Van Gogh is beájulna – Klasszikus művészet, modern technológia együtt, egy kiállításon

2024. március 18. 08:00

A Bok sportcsarnokban rendezett Van Gogh-kiállításon jártunk, amely 4K- és VR-technológiát állít a művészet mellé, nem pedig azzal szemben.

2024. március 18. 08:00
Vincent van Gogh, kiállítás, művészet, immersive experience9
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

***

A holland, tragikusan fiatalon elhunyt művész, Vincent van Gogh festészetét már eredeti formájában is megcsodálhattuk, hiszen korábban a Szépművészeti Múzeum nyitotta meg rendkívül sikeres tárlatát. Most azonban, sok évvel később, egy egészen más koncepció és élmény mellett 

merülhetünk el a sárgák és kékek élettel teli kavalkádjában, 

mely a feltételezések szerint pont a festő színtévesztésének köszönhető. De ezt nehéz elfogadni akkor, mikor ilyen formában és stílusban lépünk bele az alkotó fejébe, majd zuhanunk egyre mélyebbre az általa látott és érzékelt világ részleteibe.

Vincent van Gogh, kiállítás, művészet, immersive experience7

Giccs vagy nagybetűs élmény?

Biztos vagyok benne, hogy van az a réteg, amely a BOK sportcsarnokban megrendezett kiállításról kilépve azt gondolja, sőt állítja nagy hangon, hogy a Van Gogh – The Immersive Experience névre keresztelt esemény a giccs mintapéldája, a rossz ízlés szinonimája, és “mi ez volt a szellemi kútmérgezés, ez a pusztító alpáriság?!” A helyzet azonban az, hogy az igazság, mint szinte minden esetben, relatív, és csak attól függ, hogy melyik oldalról tekintünk le rá.

Vincent van Gogh, kiállítás, művészet, immersive experience1

De kezdjük az elején. Az Eventex 2023 Awardson az Immersive Experience a legjobb kiállítás és a legjobb immerzív kiállítás kategóriában is aranyérmet nyert, emellett a CNN által a világ 12 legjobb immerzív élménye közé sorolták. Ez a rendezvény látogatott el februárban Magyarországra, hogy egészen szeptember elsejéig lehessen látogatni, időponttól és kortól függően már 5000 forinttól induló jegyárakkal. Maga a kiállítás nem hatalmas, 

1-1,5 óra alatt kényelmesen a végére lehet érni, 

ráadásul egy hétköznapon, átlagos délutáni időben például messze nincs olyan tömeg, hogy az az élményt rontsa. Márpedig ezért az élményért kár lenne.

“Jó dolog sok mindent szeretni, mert ebben valódi erő rejlik, és aki sokat szeret, sokat cselekszik, és sokat ér el, és amit szeretettel teszünk, azt jól csináljuk.”

Vincent van Gogh, kiállítás, művészet, immersive experience2

Belépve először a reprodukciók között sétálva merülhetünk el Vincent van Gogh művészetében. Az első pár terem lényegében a hagyományos vonalat erősíti, melynek keretein belül láthatjuk a képek másolatait, valamint kapunk némi jól összeválogatott információt, amivel képbe kerülünk, ha esetleg egyébként nem vagyunk tisztában a művész életével, nem olvastunk utána a karakteres festőnek. 

Egy-egy folyosó és zsákutca azonban már itt is meglepetéseket tartogat, hiszen ki számítana egy óriási, mozgó színekkel bevont van Gogh-fejre, vagy éppen egy hatalmas vázára, amelynek tartalma folyamatosan változik, miközben a színárnyalatok legtöbbje feltűnik rajta, körülötte pedig pillangók szállnak.

Vincent van Gogh, kiállítás, művészet, immersive experience4

Ám nemcsak idézetek és így nyilvánosságra került gondolatok sorát látjuk és halljuk egyszerre, de közben számos olyan helyszínt is megtekinthetünk, amelyhez a holland festőnek köze volt. És miután megnézhettük kicsiny otthonát, vagy éppen azt a csarnokot, mely sok jót nem ígért és közvetített számára, belépünk abba az 1000m²-es terembe, ahol az igazi csoda várja a nagyérdeműt.

