Egy normarendszer szembesül egy ország helyzetével

2012. április 17. 18:16

A nemzetközi pénzügyi intézmények nagyon kényesek arra, hogy nem szólnak bele a belpolitikai kérdésekbe. Interjú.

2012. április 17. 18:16
Báger Gusztáv
Pénzügyi Szemle Online

- Hogyan működnek Magyarország szempontjából ezek a nemzetközi pénzügyi intézmények? Tagok vagyunk, vagy ügyfelek? Kint vagyunk, vagy benn? Kik az ők, és kik a mi?


- Alapvetően rossz az a sokat hangoztatott megközelítés, miszerint »vannak ők, és vagyunk mi«. Ez a szembeállítás a folyamatok téves értelmezése. Tudniillik ők vagyunk mi, és mi vagyunk ők. Ez az összes nemzetközi pénzügyi intézménnyel kapcsolatban igaz, hisz Magyarország részt vett ezen nemzetközi pénzintézetek alaptőkéjének összeadásában, így nem egyszerű ügyfelek vagyunk, hanem tulajdonosok. (...)

- Mennyire technikai, formális és mennyire valós ez a tagság?

- Bizonyosan nem helyes hozzáállás azt feltételezni, hogy az ő érdekük eleve más, mint a mi érdekünk. Az a tapasztalatom, hogy ha megfelelő az együttműködés a kormány, az államapparátus és az adott nemzetközi szervezet között, akkor megtalálható egy olyan kompromisszum, ami egyaránt megfelel az ország érdekeinek és az intézmény normarendszerének.

Ezek a nemzetközi pénzügyi intézmények ugyanis a leginkább úgy foghatók fel, mint egyfajta nemzetközi világpéldák, amelyek a »best practice«-t képviselik. Amikor az intézmény tárgyal egy országgal, akkor ez a normarendszer szembesül egy ország helyzetével. Itt természetesen lehetnek konfliktusok, hisz a nemzetközi normarendszer nem feltétlenül kompatibilis és összeegyeztethető az ország törekvéseivel. Magyarországnak is voltak ilyen konfliktusai, a legtöbb és a legkomolyabb épp az IMF-fel, de mindez nem jelenti azt, hogy a konfliktus eleve bele lenne kódolva ebbe az együttműködésbe. Ezt a kooperációt inkább csak el lehet rontani, mégpedig mind a két oldalról. (...)

- Mit jelent az a gyakorlatban? Mi idézheti elő a kapcsolatok megromlását?

- Tapasztalataim szerint ennek jellemzően három módja van. A legtipikusabb az, amikor az egyik fél a másiknak politikai logikát és mentalitást tulajdonít, mégpedig túlzott mértékben, illetve megalapozatlanul. A nemzetközi pénzügyi intézmények nagyon kényesek arra, hogy nem szólnak bele a belpolitikai kérdésekbe. Egyes cikkek és találgatások szerint bizonyos nemzetközi pénzügyi intézmények »leváltanának egy kormányt«, vagy »el akarják érni egyes miniszterek távozását«. Kizártnak tartom, hogy ez felmerül, mondjuk az IMF oldaláról. Még ha megvan is a véleményük arról, hogy egy-egy személy mondjuk alkalmatlan a posztjára, ezt sosem közölnék.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lola
2012. április 18. 09:04
Báger Gusztáv ez év március 15-én József Attila-díjat kapott. Ő ugyanis legalább akkora költő, mint közgazdász. Minden rendszerben csodásan élt. A szocializmusban pld. diplomata volt. Na ezeket a dolgokat nem értettem én soha.
öszödibeszéd
2012. április 18. 08:16
"A nemzetközi pénzügyi intézmények nagyon kényesek arra, hogy nem szólnak bele a belpolitikai kérdésekbe" - hú, ez húzós volt: a hét vicce. A nemzetközi pénzügyi intézmények valójában az egész világra kiterjedő globális hatalmat gyakorolnak.
drieno
2012. április 17. 22:57
báger elvtárs folyékonyan hazudik vagy ha általában igaza is van - de nincs, hiszen a választás után vajon mi lóf@szt kerestek az imf-esek a minisztériumainkban, saját belépőkártyával? - szóval ha esetleg igaza lenne, mint ahogy nincs, akkor se a mi mostani esetünkben, mert itt és most egyértelműen politikai játszadozás folyik a magyar kormánnyal
HSL
2012. április 17. 21:18
...aztán felébredt a bácsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!