Több tucat embert mészároltak le egy törzsi összecsapásban Pápua Új-Guineán

2024. február 19. 11:41

Az egyik kormánytag szerint nagy az aggodalom, hogy mindez folytatódni fog. A vérbosszú ugyanis bevett dolog Pápua Új-Guineán.

2024. február 19. 11:41
null

Legalább 26 ember meghalt egy törzsi villongások közepette végrehajtott rajtaütésben vasárnap Pápua Új-Guineán – jelentette hétfőn a helyi és az ausztrál média. A helyi rendőrség, amely korábban még 53, majd 64 halálos áldozatról adott jelentést, hétfőn arról tájékoztatott, hogy a csendes-óceáni szigetország Enga tartományában élő egyik törzs fegyveresei – szövetségeseikkel és zsoldosokkal kiegészülve – éppen úton voltak vasárnap, hogy megtámadják a szomszédos törzset, amikor az ellenséges törzs tagjai rajtuk ütöttek – közölte George Kakas főfelügyelő az Australian Broadcasting Corporationnel (ABC). 

Az elsődleges jelentések szerint a rajtaütésben több tucatnyian meghaltak, a támadók a csatatérről menekülőket sem kímélték: a rendőrség Wapenamanda körzet kiterjedt területén, az összecsapás – illetve mészárlás – helyszínéről távolabb eső bozótosokban, utak mentén és a folyóparton is talált holttesteket és sebesülteket. Peter Ipatas, Enga kormányzója közölte: 

a mészárlás annak ellenére következett be, hogy a tartomány vezetése korábban értesült a törzsi harcok kirobbanásának veszélyéről, és ezért a múlt héten riasztották a biztonsági erőket. 

Oliver Nobetau, a pápua új-guineai kormány egyik képviselője az ABC-nek azt mondta, meglátása szerint az engai mészárlás megtorlása még több emberéletet fog követelni. „Nagy az aggodalom, hogy mindez folytatódni fog. A vérbosszú ugyanis bevett dolog Pápua Új-Guineán” – magyarázta. Nobetau szerint bár országában a törzsi erőszak gyakori jelenség, soha ilyen mértékben nem volt tapasztalható, megfékezésére pedig csak korlátozott erőforrásokkal rendelkezik a helyi rendőrség. 

Noha a parlamenti választások, illetve a választási csalásokkal kapcsolatos vádak mindig is zavargásokat váltottak ki szerte a szigetországban, az erőszak egyre fokozódik a 2022-es választások óta, amelynek eredménye megerősítette hivatalában James Marape miniszterelnököt. A legtöbb halálos áldozattal járó összecsapásokat rendre a nehezen megközelíthető, esőerdők borította Enga tartományban zajlanak, és a földek, valamint a nyersanyagforrások elosztása miatt évek óta zajló törzsi konfliktusok okozzák.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció: Fotó: MTI/EPA/Bagus Indahono

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. február 24. 16:31
El is fogyasztottak néhányat?
Reszelő Aladár
2024. február 19. 18:14
És egy ilyen vérengzésnél valahogy elő szokott kerülni egy 5 ágú vörös csillag. Tehát akkor vagy a helyi Heineken sörfőzde feletti irányítás megszerzése a tét, vagy megint a komcsik keze van a dologban.
mgyfree
2024. február 19. 17:28
Ez a fenntartható fejlődés működő modellje, automatikus népesség kontrol!
Bitrex®
2024. február 19. 15:36
"...éppen úton voltak vasárnap, hogy megtámadják a szomszédos törzset, amikor az ellenséges törzs tagjai rajtuk ütöttek – közölte George 𝓚𝓪𝓴𝓪𝓼 főfelügyelő." Mondom én mindig, Borneó és Celebesz, magyar volt és magyar lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!