„Nem bízom az igazságszolgáltatásban, madzagon ráncigálják a politikusok” – jogállamisági problémákat észlelt a Katargate-ügyben eljáró rendőrtiszt

2024. február 06. 11:15

Kétségek merültek fel a nyomozás tisztaságával kapcsolatban, nem csitul a brüsszeli korrupciós botrány.

2024. február 06. 11:15
KAILI, Eva

Nehezen bír el a Katargate néven elhíresült brüsszeli korrupciós botránnyal a belga igazságszolgáltatás. Miután múlt júniusban elfogultság vádjával le kellett mondania az ügyben eljáró bírónak, Michel Claise-nek, akinek fia egy orvosi kannabisszal foglalkozó vállalatnál üzlettársa volt a katari pénzekkel szintén érintett Marie Arena belga szocialista képviselő fiának,

most az ügyben eljáró rendőrtiszt világított rá a nyomozással kapcsolatos jogállamisági problémákra.

Ezt is ajánljuk a témában

A rendőrrel, Ceferino Alvarez Rodriguezzel a hírekben először felbukkanó vádlott, a görög szocialista Eva Kaili élettársa, Francesco Giorgi tavaly májusban vett fel titokban egy beszélgetést, melyben Alvarez Rodriguez szót ejt a nyomozás nem épp kedvező állásáról. Az Euronews birtokába jutott felvételen a rendőr azt állítja: tudják, hogy a nyomozás egyik legfőbb gyanúsítottja, a hatóságokkal vádalkut kötött olasz szocialista Pier Antonio Panzeri hazudik. „Semmit nem hiszünk el, amit mond. Nagyon jól tudjuk, hogy megvezet minket, tudjuk. De majd csak felrobban az egész.”

Alvarez Rodriguez mondandójának legpikánsabb része azonban az, amikor arról panaszkodik: az ügyben eljáró bírákat a politika nevezi ki. 

Nem bízom az igazságszolgáltatásban, mert madzagon ráncigálják a politikusok.

Nem bízhatunk az igazságszolgáltatásban” – tette világossá a rendőrtiszt.

A beszélgetés során Giorgi arról panaszkodott a rendőrnek, hogy a rendőrség lefoglalta a laptopját, amelyen ügyvédjével közösen kidolgozott jegyzetek is voltak, melyek a védekezési tervük részét képezték. Giorgi szerint ez sértette az önvédelemhez fűződő jogát – a rendőr szerint viszont teljesen rendben van, „ilyen a játék”, mivelhogy Giorgi is hozzáfér a nyomozati iratokhoz, s tudja ehhez igazítani védekezését.

Az Euronews állítja: „A belga nyomozás számos botránya ahhoz vezetett, hogy az ügyet sokak már Belgiumgate-nek hívják”.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideszaking
2024. február 10. 04:06
De legalább nem pedofilvédők... 🇭🇺🇭🇺🇭🇺❤️❤️ Nem úgy, mint a magyarok, akik pedofilvédők... Pedofilkegyelmező magyarok 🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺❤️❤️❤️
bsztcs
2024. február 06. 18:47
A brüsseli elit mind korrupt. Csak magyarorszagra kenik a szart is. Mert irigy feltekeny banda. Ami nekünk van , az nekik nincs es nem is lesz. De ami nekik van az nekünk nincs. De nem baj.
bagoly-29
2024. február 06. 16:05
A felelősség alóli felmentés és az így mérhetetlenül megnőtt egójuk, az elnőiesedés s ezáltal a zsigeri ítélkezés miatt a mai "gazság szolgáltatás" tönkreteszi a mezei polgárok hitét a törvényekben, az igazságszolgáltatásban!
totumfaktum-2
2024. február 06. 15:04
Izé... hetes cikkely?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!