A Mandiner megtudta: két hete vizes edzéseket végez Milák Kristóf

2024. február 01. 07:05

Jó hír a szurkolóknak és az egész magyar sportnak, az olimpiai bajnok Milák Kristóf vízbe ugrott, s ugyan egyelőre magában úszkál, de hamarosan már az edzőjével készül a párizsi olimpiára.

2024. február 01. 07:05
Kiss B. László

Nagy volt a csönd, túl nagy Milák Kristóf körül. Pontosabban, szinte mindenki, fű-fa-virág megszólalt vele kapcsolatban, egyedül csak ő nem. A világklasszis úszóról még közvetlen környezete sem tudta, hol van, mit csinál, edz-e, ott lesz-e az idei nyári olimpiai játékokon, s ha igen, akkor lesz-e olyan állapotban, hogy érmeket, elsősorban aranyat szállíthasson Magyarországnak. Egy lényeges kérdésre most választ kaptunk, 

Ezt is ajánljuk a témában

 

a Mandiner ugyanis megtudta, hogy Milák két hete titokban elkezdte az uszodai edzéseket klubjában, a Budapesti Honvédban. Általában olyan időpontokban, dél és délután két óra között gyakorol, amikor senki sincs a medencében.

Informátorunk szerint ezzel is azt szeretné elérni, hogy maradjon körülötte a csend, s minél nyugodtabban, reflektorfényen kívül készülhessen az olimpiára. A kvótája (100 és 200 méter pillangó) már megvan Párizsba, így magáért az olimpiai részvételért már nem kell hajtania. A formába lendülés miatt, a minél jobb időeredményekért viszont igen.

Virth Balázs vezeti majd felkészülést

A válogatott jelenleg jelenleg Dubajban készül a február 2-án kezdődő dohai úszó-világbajnokságra. Ennek a csapatnak természetesen nem tagja az olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok klasszis, ám az edzője az Egyesült Arab Emírségekben, majd Katarban lesz 18-ig.

Ha visszatérnek a vb-ről, akkor már Virth Balázs vezeti majd Milák felkészülését. Négy hónap kemény edzésmunka vár a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartójára.

Ezt is ajánljuk a témában

A 23 éves olimpikon tavaly kihagyta a fukuokai világbajnokságot, majd a hírek szerint teljesen abbahagyta az edzéseket is, és sokáig eltűnt a nyilvánosság elől. A közösségi médiában szilveszter estéjén felbukkant, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral és Kovács Katalin egykori olimpiai bajnok kajakossal együtt pózolt egy fényképen. Az ehhez mellékelt szövegből arra lehetett következtetni, hogy a Milák hamarosan visszatérhet. Az uszodában azonban sokáig nem látták, s a szakmában nem tudtak róla semmi.

MILÁK Kristóf; KOVÁCS Katalin; SCHMIDT Ádám
Milák Kristóf, Kovács Katalin és Schmidt Ádám szilveszterkor állt össze egy közös képhez 
Fotó: Facebook/Schmidt Ádám

Pár napja Gyulay Zsolt, a MOB elnöke nyilatkozott az úszóklasszisról, de biztatót ő sem tudott mondani.

„Ami most folyik Kristóffal kapcsolatban, az biztosan nem használ a magyar sportnak. Van, aki ezt mondja, van, aki azt mondja, itt egyedül Milák Kristóf nem nyilatkozik. Remélhetőleg készül. Ez az ő dolga, élsportoló, neki kell eldöntenie, hogy készül vagy nem készül. Milák nagy bajnok, s mi mögötte állunk. A sajtóban való üzengetés szerintem nem jó történet, azt gondolom, hogy más országokban ez nem különösebben divat. Én értem azt, hogy ennek hírértéke van, de a magyar sportnak nem használ, hogy beugrott a vízbe, vagy nem ugrott be a vízbe. Egyéni sportoló, nyert már olimpiát, világbajnokságot, pontosan tudja, mi kell neki ahhoz, hogy odaérjen. Ha nem fog, akkor nem fog” – mondta az M1 aktuális csatornának a hazai olimpiai bizottság vezetője, korábbi olimpiai és világbajnok kajakozó. A hírek szerint a honi szakszövetség elöljárói továbbra sem tudják, mit csinál jelenleg a fenoménjük.

Nincs már súlyfeleslege

Az SzPress Hírszolgálatnak Zala György, Milák Kristóf erőnléti edzője beszélt január elején az úszó fizikai állapotáról.

„Szemmel látható az elmúlt két és fél hónap minőségi munkájának eredménye. Például az, hogy már nincs súlyfeleslege. 

Azt nélkülem is mindenki tudja, hogy medencés munka nélkül nincs úszás, igaz, a magas szintű erőnléti edzésekre is szükség van azon a szinten, ahová Kristóf eljutott. Ezenkívül csak annyit mondhatok, január végén remélhetően okosabbak leszünk” – nyilatkozta Zala.

December közepén Sós Csaba úszókapitány még úgy fogalmazott, hogy Milák „katasztrofális” állapotban lehet, január elején viszont klubja, a Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke, Gergely István már azt mondta, a sportoló elkezdte a fizikai edzéseket, de medencébe még nem ugrott. Hát, két hete már ez is megtörtént, így reménykedhetünk abban, hogy ott lesz Párizsban és sok örömöt szerez a nemzetnek.

Fotó: MTI/Derencsényi István

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. február 01. 09:33
Azért úszik csúcsokat, mert víziszonya van és csak a minimális ideig akar a medencében lenni. :) Amúgy meg hozott elég érmet, hadd ne mi mondjuk már meg neki, milyen nedves a víz.
benedek77
2024. február 01. 09:10
6 hónap felkészülés az semmi, hiába világklasszis. Az ellenfelei keményen dolgoztak ezidő alatt, nem bulikáztak csak, úgyhogy nagy tüzijátékra ne számítsatok. Valami elképesztően nagy dolognak kell történnie a laborban ahhoz, hogy ebből arany legyen.
Degerfakan
2024. február 01. 08:59
Tipik mediatizált hiszterizált közélet van. Megvan a szintje, már biztos hogy Párizsba van jegye, akkor bazd most vbvel szúrja ki a szemét? Úgyis az olimpia a lényeg, a vbn bizonyítson a többi tehetség akit ez a zseni úgy elnyom... augusztusig csak sikerül formába lendülnie ezalatt a szűk 6 hó alatt...
powerage
2024. február 01. 08:38
Nem lenne egyszerűbb kibaszni a gyereket és valaki olyanra költeni a pénzünket, aki küzdeni is akar? Kinek a szeretője ez a kis pöcs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!