Krúdy 132

2010. október 21. 10:29

Október 21-én született Nyíregyházán a magyar modern prózaírás egyik legnagyobb alakja, a Szindbád novellasorozat szerzője.

2010. október 21. 10:29

Krúdy Gyula mindössze 55 évet élt, ám több mint hatvan regényt írt. Egyik legtermékenyebb írónk novellái és elbeszélései meghaladják a háromezret, de újságíróként is rengeteg publicisztikát írt.

Valóság és illúzió, jelen és múlt, pontos megfigyelés és impresszionista látomás, ősiség és modernség, nemzeti és egyetemes emberi, realista látás és romantikus hangulat egyszerre van jelen regényeiben, novelláiban.

„A lélek észrevétlenül és tudatlanul komponál meséket, melyekből mint földöntúli zene csendül elő a hullámmormolás, a nyírek susogása és a víz felől kerekedő esti szellő danája, mintha ezer fátyolszöveten át hallgatnánk túlvilági szellemek muzsikáját, s elmosódottan, halkan szűrődik a légen át egy távoli faluból az esti harangszó.” (Krúdy Gyula)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!