Nem lehet egyenlőségjelet tenni a tehetség és a siker közé – sportkarrier-konferencia Hódmezővásárhelyen

2023. március 05. 15:16

„Sportkarrier – Az alapoktól a csúcsig” címmel szerveztek konferenciát Hódmezővásárhelyen. A rendezvényen Gyurta Dániel olimpia bajnok, Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szövetségi kapitánya és Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője is előadást tartott.

2023. március 05. 15:16
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

„A sport nevelő erejét mi sem bizonyítja jobban, mint azok a sikerek, amiket magyar bajnokaink elértek. Az, hogy valaki sikeres legyen, rengeteg dolgon múlik. Rajtunk, testnevelőkön, pedagógusokon és edzőkön is nagyon sok múlik, hiszen a mi óráinkon találkoznak először a gyerekek a mozgással, és ha ezeket a mozgásokat tökéletesen megtanítjuk, akkor később még bajnokok is lehetnek a növendékek” – mondta el a „Sportkarrier – Az alapoktól a csúcsig” címmel szervezett konferencia megnyitóján Walterné Böngyik Terézia, a rendezvénynek otthont adó hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola vezetője. 

Az iskolaigazgató kitért arra, is, hogy „azt tapasztaljuk, hogy a tehetség és a siker közé gyakran egyenlőségjelet szoktak tenni az emberek. Ott van a tehetségnél a szorgalom, de a másik oldalon

– hangsúlyozta.

A megnyitón elhangzott öt olyan ok is, amiért érdemes a szülőknek a sportolásban támogatniuk a gyermekeiket. „Egy gyermek sportoljon, hogy legyen célja, amiért naponta küzdeni tud. Emellett legyen kitartása. Ha sikereket ér el, akkor legyen büszke, és amikor a magyar válogatott mezét magára veszi vagy a magyar Himnusz szól érte, akkor érezze, hogy nemcsak az edzői, tanárai, szülei állnak mögötte, hanem egy egész nemzet” – húzta alá a pedagógus.

„Beszélgessünk minél többet a gyerekekkel”

Az ezt követő mintegy két órában a jelenlévőket Lénárt Ágota sportpszichológus bevezette a mentáltréning módszerébe és olyan gyakorlati tippeket is adott a sportolóknak – például vizualizáció és szimbólumok használata –, amelyekkel javítani tudnak mind a felkészülés, mind a versenyek időszakában a teljesítményükön. Bagi Mátyás funkcionális tréner az erőnlét fontosságát hangsúlyozta, míg Maczelka Nóra testépítő világbajnok és sporttáplálkozási szakértő olyan étkezési tanácoskat adott, amit azoknak is érdemes megfogadniuk, akik szeretnének formába lendülni, illetve egészségesebben táplálkozni.

A konferencia második felében Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szövetségi kapitánya hangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy az élsportolóknak is legyen egy civil szakmájuk, amellyel az aktív évek után foglalkozhatnak majd.

A szülőknek és a pedagógusoknak pedig jó tanácsként azt javasolta, hogy beszélgessenek minél többet a gyerekekkel, a növendékekkel, mert ez is szerves része a lelki fejlődésüknek és a karrierépítésüknek.

A konferenciát Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó előadása zárta, aki felidézte pályája csúcsait és hullámvölgyeit, és biztatta a jelenlévőket, hogy küzdjenek az általuk kitűzött célért.

Walterné Böngyik Terézia intézményvezető megnyitja a spotkonferenciát. Fotó: Promenád24
Walterné Böngyik Terézia intézményvezető megnyitja a spotkonferenciát. Fotó: Promenád24

„Nem szabad megrekedni azon a szinten, hogy a gyerekek nagyon jól teljesítenek”

Az intézményvezető a konferenciát követően a Mandinernek elmondta, hogy a rendezvényt szemléletformáló szándékkal hívták életre. A program összeállítása során arra törekedtek, hogy minden olyan területet érintsenek, amely fontos lehet egy sporttal foglalkozó ember számára. Így

érintették a mentális és fizikai felkészülést, a sporttáplálkozást, az edző-sportoló kapcsolatát és a sportolói életpálya tervezését is.

Walterné Böngyik Terézia szerint „nem szabad megrekedni azon a szinten, hogy a gyerekek nagyon jól teljesítenek, érmeket, kupákat hoznak el. Ettől csak még nagyobb egy edzőnek, testnevelőnek a felelőssége. Nagyon fontos azoknak a tökéletes mozgásformáknak az átadása, amelyek elsajátításával idővel dobogóra is állhatnak a gyerekek. De fontos hangsúlyt fektetni a mentális fejlesztésre és az életpályaépítésre is. Fontos felhívni arra a gyerekek és a fiatalok figyelmét, hogy a sportolói pályájuk mellett legyen egy olyan civil, – akár a sporthoz is kötődő – foglalkozásuk, amelyben tevékenykedhetnek a versenyzést követően” – sorolta az igazgató. 

A pedagógus a márciusban elrajtolt mozgásOK! nevet viselő programsorozatra is kitért, amelynek célja, hogy minél több embernek biztosítsanak lehetőséget arra, hogy szabadidejükben különböző sportegyesületeknél mozoghassanak, a számukra érdekes sportágakat kipróbálhassák és újakkal ismerkedhessenek meg. Ennek érdekében fogott össze a város 12 sportklubja, – amelyek együttműködésben állnak a sportiskola címet viselő Szent István Általános Iskolával – és várják a gyerekekkel együtt a szüleiket is közös, játékos edzésekre. A nyílt napokon a mozogni vágyók nemegyszer olimpiai bajnokokkal vagy sikeres sportolókkal is edzhetnek együtt, akikhez különböző kérdésekkel is fordulhatnak. A kezdeményezés fővédnöke Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, aki jelenleg sportdiplomataként tevékenykedik.

A beszélgetés során elhangzott, hogy az egyesületi nyílt napok mellett városi szintű közösségi sportprogramokat is szerveznek – úgy, mint futóverseny, fitt-edzés, vagy az úgynevezett „végtelen kosárbajnokság”. A résztvevő családoknak 3+1 pecsétet kell összegyűjteniük. „Ebből egyet utóbbi eseményeken lehet megszerezni.

– mondta el az intézményvezető.

Nyitókép: mozgásOK! Facebook-oldala, belső kép: Promenád24

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. március 05. 16:52
MZP ott volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!