Ismét terítéken Magyarország az Európai Parlamentben – mutatjuk a részleteket!

2024. április 23. 12:28

Végleges, záró, mindent eldöntő nagy szavazásra készülnek rólunk.

2024. április 23. 12:28
Szavazás az Európai Parlament strasbourgi épületében

Nyitókép: Frederick Florin/AFP

Méltó módon zárja a 2019-2024 közötti ciklust az Európai Parlament: holnap Magyarországról szavaznak. Az EP napirendjén szereplő szavazásban „a képviselők végleges értékelést adnak erre a ciklusra a befagyasztott EU-s források feloldásáról,

a zsákutcás 7-es cikk szerinti eljárásról, és az EU-s értékekre leselkedő egyéb veszélyekről az országban”.

A szavazás a két hete, április 10-én tartott vitát zárja le, melynek során az Európai Parlament képviselői az Európai Bizottság és az Európai Tanács küldöttjeit kérdezték a magyarországi pénzek felszabadításának kapcsán. A szavazással elfogadott szöveg „a Bizottság szerepére koncentrál az EU-s kohéziós források Magyarország számára való felszabadításában, különösen a Parlament idevágó jogi eljárásának fényében” – olvasható a Parlament honlapján. Emellett minden bizonnyal reflektálnak majd a szövegben arra is, hogy az EP által 2018-ban kezdeményezett 7-es cikk szerinti eljárás még mindig nem jutott sehova, pedig tavaly januárban a Parlament kérte a Tanácsot, hogy léptessék az eljárást újabb fázisba.

A napirend szerint emellett szót ejtenek majd „az Európai Unió Tanácsának közelgő magyar elnökségéről”, valamint „Magyarország ismétlődő visszaéléséről a vétójoggal, és az Európai Tanácsban zajló zsarolásáról”.

De ügyet csinálnak majd abból is, hogy a Bizottság a szuverenitásvédelmi törvény kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított.

Április 10-én egyébként nem csak egy vita zajlott le Magyarországról az EP-ben, hanem mindjárt kettő, mert Cseh Katalin momentumos képviselő kezdeményezésére a képviselők a Tanácsot és a Bizottságot „a kínai karhatalmi tevékenységek mértéke” kapcsán is grillezték. Cseh szerint azért volt szükség erre a vitára, mert a Belügyminisztérium nemrég megállapodást kötött Kínával arról, hogy magyar rendőrökkel közösen járőrözhetnek majd Magyarországon élő kínai közösségekben, illetve turisztikai szempontból kiemelt helyeken kínai rendőrök. „Míg az EU elkezdett foglalkozni az autoriter beavatkozás jelentette kockázattal, továbbra is vak a saját autoriter tagállamainkból származó beavatkozásra.

Az, hogy kínai rendőrök hamarosan járőrözni kezdenek Magyarországon, külföldi beavatkozás az EU ügyeibe, és jelentős kockázat az EU biztonságára nézve”

nyilatkozta a momentumos képviselő.

A holnapi szavazás nincs kihatással sem a Magyarországnak folyósítandó uniós pénzekre, sem semmi egyéb, a Bizottság, a Tanács és Magyarország között folyamatban lévő ügyre.

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. április 27. 23:36
Az egyre csökkenő számú megvezetett FIDESZ-szavazókról jut eszembe. - Született kétmillió kommunista kiscicánk egy hónap múlva - Van 1.700.000 kommunista kiscicánk június 9.-én - Maradt másfél millió kommunista kiscicánk. - Mi lett a többivel? - Kinyilt a szemük.
Tommaso
2024. április 27. 23:35
NE SZAVAZZ a FIDESZRE!
Tommaso
2024. április 27. 23:35
Az egyre csökkenő számú megvezetett FIDESZ-szavazókról jut eszembe. - Született kétmillió kommunista kiscicánk egy hónap múlva - Van 1.700.000 kommunista kiscicánk június 9.-én - Maradt másfél millió kommunista kiscicánk. - Mi lett a többivel? - Kinyilt a szemük.
Laci DACH
2024. április 24. 11:46
1,5 éve(!!) kellett volna a 27 pontra a választ megadni a fideszes kormánynak.. NEM értik: nem pökhendi pofázás kell - ATTÒL NEM LESZ EU PÉNZ!! Nem a magyar nép hülyitése kell.. 25 EU tagállam is megválaszolta a jogállamisági kérdéseket..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!