Ajjaj! Újabb uniós csalási botrány, lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

2024. április 04. 22:18

Hatalmas, 600 millió eurós Covid-csalás miatt foglaltak le sportautókat és egy luxuscikkeket.

2024. április 04. 22:18

Nyitókép: Soeren Stache/AFP

 

A római rendőrség csütörtökön több mint 20 gyanúsítottat tartóztatott le Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában az EU világjárvány utáni helyreállítási összegeihez kapcsolódó tömeges csalások ügyében folytatott nyomozás részeként.

Az uniós ügyészek kérésére a csalásokkal foglalkozó egységek 150 tisztje nyolc embert vett őrizetbe, további 14 személyt pedig házi őrizetbe helyeztek egy állítólagos bűnszervezet létrehozásával kapcsolatos, határokon átnyúló nyomozást követően – írja a Politico. A rendőrök otthonokon és vállalkozásokon is rajtaütöttek, majd lefoglaltak lakásokat és villákat, kriptovalutát, Rolex órákat, aranyat és ékszereket, valamint egy Lamborghinit, egy Porschét és egy Audi Q8-at.

A bandát azzal gyanúsítják, hogy 600 millió eurót, vagyis több mint 235 milliárd forintot csalt ki EU világjárvány utáni helyreállítási alapjából.

Olaszország a legnagyobb kedvezményezettje az EU covid utáni gazdaságélénkítő alapjának, hiszen 191,5 milliárd eurót kapott támogatás és kölcsön formájában. A rendőrség tájékoztatása szerint a csalást egy nemzetközi bűnszövetség követte el, köztük olyan szakemberek, akiknek van már tapasztalata ilyen típusú csalásban, és több tízmillió euró értékű projektekhez segítettek készpénzt szerezni, amelyek célja az olasz vállalatok versenyképességének és digitalizációjának javítása volt.

A pénzügyőrség rekonstruálta a gyanús tranzakciókat, és azonosította a hatalmas illegális haszon pénzmosását, amelyet Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában és Romániában okosan felállított fiktív cégek összetett hálózatán keresztül hajtottak végre.

A csoport kifinomult pénzmosó módszert használt olyan fejlett technológiákat használva, mint a nem együttműködő országokban található felhőszerverek, kriptoeszközök és mesterséges intelligencia hamis dokumentumok előállításához. Az elmúlt évtizedben a bűnszövetkezetek egyre ügyesebbek lettek az EU által a fejlesztésre és az újjáépítésre szétosztott források kiszívásában. A bűnszervezetek elálltak az olyan hagyományos bevételi forrásoktól, mint a zsarolás és rablás, és átálltak az uniós támogatások zsebre vágására, hiszen ez jóval jövedelmezőbb és megbízhatóbb bevételi forrást biztosítanak.

A csütörtöki akciók Európa-szerte zajlanak a szlovák, román és ausztriai rendőri erők, valamint az Európai Ügyészség  részvételével.

A tavalyi évben több mint 200 csalási vizsgálat indult az EU-szerte működő, több mint 800 milliárd euró értékű Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközzel kapcsolatban. 2022-ben, amikor a készpénz folyósítása a kezdeti szakaszban volt, mindössze 15 vizsgálat indult. A behajtási alapokkal kapcsolatos vizsgálatok jelenleg az Európai Ügyészség által lefolytatott csalási nyomozások körülbelül 15 százalékát teszik ki.

 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­s­ ­­l­á­­­n­y­­­o­­k­ ­­­v­á­r­­n­­a­k­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Osztap_Bender
2024. április 05. 07:32
Vajon milyen eredményeket láthatnánk, ha hazánk is tagja volna az európai ügyészségnek? Jónéhány "igaz magyar ember" már a Kajmán szigetekig futott volna pár nap alatt.. Nemhiába kormányunk eszelős tiltakozása a szervezethez való csatlakozás ellen. Minden bizonnyal az illetékes rabbi már kiadta volna bölcs tanácsát az érintetteknek: hát tegyétek vissza a pénzt gyerekeim.
bodrigyuri
2024. április 05. 07:04
Lassan eljutnak bayerné 3 mrd-nyi leselejtezett pcr tesztjéig.
oberennsinnen49
2024. április 05. 06:28
"a hatalmas illegális haszon pénzmosását, amelyet Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában és Romániában okosan felállított fiktív cégek összetett hálózatán keresztül hajtottak végre." És... Pénzmosásilag Magyarország már nem is számít? Tiltakozom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!