Fogynak a képzett dolgozók az európai munkaerőpiacról

2024. április 11. 15:32

Az európai munkaadók háromnegyede nem talál megfelelő képzettségű dolgozót a betöltendő állásaihoz. Foglalkoztatási válság jeleit mutatja az EU.

2024. április 11. 15:32
Maráczi Tamás

Foglalkoztatási válság jeleit mutatja az EU, az Euronews által összegyűjtött adatok szerint 2018-hoz képest 33 százalékkal nőtt a képzett munkaerő hiánya: míg 2018-ban a munkaadók 42, addig 2023-ban már 

a 75 százalékuk került olyan helyzetbe, hogy nem talált megfelelő munkavállalót egy képzett dolgozót igényló munkakör betöltéséhez.

Ezt a tendenciát támasztják alá az Eurostat és a ManpowerGroup statisztikái is.

A legdrámaibb változás öt éve alatt Írországban következett be: 63 százalékos romlás következett be, míg a legkisebb változás Romániában állt be: mindössze 2 százalék a különbség, mert már 2018-ban is nagyobb rossz volt a képzett munkaerő-ellátottság itt. Összességében mégis Németországban és Görögországban volt a legnehezebb a cégek helyezete tavaly, míg az uniós statisztikában Finnország rendelkezik arányaiban a legjobb munkaerő-felhozatallal.

Az Eurobarometer tavaly év végi felmérése szerint az európai kis- és középvállalkozások 54 százaléka mondja azt, hogy az őket sújtó három legnagyobb probléma közül a képzett munkaerő hiánya az egyik. Itt Belgium és Hollandia a legveszélyeztetettebb, míg Lettország érzi legkevésbé ezt a terhet. 

Magyarország statisztikái egyébként minden mutatóban körülbelül az EU-átlag körül mozognak.  

Mely képzettségek a hiányszakmák?

Az adatok szerint a kkv-szektorban műszaki szakemberekből, mérnökökből, laboratóriumi dolgozókból és szerelőkből van a legnagyobb hiány az EU-ban.

A munkaerőhiány fő oka az, hogy a meghirdetett munkakörök képzettségi feltételeinek egyre kevesebb dolgozó felel meg, így eleve nem is jelentkeznek bizonyos hirdetésekre, a munkaadó oldalon ez pedig úgy jelentkezik, hogy nincs jelentkező, betöltetlenek marad sok munkakör. 

A másik ok, hogy az iparágak technológiai, tudásbeli elvárásai folyamatosan változnak, és 

a munkavállalók egy része nem képzi tovább magát, ezért a szektorok megváltozott munkaerő-képzettségi elvárásainak nem tudnak megfelelni.

A harmadik ok, hogy tíz év alatt, 2012 és 2023 között eltűnt ötmillió munkavállaló a munkaerőpiacról: 269-ről 264 millióra csökkent a számuk, és a brüsszeli Business Europe jelentése szerint 2050-re további 35 millió ember esik majd ki a rendszerből nyugdíjba vonulás és egyéb okok miatt.

--

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­­g­ö­s­ ­­­l­­á­­n­y­o­k­­ ­­­v­­á­­­r­n­a­­­k­­ ­­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Unknown
2024. április 14. 19:51
Na persze a legfontosabb ok megint nincs felsorolva:normális fizetést azt persze nem akarnak adni se itt se nyugaton. Így hát az emberfia elmegy irodába lábat lóbálni 600E-ért minthogy laboránsként 300E mérgezze magát,vagy szerelőként ugyan ennyiért felelősség teljes munkát végezzen amit csak egyszer kell elszúrnia,és ha valaki ennek következtében meghal akkor mehet a börtönbe.
survivor
2024. április 11. 17:06
"műszaki szakemberekből, mérnökökből, laboratóriumi dolgozókból és szerelőkből van a legnagyobb hiány az EU-ban. " Nem kő' bő'csészt képezni ! Politológust, szociólógust, jogászt... bankost... Mérnököt, szakmunkást kell. labor melóst.... Hahaha..20 évig laboros voltam , fillérekért....
gilou-au-clavier
2024. április 11. 16:04
Mondjuk a félázsai származék Kipcsákiába is a világ másik feléről kell már hozni a melóst, ez nem újdonság. Az ázsiaiak száma itt minden 10 évben triplázódik a Kalergi-terv alapján, így valamikor ők is bizonyára elérik az egymilliót, nemcsak a Győzikék, Kisgrófok és a dóphiteles seftesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!