VAR-problémák – nem csak a Liverpool szenved a videóbíróktól

2023. október 06. 06:07

Továbbra is rengeteg hibával működik a videóbíró-rendszer a Premier Lague-ben. A Tottenham-Liverpool mérkőzésen történtek megrengethetik a VAR-ba vetett bizalmat, pedig a szakemberek szerint igazságosabbá teszi a labdarúgást.

2023. október 06. 06:07
Luis Díaz gólját les miatt érvénytelennek nyilvánítják, a Tottenham-Liverpool angol bajnoki mérkőzésen 2023. szeptember 30-án Londonban

Nincs megállás, ám érdemes egy kicsit elgondolkodni a történteken. Vasárnap délután újabb bajnoki mérkőzés vár a Szoboszlai Dominikot is a soraiban tudó  Liverpool labdarúgócsapatára, amely a Brighton vendége lesz. Minden bizonnyal kiemelt figyelmet kap majd a mérkőzés, és nem csak a játék, hanem – a múlt heti botrány után – a játékvezetés miatt is. A Premier League hetedik fordulójában drámai mérkőzést játszott a Tottenham és a Liverpool, ám a meccsre a legtöbben nem a kiváló foci, sokkal inkább a VAR csapnivaló teljesítménye miatt fognak emlékezni. A videobírók és segítőik ugyanis súlyos hibát követtek el, amikor a játékvezető az asszisztens zászlóemelése alapján érvénytelenítette az ekkorra 10 emberre fogyatkozott liverpooli Luis Díaz gólját, a VAR-szobában azonban azt hitték, a játékvezető megadta a gólt, és nem jelezték időben a téves döntést. A hibáért utólag a Profi Játékvezetők Szövetsége (PGMOL) is bocsánatot kért, beismerve, hogy hibás ítélet született

Szoboszlai Dominik küzd a labdáért a Premier League hetedik fordulójában rendezett Tottenham-Liverpool mérkőzésen, amely a VAR téves döntése miatt azóta is tméma a médiában
Szoboszlai Dominik és a Liverpool lett a VAR tévedéseinek kárvallottja
Kép: AFP/Henry Nicholls

A mérkőzés videóbírója, Darren England és asszisztense, Dan Cook a hiba miatt büntetést kapott a szövetségtől, a VAR-szobában dolgozó két asszisztens nem dolgozhatott a hétvége többi bajnoki mérkőzésén, és valószínűleg a következő forduló(k)ra is felfüggesztik a tevékenységüket. A Liverpool pedig kikérte a PGMOL-tól a mérkőzésen a vezetőbíró és a VAR-asszisztensek közt lezajlott kommunikáció hangfelvételeit, amelyet közzé is tett, és amely még egyértelműsíti, milyen óriási bírói tévedés történt. 

A videóbíró vagy rövid nevén VAR (video assistant referee) a labdarúgásban 2018-tól alkalmazott, a játékvezető munkáját videófelvételek elemzésével segítő asszisztensi csoport. Az úgynevezett VAR-szobában hárman dolgoznak: egy videóbíró, aki számítógépes segítséggel elemzi a pályán történteket, és egyes kérdéses szituációkban felhívja a játékvezető figyelmét arra, hogy alaposabb vizsgálatot igényel a döntés, egy asszisztens, aki eközben figyeli a pályán történő eseményeket és egy technikai hátteret biztosító kolléga, aki az elemzésben és a javaslattételben nem vesz részt.

A videóbíró négyféle szituációt vizsgálhat:

  • Gólt megelőzően az akció közben történt esetleges szabálytalanságot, ami miatt a gól érvénytelen lehet
  • Egy kérdéses tizenegyes-szituációt
  • Azonnali kiállítást érő szabálytalanságot, vagy egy piros lap jogosságát (a második sárga lappal történő kiállítást a VAR vizsgálhatja)
  • Szabálytalanság miatt megítélt sárga vagy piros lap jogosságát. 

