Ávósok a mozikban: óriásvásznon A vizsga

2011. október 18. 14:56

Elrajtolt a hazai mozikban Bergendy Péter rendező filmje, A vizsga című krimi-thriller. Az 1956-ban játszódó történet eddig nem látott szemszögből, az ÁVO-tisztek oldaláról láttatja a forradalmi év telét.

2011. október 18. 14:56

Múlt héten debütált a mozikban Bergendy Péter A vizsga című új filmje
Kulka János, Scherer Péter, Nagy Zsolt és Hámori Gabriella főszereplésével. Az Origo kritikájában azt írja: itt csupa olyan embert kell nézni, akit kapásból elítélünk, de ha egy ilyen figurát Nagy Zsolt játszik, máris meg vagyunk lőve. 

A vizsga 1956 karácsonyán kezdődik, amikor a forradalmi októberi események után az Államvédelmi Osztálynak (ÁVO) meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg. Jung András tartótisztet (Nagy Zsolt) e célból figyeli meg tanítómestere, Markó Pál (Kulka János), éppen amikor felhívja lakására titkolt szerelmét, Évát (Hámori Gabriella). Miután a lakásból eltűnik az Andrásra bízott ügynöklista, Éváról kiderül: nem az, akinek a tiszt hitte.

Összességében egy ismert történelmi kor rajzolódik ki merőben új, különleges szemszögből. A filmnek végül sikerül elérnie, hogy döbbenettel álljunk fel a székből, mert egy minden korra érvényes, ijesztő vonását ismertük meg az emberi természetnek - olvasható az Origón.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!