Újabb botrány rázza meg Ursula von der Leyen hivatalát

2024. április 05. 08:29

Nem a legjobban teljesítő jelöltet vették föl egy jól fizető pozícióra a Politico szerint.

2024. április 05. 08:29
VON DER LEYEN, Ursula

Nyitóképen: Ursula von der Leyen (fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

Piepergate – ezen a néven tört ki egy új botrány az Európai Bizottság háza táján. Ursula von der Leyen hivatalában van egy „kis- és közepes vállalkozások követe” („SME envoy”) nevű pozíció, ami arról szól, hogy az illetőnek kapcsolatot kell tartania a Bizottság vezetése és az európai kis- és közepes vállalkozások érdekvédelmi szervezetei között. 

A tisztség jól fizet: havi bruttó 15 ezer euró (közel 6 millió forint) jövedelemmel jár,

így persze sokan pályáznak az állásra.

Azt pedig legutóbb egy bizonyos Markus Pieper, Von der Leyen politikai szövetségese, a német CDU politikusa nyerte el. A januári bejelentés után mostanra viszont egyre hangosabbak azok a kritikusok, akik szerint nem is volt érdemes a tisztségre, mert a felvételi eljárás során jóval rosszabb eredményt ért el, mint mások, mégis ő került a pozícióba.

Erre azután derült fény, hogy egy elbukott jelentkező, Martina Dlabajová cseh jogász hivatalos panaszt nyújtott be, és ennek nyomán 

olyan jelentések láttak napvilágot, hogy Pieper rosszabbul teljesített más jelöltekhez képest.

Az Európai Bizottság berkeiben – írja a Politico – máskor talán elhalt volna a botrány, most viszont, pár héttel az európai parlamenti választás előtt a Bizottságon belül törtek fel a viták. Több európai biztos, köztük Nicolas Schmit, valamint Josep Borrell, az EU külügyi főtárgyalója választ követel Von der Leyentől a Pieper-ügyben. Ez persze nem független attól, hogy e politikusok az Európai Néppárttal vetélkedő európai szocialistákhoz tartoznak, és Schmit a szocialisták csúcsjelöltje az EP-választáson.

Az Európai Bizottság hivatalosan még kiáll Pieper kiválasztása mellett, a testület szóvivője szerint

„megbíznak abban, hogy az eljárási szabályokat betartották, és a kiválasztott személyt az elért teljesítménye alapján választották ki”.

Von der Leyennek a Pieper-botrány akkor köszönt be, amikor egyébként is a Pfizer-ügy újabb fejleményei érintik őt kellemetlenül. Kérdés, hogy az általa óhajtott második bizottsági elnöki ciklus összejön-e majd Von der Leyennek a botrányok és az EP-választás lefutása után.

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­A­ ­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­ ­l­­á­n­y­o­­k­­­ ­v­­á­r­­n­­­a­­­k­­­ ­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
fatman
2024. április 05. 14:58
sztem a franciáknak és olaszoknak el kellene gondolkodniuk, h ezt a hülye picsát el kellene küldeni inkább Floridába nyaralni...
istvanpeter
2024. április 05. 13:34
Jó, de hát a háttérhatalmi maffia csicskásaitól mi mást lehetne várni, mint iparszerű törvénytelenséget és az európai népek elárulását.
blondiner
2024. április 05. 11:43
Ez nem korrupció. Nyugaton olyan nincs is :D Korrupció csak kizárólag nálunk van :D Ukrajnában sincs már :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!