Arról, hogy igénybe veszi-e a videóbíró segítségét, a mérkőzést vezető bíró dönt – amennyiben igen, megállítja a játékot –, és a végső döntést is ő hozza meg. A bíró még a VAR figyelmeztetése előtt meghozza a döntést, amelyet a videóbíró véleménye alapján jobban megvizsgálhat, és utólag felülbírálhat. 

Persze amennyiben manapság nem alkalmaznák a videóbírót, a Liverpool akkor sem kapta volna meg a gólt, hiszen az asszisztens és a bíró a pályán érvénytelenítette azt és les miatt szabadrúgást adott, azaz rosszul döntött. A videóbírók ellenben helyesen állapították meg, hogy nem volt leshelyzet. A VAR legnagyobb „hibája” épp az, hogy nem tévedhetetlen, hiszen emberek alkotják. Ez volt látható Luis Díaz góljánál is, amely esetében a videóbírók egyébként helyesen állapították meg, hogy szabályos gól született, ám egyszerű emberi mulasztás miatt rosszul kommunikáltak a bíróval, így nem tudták megváltoztatni a döntést. 

Újra fellángolt a VAR bevezetése óta zajló vita a videóbírókról

Az események hatására ismét fellángolt a videobíró bevezetése körüli régi vita, és a kritikusok emlékeztetnek arra, hogy nem ez volt az első eset, amikor a PGMOL bocsánatot kért egy hibáért. A probléma jelentőségét jelzi, hogy az angol játékvezetői testület csak az elmúlt két évben 14. alkalommal kért elnézést valamely bírói tévedésért a Sky Sports statisztikája szerint. Mindez azt bizonyítja, hogy Premier League-ben egyértelmű problémák vannak a VAR alkalmazásával. 

Erre nem csak a Szoboszlaiék meccsén történt eset kiváló példa, a VAR bevezetése óta sokszor bekövetkezett már hasonlóan nagy tévedés a Premier League-ben és a többi topbajnokságban egyaránt. Ezek közül talán a 2021/22-es idényben rendezett Arsenal-Everton mérkőzésen született ítélet volt az egyik legsúlyosabb tévedése a videóbírónak, amikor a kékek játékosa Ben Godfrey keményen szerelte Takehiro Tomiyasut, majd – feltehetően nem szándékosan – beletaposott az ágyúsok játékosának arcába,  sérülést okozva ezzel. A bíró és a VAR véleménye szerint azonban nem történt szabálytalanság, és Godfrey még egy sárgát sem kapott.

A következményeket tekintve legsúlyosabb eset pedig Liverpoollal történt meg, és – hogy, hogy nem – épp egy Tottenham elleni mérkőzésen a 2021/2022-es idényben. A meccsen több súlyos tévedés is történt – Harry Kane durva szabálytalanságot követett el Andrew Robertson ellen mégsem állították ki, majd egy Diogo Jota elleni szabálytalanságért nem kapott meg egy egyértelmű tizenegyest a Liverpool, végül pedig Robertson kapott egy véleményes piros lapot. 

Hogy mennyire súlyos következményei lehetnek egy-egy ilyen tévedésnek arra tökéletes példa ez a mérkőzés, hiszen a 2-2-es eredmény azt jelentette, hogy

a Liverpool egy ponttal lemaradt a bajnoki címről a Manchester City mögött, míg ha győztek volna a Vörösök, ők nyerték volna meg a Premier League-t.

A mérkőzés összefoglalója:

Azt azonban túlzás kijelenteni, hogy csak a Liverpool volna a videóbírók tévedéseinek áldozata. Még az előszeretettel kedvezményezettként feltüntetett Manchester City is áldozatul esett a nem kellően alapos VAR-munkának. A 2020/2021-es szezonban Phil Foden ellen gólhelyzetben egyértelműen szabálytalankodott McCarthy a Southampton kapusa, a támadó azonban nem esett el, ezért videóbíró és a játékvezető úgy döntött, nem történt szabályszegés. A City-nek mégsem sikerült gólt szereznie, a tizenegyest pedig nem kapták meg.

