Lerántotta a leplet az amerikai lap: így áramlik az orosz olaj az amerikai hadsereghez

2023. november 16. 10:18

Az Egyesült Államok nagyon cseles módszerrel szerzi be a szükséges olajat.

2023. november 16. 10:18
null

A Mandiner korábban már beszámolt róla, hogy az USA hagyományosan nagy vásárlója volt az orosz finomított terméknek, az úgynevezett szűz gázolajnak (VGO). Azonban, mivel a jelenlegi helyzetben nem tud közvetlenül Oroszországtól VGO-t vásárolni, egész egyszerűen a Reliance Energy és a Nayara Energy vállalatok által üzemeltetett indiai finomítókból vásárolja. És itt érkezik a csavar: ezekből a finomítókból származó VGO-t az indiaiak természetesen orosz nyersolajból állítják elő.

Most azonban már az USA még ennél is egyszerűbb módját találta meg az orosz üzemanyag beszerzésének.

Ezzel kapcsolatban közölt egy oknyomozó cikket kedden a The Washington Post, amelyben bemutatták, hogy érkezik mostanában az orosz üzemanyag az Egyesült Államokba. A lap arra a megállapításra jutott, hogy az orosz üzemanyagot a fekete-tengeri kikötőkből a Boszporuszon keresztül szállítják Törökországba. A trükk az,

hogy Görögországba érve az üzemanyagot már nemes egyszerűséggel nem jelölik oroszként.

Ott az üzemanyagot finomítják és keverik az amerikai hadsereg által részben vásárolt készletbe. A Pentagon által vásárolt termékekben lévő orosz eredetű fűtőolaj pontos mennyiségét azonban nem lehetett meghatározni, mivel ezeket a termékeket többféle összetevő felhasználásával finomítják, amelyek nem követhetők nyomon a gyártás során.

A lap szerint az azonban beszédes, hogy a Pentagon csaknem egymilliárd dollár értékben kötött új szerződéseket a görög finomítóval

az amerikai tilalom tavaly márciusi életbe lépése óta, legalábbis különböző szerződések ezt támasztják alá.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kettős mérce: így vesz mégis orosz olajat az USA…

Saját szankcióit cselezi ki a nyugat és különösen az USA, amikor de facto orosz, embargós olajból készült végtermékeket vásárol Indiából. Mutatjuk, mire világított rá egy profi szakértő. Katona Viktor, a Kpler adat- és elemzőcég vezető nyersolajelemzője rávilágít: mivel az USA most nem tud közvetlenül Oroszországtól finomított termékeket sem vásárolni, ezért indiai finomítókból vásárolja, amelyek természetesen orosz nyersolajból dolgoznak…

Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Same
2023. november 26. 23:32
Moslék amerika! Atomot a gecikre!
Pernahajder
2023. november 16. 14:38
Szemét ruszkik az amcsi gazdaságot pörgetik az olajukkal! Allah nevében kérjétek ki magatoknak a felháborító arcátlanságot Nertürkök!
fenris
2023. november 16. 14:35
Visszanéztem ide, hogy mit tudtak eddig kiizzadni magukból a hudezőőőd proglibek, de semmit :D ájj, gyerekek, hát hol van ilyenkor a klímahiszti meg a véres olaj stb.? :)))))))
cutcopy
2023. november 16. 14:27
"Görögországba érve az üzemanyagot már nemes egyszerűséggel nem jelölik oroszként" Nekünk is ezt kéne mondani, az ukrán határon jön át tehát az olajunk ukrán..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!