A hadsereghez képest szinte semmit nem költene Biden oktatásra és egészségügyre

2021. április 19. 18:41

Hiába költenének többet oktatásra, az egészségügyre vagy környezetvédelemre, még mindig a hadsereg vinné a legtöbb pénzt Amerikában 2022-ben is.

2021. április 19. 18:41
null
Takács Zsolt

Biden benyújtotta 1,5 billió dolláros költségvetési tervét a Kongresszusnak. Az elnök jelentős összeget fordítana egyes kormányzati szervekre annak érdekében, hogy fellendítsék az oktatást, az egészségügyet, növeljék a megfizethető lakáskínálatot és felvegyék a harcot a klímaváltozással.

Összességében a szövetségi költségvetés 8 százalékkal nőne 2022-ben.

A 2022-es költségvetésben jelentős szerep jut a társadalombiztosítási kérdéseknek és az egészségügyi rendszernek is. Az elnök finanszírozási terve 16 százalékkal növelné a nem védelmi-szektorba tartozó hazai ügynökségek, hivatalok költségvetését. Ez bizonyítja, hogy Biden megítélése szerint

egy nagyobb erőforrásokkal rendelkező washingtoni kormány segíthet az ország legsürgetőbb politikai, gazdasági kihívásainak kezelésében.

Háttérbe szorul a hadsereg?

A Trump alatt megfigyelhető trendekkel szemben Biden kevesebb, mint 2 százalékkal emelné a hadsereg finanszírozását a következő pénzügyi évben.

A republikánusok szerint viszont évi 3-5 százalékos növekedésre lenne szükség ahhoz, hogy biztosítva legyen az Egyesült Államok katonai fejlődése.

Mitch McConnel, a Szenátus republikánus frakcióvezetője elmondta, hogy egyensúlyba kell hozni a hazai és a védelmi kiadásokat annak érdekében, hogy az USA erős maradjon és megőrizze előnyét Kínával szemben. Fontos megjegyezni, hogy még így is a védelmi kiadások jelentik a legnagyobb kategóriát a költségvetésben 715 milliárd dollárral.

A Biden-adminisztráció megközelítése megosztotta a törvényalkotókat mindkét oldalon. A Szenátus republikánusai azzal vádolták az elnököt, hogy megpróbálja megrövidíteni a Pentagont, ami hátrányt okoz az országnak Kínával szemben vívott rivalizálásban.

Eközben Bernie Sanders és több liberális szenátusi tag a katonai kiadások további csökkentését követelték,

de támogatták a Biden által előterjesztett hazai beruházásokat.

Természetesen az elnök által benyújtott tervezetnek még át kell menni a Kongresszuson, ahol a két nagy párt megvitatja a költségvetést. Egy ekkora költségvetés keresztülviteléhez Bidennek szüksége lesz a republikánusokra is.

Oktatás és egészségügy

Biden tervei szerint az Oktatási Minisztérium finanszírozása 41 százalékkal nőne a jelenlegi helyzethez képest. Ezzel 2022-ben az intézmény költségvetése elérné a 102 milliárd dollárt. Ennek az összegnek jelentős részét a szegénységben lévő iskolákat finanszírozó I. programba irányítják. Ha ezt elfogadják, akkor a program költségvetése megduplázódna, amelyre még soha nem volt példa az 55 éve létező alap történelmében.

A terv kibővítené a kormány által támogatott gyermekgondozási programok finanszírozását és biztosítaná további tanácsadók és mentálhigiéniás szakemberek iskolai alkalmazását.

Az oktatáson felül az Egészségügyi és Szociális Minisztérium költségvetése a terv szerint 23 százalékkal nőne, amelyből nagyjából 8,7 milliárd dollár jutna az Amerikai Járványvédelmi Központnak, amely két évtizede óta nem kapott ennyi pénzt.

Biden további szövetségi intézményeket hozna létre a már meglévő Nemzeti Egészségügyi Intézetek alatt Egészségügyi Kutatási Projektek Hivatala néven, amelyek eleinte a rák, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór innovatív kutatására összpontosítanak.

A költségvetés közel 69 milliárd dollárt fordítana a lakásügyi rendszer kezelésére. Ez a 2021-es szinthez képest 15 százalékos növekedést jelent, amelynek elsődleges célja az alacsony jövedelmű családok megfizethető lakhatásának biztosítása.

Ezenfelül a Biden-adminisztráció 14 milliárd dollárt fordítana környezetvédelemre is. A program keretén belül támogatnák a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a tiszta energiatechnológiai kutatásokat is.

Shalanda Young, a költségvetési terv vezetője elmondta, hogy közös erővel az Egyesült Államok nemcsak a koronavírus előtti szintre juthat vissza, de egy jobb, erősebb, biztonságosabb és befogadóbb országot építhetnek.

Biden költségvetése drámai változást hoz Trumphoz képest, akinek elnöksége alatt a szövetségi kiadások nagyrészt változatlanok maradtak a koronavírus megjelenéséig. A kormányzati kiadások és bevételek közötti különbség több mint 3 billió dollárra nőtt 2020-ban, amelynek finanszírozására a Pénzügyminisztérium állampapírt bocsátott ki.

2020-ban az Amerikai Egyesült Államok teljes adóssága túlszárnyalta az ország teljes gazdaságát.

Ezt a terhet egyelőre Biden sem enyhítette, mivel már aláírta a 1,9 billió dolláros mentőcsomagot és több mint 2 billió dolláros infrastrukturális kiadásokra tett ígéretet a hazai kiadások mellett. Az infrastrukturális változások finanszírozására a Pénzügyminisztérium 2,5 billió dolláros tervvel állt elő, amely jelentősen megnövelné a cégek társasági adóját.

(Borítókép: MTI/EPA/ABACA/Yuri Gripas)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
shittingbull
2022. március 24. 17:45
néhai Ch.Pilot
2021. április 20. 19:03
Mondod te, az igazi propagandista kommentelő (és valószínűleg blogger is). :-D
Maddox
2021. április 20. 17:57
Hát de... hát de... Trump a rossz, hurdurrr!
civis72
2021. április 20. 16:48
az analfabéták sokkal jobbak ágyútölteléknek ...azt sem tudják miért harcolnak és hol vannak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!