De nem csak a Premier Lague csapatai szenvednek a VAR tévedéseitől, a Serie-A klubjait ugyanígy sújtják a rossz döntések. Ilyen volt például a Juventus esete, amely a tavalyi szezon elején a Salernitana elleni mérkőzésen esett áldozatául a VAR-nak. A meccs elején a vendég salernóiak szereztek vezetést, a félidőben pedig már kétgólos volt az előnyük. 

A Juve szépített, majd a 93.percben szerzett tizenegyessel egyenlített, és egy perccel később Milik révén a győzelmet is megszerezte volna, ám a bíró és a VAR lest ítéltek, holott a felvételek alapján egyértelműen szabályos gólt szerzett.

A gólszerző ráadásul túlzott ünneplésért megkapta a második sárga lapját, így ő mehetett először zuhanyzni. De ennyivel nem volt vége, a bíró elveszítette az irányítást a játékosok felett, és kiállította a téves ítélet miatt felháborodó hazaiak edzőjét, Massimilliano Allegrit, valamint a reklamáló Juan Cuadradónak és Federico Faziónak is piros lapot adott.

Minden hibája mellett a videóbíró-rendszer a szakemberek szerint mégis közelebb viszi a labdarúgást ahhoz, hogy minél igazságosabb bírói döntések szülessenek a pályán. A technika segítségével pedig az asszisztensek olyan játékhelyzeteket is pontosan láthatnak, amelyeket a játékvezető a pályán nem. A videóbíró-rendszer bevezetését megelőzően még lehetőség sem volt felülvizsgálni és megváltoztatni egy hibás játékvezetői döntést, a VAR alkalmazása azonban lehetővé teszi ezt. A kritikusoknak talán érdemes megfontolniuk a világ egyik legismertebb játékvezetője, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, Pierluigi Collina gondolatait, aki szerint a VAR olyan mint egy ejtőernyő – a legjobb, ha nem kell alkalmazni, de amennyiben szükség van rá, nagyon jó hogy van. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Youtube

A  Tottenham-Liverpool mérkőzés összefoglalóját itt nézhetik meg (Luis Díaz meg nem adott gólja 3:37-nél látható):

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papamaci57
2023. október 06. 10:43
Itt is kommunikációs félreértés okozta a problémát, csakúgy mint sok légikatasztrófánál. A legtöbb áldozatot követelő tenerifei balesetnél is az egyik okozó az volt hogy a légiirányító közölte a még kifutón várakozó KLM géppel, hogy felszállás után (after take-off) forduljon egy meghatározott irányba. Mire a hülye Van Zanten kapitány azt hitte, hogy megkapta a felszállási engedélyt, és elindult a taxizó Pan Am géppel szembe. Ezek után szigorúan szabályozták, hogy milyen szavakat lehet használni a repülési kommunikáció során. Itt sem volt egyértelmű a VAR válasza. Meg kell itt is határozni, hogy mit monhat egyértelműen a VAR bíró.
Majdmegmondom
2023. október 06. 09:28
Ja, a Kispest is megszenvedte tavaly, remélem kompenzálni fogják ezért a végzetes hibáért...
need-info
2023. október 06. 08:43
A mottó : ne VARd meg a VAR-os bíró döntését.
röviden
2023. október 06. 08:31
A Liverpool esetében egyértelműen működik a szaúdi maffia, a City érdekében dolgoznak. Egyébiránt pedig hét ember nyilvánvalóan többet téved, mint három, különösen, hogy egy meglehetősen bonyolult rendszert is kezelnek. Amikor a bíró intézményét 1862-ben bevezették, a Times-ban fölháborodott cikk jelen meg, amely föltette a kérdést, hogy mi lesz a Birodalommal, ha feltételezzük, hog huszonkét úriember nem tudja eldönteni, hogy mi történt a pályán. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!