Az ellenálló kontinens víziója: autonómia és összekapcsolhatóság Európa jövője érdekében

2024. május 18. 06:20

Budapest nem akarja gyengíteni az EU-t a kínai-magyar kapcsolatok szorosabbra fűzésével. Épp ellenkezőleg.

2024. május 18. 06:20
Bauer Bence
Bauer Bence
Berliner Zeitung

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

„A vasfüggöny leomlása után úgy tűnt, hogy a történelem véget ért. De ez korántsem volt így. Az ezt követő években Európát számos válság rázta meg, és az »öreg kontinens« meggyengült. A migrációs, a Covid-, az energia- és a gazdasági válság kíméletlenül feltárta az európai társadalmak sebezhetőségét – valamint a globális és világpolitikai fejleményeknek és szereplőknek való kitettségüket.

A migrációs válság következtében különösen a szociálisan hátrányos helyzetű népességcsoportok szenvedtek el hatalmas jóléti veszteségeket a munkaerőpiac, a szociális jólét, az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság és az államháztartás területén. Tétlenül kellett nézniük, ahogy a migrációs válság (és az ukrán válság) nyomán mind a politika, mind a közélet morálissá vált egy állítólag globális igazságossági koncepció nevében, amely egyre inkább meghatározza a nemzetállamok együttélését.

Az ukrajnai háború következményei közé tartozik a közvélemény moralizálása és felháborodása, ami kétségtelenül jogos, de nem szabad elhomályosítani azt a tényt, hogy az európaiaknak továbbra is viselniük kell a konfliktus terheinek nagy részét. A menekültek befogadásának és a fegyverszállításnak a költségeit minden európai országban meghaladják majd az infláció és a jólét elvesztése miatti veszteségek – nem is beszélve az ukrán újjáépítés költségeiről, amelyeket valószínűleg az európaiaknak kell majd viselniük.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­k­­­e­l­­d­­­ ­­a­­ ­­­s­­z­e­­­x­i­ ­­­p­u­­n­­c­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
polárüveg
2024. május 18. 21:10
Az orwelli újbeszél légkörében, ahol a béke az a háború, ott nehéz az igazságot érvényre juttatni: a Kínával való együttműködés segíti Európát. Amikor gyarmattá süllyesztik a nyugati országokat, akkor a gyarmattá süllyesztés akadályáról nem illik beszélni nyugati körben. Minden eurázsiai együttműködésre rásütik a bélyeget: "oroszbarát" meg "Kína-báb". Miközben ezerrel importál mindegyik tőlük.
2024. május 18. 15:22 Szerkesztve
Az ellenálló kontinenst akkor gyözték le elöször amikor amerika megállapodott a szaudiakkal, hogy azok CSAK dollárért adhatják el az olajat. Most gyözték le másodszor amikor rávették, hogy szakitson az oroszokkal, az energia ellátását és a kajáját IS bizza az ukrajnai amerikai termelökre.
orokkuruc-2
2024. május 18. 06:53
"nem is beszélve az ukrán újjáépítés költségeiről, amelyeket valószínűleg az európaiaknak kell majd viselniük.” .. Hogy mi a kurva anyádat KELL?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!