Gyűlöletbeszéd miatt letartóztathatják a Harry Potter-könyvek szerzőjét

2024. április 01. 16:34

Az új skót törvény lesújtana a népszerű írónőre.

2024. április 01. 16:34

Fotó: Tolga Akmen/AFP

Veszélyben a Harry Potter-könyvek szerzője: a gyűlöletbűnözésről szóló törvény értelmében letartóztathatja a skót rendőrség J.K. Rowlingot egy transznemű bírálat miatt – írja a Breitbart.

Mint ismert, a skóciai kormány kitart amellett, hogy a hétfőn életbe lépő törvényre az áldozatok védelmében van szükség, de a kritikusok szerint a szabályozás közben jelentősen korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

A Skóciában élő Rowling arra figyelmeztetett, hogy a baloldali-szeparatista Skót Nemzeti Párt kormányának új, gyűlöletbűnözésről és közrendről szóló törvénye fojtogató hatással lesz a szólásszabadságra, és megfogadta, hogy továbbra is kitart azon meggyőződése mellett, hogy a férfiak nem válhatnak nővé.

A szólásszabadság és a meggyőződés szabadsága véget ér Skóciában, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek minősítik”

Jelenleg az országon kívül vagyok, de ha az itt leírtak az új törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek, alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőhelyére” – írta a közösségi médiában.

Rowling, aki egykor a baloldal kedvence volt liberális politikája és női írói sikerei miatt, már többször „kihúzta a gyufát” a transzneműséggel kapcsolatos bírálatai miatt.

A gyűlöletbűnözésről és a közrendről szóló törvény több éves vita után lépett hatályba hétfőn Skóciában. Az új törvény kriminalizálja az életkoron, fogyatékosságon, fajon, valláson, szexuális irányultságon és transznemű identitáson alapuló „gyűlöletkeltést”. A törvény nem terjed ki a biológiai nemre, ami azt jelenti, hogy a biológiai nők nem tartoztak védett osztályba.

Skócia szélsőbaloldali első minisztere, Humza Yousaf azt állította, hogy a törvényjavaslat nem sérti a szólásszabadságot, és védelmet nyújt az ellen, hogy politikai célokra használják fel. A kritikusok azonban rámutattak a törvényjavaslat homályos nyelvezetére – amely magában foglalja a „sértő” magatartást is –, amely hajlamos a visszaélésekre. Az ügyészeknek azt sem kell bizonyítaniuk, hogy egy kijelentés célja gyűlöletkeltés volt, elegendő csupán az, ha „valószínűsíthető” a szándék.

Az új beszédkódex megsértésében bűnösnek talált személyek hét év börtönbüntetést kaphatnak.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:57
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­­ö­­­g­­­ö­s­ ­­­l­­á­­n­­­y­­o­­­k­­ ­­v­á­r­­­n­­­a­k­ ­­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
survivor
2024. április 26. 03:17
Be kell tiltani minden mesét. Varázslás, boszorkanysag... Hülye álkeresztények...
survivor
2024. április 26. 03:15
Prime Minister Miniszerelnök Első Szolga
survivor
2024. április 26. 03:11
Hát, szaporodni CSAK a biológiai nemmel (sexus) lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!