Semmi nem annyira valódian művészi, mint az emberek szeretete

Itt ugyanis jó nagy körben foglalhatunk helyet, körülöttünk pedig a napraforgóktól az önarcképekig elevenednek meg a festőművész képei, faltól falig és padlóig beborítva mindent a színekkel és az érzékeléssel. 

Az animált virágszirmokban és a madárcsicsergésben fürdőzve pedig a szívünket is megtölti a témához és hangulathoz illő zene. 

Ha van relaxációs és meditációs Vincent van Gogh-élmény, akkor ez az, amit akár egész nap szívesen néznénk és hallgatnánk, annyira magával ragadó és szuggesztív.

Vincent van Gogh, kiállítás, művészet, immersive experience5

Igen, a kisujjeltartós közeg ezt lenézni és utálni fogja, elkárhoztatva a szervezőket és mindenkit, akinek tetszik. De a világ attól is szép, hogy különbözőek vagyunk, márpedig az Immersive Experience nem ennek a rétegnek szól. És őszintén megmondom, hogy szükség lenne több hasonló kiállításra – olyanokra, amelyek a kevésbé művészi beállítottságú, sőt bocsánat, de bántó szándék nélkül, kevésbé a kultúrsznob közönséget veszi célul, inkább próbálja egy hétköznapibb, átlagosan emberibb nyelven átadni mindazt, amit egy-egy művésznek köszönhetünk.

“Krisztusban több van a művészből, mint magukban a művészekben; élő szellemmel és élő testtel dolgozik, és szobrok helyett embereket alkot.”

Vincent van Gogh, kiállítás, művészet, immersive experience6

Itt ez történt, és ez nagyon jól is áll a kiállításnak. A kiírások, információs táblák olvasása közben egy olvasószerkesztő vagy korrektor enyhe szívinfarktust kapna, a kiállítás végére jutva, a bolt felhozatalát elnézve eszünkbe jut, hogy a papucsok és bögrék tengerében szegény Vincent van Gogh forog a sírjában, de nagyjából ennyi az, amit negatívumként elmondhatok. Legszívesebben 

újra elmennék, hogy az egész napot a 360 fokos élményt nyújtó teremben töltsem, 

átszellemüljek és elmerüljek a művész formáiban és színeiben, és bizony ezután a valóságba lépve csak azt érezni, hogy valami hiányzik, valamit otthagytunk a BOK Sportcsarnok falai között. És szerintem ennél jobban semmi sem példázza egy kiállítás minőségét vagy fontosságát.

Akit csak kicsit is érdekel egy igazán különleges festő igazán különleges kiállítása és életműve, az menjen el és nézze meg a Van Gogh – The Immersive Experience-t, amely egészen szeptember elsejéig, hétfőtől csütörtökig 10:00-től 18:00-ig, pénteken és hétvégén pedig 9:00-től 19:00-ig látogatható.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2024. március 18. 10:16
A prolik már csak a be- igekötőt ismerik és használják.
Welszibard
2024. március 18. 09:21 Szerkesztve
Mivel reprodukciókról van szó, az már eleve illúzióromboló: a hamis és eltúlzott méretek a kiállításrendező önkényes kontextusába helyezik a képeket. Digitális print esetében csak nagyon drága eljárásokkal lehet az eredetivel megközelítő színeket produkálni. Én a lepkék meg meg a színkavalkád helyett jobban tudnék értékelni egy olyan kiállítást, mely az eredeti környezet dokumentarista motívumait mutatja be élőben (pl. a Krumplievők borinage-i falusi szobája, Van Gogh arles-i szobája, az arles-i felvonóhíd archív fotója+makettje. stb.). Persze a mostani ehhez képest kevesebb munkaigényű - jóval nagyobb haszonnal. Lehet, hogy ez volt a fő cél? A "beájulást" és a hanyatt esést nyilván a 6500.-HUF-os belépődíjak idézhetik elő.
Jack Reynor
2024. március 18. 09:13
a sznob és a giccs szavakat a hülyék használják, akik ideológiai alapon akarják értelmezni a műalkotásokat
auditorium
2024. március 18. 08:47
Mellesleg magyar ismerőseink Los Angelesben látták ugyanezt és el voltak ájulva tőle. Ha Bp-en mutatják, az már nem jò ??? Hadd menjenek megnézni az emberek, hadd művelődjenek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!