Döntöttek az ukránok: engedélyezik a pornót

2023. augusztus 26. 18:42

Eddig szigorúan tiltotta a törvény, Kijev azonban most utat nyit az adóbevételnek.

2023. augusztus 26. 18:42
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Az ukrán parlament elé hamarosan bekerül egy törvénymódosítási tervezet, amely legalizálná a pornót az országban. (A kifejezést igen tágan értelmezik Ukrajnában, gyakorlatilag mindent kriminalizáltak, ami a testiséggel kapcsolatos, és nem marad a négy fal között.) A törvénymódosítási tervezetet Jaroszlav Zseleznyak képviselő jegyzi, aki indoklásában – túl azon, hogy hülyeségnek titulálta a mostani szabályokat – egész meghökkentő adatokról számolt be.

Az ukrán rendvédelmi erők ugyanis elképesztő mennyiségű időt és energiát fordítanak a törvény betartatására. Zseleznyak szerint 2021-ben a rendőrök mintegy 85 500 munkaórát töltöttek az ukrán erkölcsök szigorú felügyeletével, vagyis megfigyeléssel, nyomozással, vádemelésekkel és bírósági hercehurcákkal. „Ez negyvenegy nyomozó egyévi munkája” – mutatott rá az ukrán képviselő, aki úgy véli, a rendőrségnek lenne jobb dolga is. Ami a bírósági ügyeket illeti, még durvább adatok állnak rendelkezésre: 2022-ben 704 667 ember kapott idézést az ukrán Btk. hatályos rendeletének megsértése miatt. Zseleznyak az indokai között halkan megemlítette a korrupciót is, az ukrán rendőrök ugyanis hajlamosak voltak szemet hunyni egyes esetek felett, ha valamilyen ellenszolgáltatást kaptak érte. 

Erotika és háború

Vannak ugyanakkor olyan kezdeményezések Ukrajnában, amelyek a testiség áruba bocsátásával akarják támogatni a hadsereget. 

 

A TerOnlyFans jótékonysági projekt kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy ukrán nők (és férfiak) erotikus képeket árulhassanak rajta azoknak, akik számlával bizonyítják, hogy a fotók ellenértékét az ukrán hadseregnek utalták át. 

 

Nasztya Kucsmenko, a csoport alapítója úgy fogalmazott: mindegy, milyen módon kapják meg a harcoló katonák a szükséges felszerelést, a lényeg, hogy megkapják. „A kezdetektől fogva arra törekszünk, hogy a törvényes kereteken belül működjünk. Ezért kizárólag erotikus és nem pornográf tartalmat gyártunk, pénz pedig egyáltalán nem érkezik hozzánk, azt egyből a hadsereg kapja” – mondta, és hozzátette, hogy tisztában vannak azzal, hogy még így is mennyire pengeélen táncol a dolog, és ha valaki nagyon akarná, bíróság elé tudná állítani őket. 

Könnyű szavazás lesz

Zseleznyak szerint a törvény nemcsak elavult, de mára teljesen alkalmazhatatlan is. Mint mondta, ha ragaszkodnának a betűjéhez, nagyjából minden második ukránt le kellene tartóztatni, de még azokat a művészeket is, akik meztelen emberi testeket ábrázolnak, majd eladják a műveiket. 

A törvényjavaslat támogatására egyébként néhány nap alatt összejött a szükséges számú képviselői aláírás, így annak nyilvántartásba vétele és egy bizottsági vita után be is kerül parlamenti szavazásra, hogy aztán Zelenszkij elnök az aláírásával szentesítse. 

A javaslatnak természetesen vannak ellenzői, akadnak, akik máris a nemzet leépülését vizionálják, így fogalmazva: 

Ez rosszabb, mint az alkoholfüggőség. Az emberek inkább maszturbálnak, ahelyett, hogy családot alapítanának és egészséges nemzedéket nevelnének”.

 Mások azon gúnyolódnak, hogy ha az ukrán törvényhozásnak a jelenlegi helyzetben a legfontosabb dolga a pornó legalizálása, akkor nagyobb a baj, mint azt bárki sejtette.

Pedig az ötlet gazdaságilag teljesen alátámasztható. Ha legális lesz ez a tevékenység, nyilván sokkal többen fogják üzleti megfontolásból művelni, mint eddig, ez pedig az adóösszegeket is megdobhatja. Márpedig Ukrajnának az állam működtetéséhez minden egyes hrivnyára szüksége van.

Fotó: 123RF

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.



 

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 28. 10:58
>>> Falióra tábornok 2023. augusztus 27. 14:11 ez jó hír!<<< 🤣🤣🤣🤣🤣 Mondják a sötét bugrisok. Évente 2-3 maldív nyaralásra futja belőle plusz a gondtalan életre. Hülyek lennének ezt nem offshore űzni. Ennyi erővel mondhatná azt is a balfasz ukránja, hogy az összes elvándorolt és Európában munkát vállaló ukrán személyi jövedelemadójából jutalék jár nekik. Elvégre ha ők nem háborúznak… 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Unknown
2023. augusztus 28. 02:30
Az ukrán nők többsége csak kurvának kell a németeknél is.
MaBaker
2023. augusztus 27. 20:14
Egypártrendszer, buziházasság, digitális személyi, pornó. Nyaktörő sebességgel ácsolnak Ukrajnából egy nyugati segglukat.
Ízisz
2023. augusztus 27. 17:45
"az ukrán törvényhozásnak a jelenlegi helyzetben a legfontosabb dolga a pornó legalizálása, akkor nagyobb a baj, mint azt bárki sejtette." Ebbe a gyermekek abuzálása is belefér??? Sajnos ukrán népi hagyomány... Meg a gyermek szervkereskedelem!!! 💯🤮🤮🤮 Mindegyiket aki gyermeket bánt, kötném fel egy fára, és megvágnám a testüket több helyen... A többit ráhagynám a természetre!!! 💯👍😎
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!