korábban úgy nyilatkozott, a homoszexualitás ugyan nem büntetendő, de bűn.

Ezt is ajánljuk a témában

Ferenc pápa: A homoszexualitás nem bűncselekmény, de bűn

Ferenc pápa végezne a pápaság jó részével – legalábbis ez derül ki az AP-nek adott exkluzív interjújából, amiben szóba került esetleges lemondása, XVI. Benedek pápa, a német szinodális út, Kína és a homoszexualitás is. Összefoglalónk!

Emellett a levél arra is figyelmezteti a németeket, hogy épp folyamatban van a szinódus a szinodalitásról, „ezért tiszteletben kell tartani az egyetemes Egyháznak ezt az útját, és el kell kerülni azt a benyomást, hogy párhuzamos kezdeményezések folynak.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. november 29. 22:57
Maga a fogalom annyit jelent, hogy közös utunk kijelölése érdekében összehívott gyűlés. A minap a katolikus rádióban faggattak egy magyar püspököt, aki részt vett a római összejövetelen. Hosszas magyarázkodás után bevallotta, bár tartalommal nem sikerült megtölteni a katolikus parlamentet, voltak beszédek és hosszas meditációk, hátha eszükbe jut valami. De nem jutott, ezért folytatják legközelebb, talán több szerencséjük lesz. Egy hierarchikusan felépülő szervezet demokratává alakítása fából vaskarika. Tehát Róma regulázza a németeket, akik fellazítják az európai szentegyházat engedelmeskedve az Aranyborjúnak. A kőtáblákkal szétverni a fejüket, oszt mindenki eriggyen esmét a dolgára, ősrégi, kipróbált megoldása a problémának.
szarvas-2
2023. november 29. 21:29
Francseszkó :"Apage satanas!". Sokunknak nincs nagy vélemény róla-Woytilánk és Ratzingernek a nyomába sem léphet-de most nem "tolta túl" a hülyeséget.
ladislav-0
2023. november 29. 21:15
Amit a német egyház csinál az a szeretet prostitúciója. Olyan tömegtársadalomnak akar megfelelni, ahol az emberi jogok első helyre, a kötelességek az utolsóra kerülnek. A tömeg katasztrófája, hogy minél többet kap, annál telhetetlenebb, a német egyházat bele is fogja húzni az emberi lét mocsarába.
survivor
2023. november 29. 21:07
Akitlosz elmebeteg. Ha volt KERESZTÉNY szent, az Assisi volt az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!