Már megint a Himnusszal van bajuk!

2015. december 03. 13:44

Annak cáfolatául, hogy a magyar himnusz nem lelkesít, elég megnézni a magyar-norvég pótselejtező alkalmával készült bármelyik youtube-videót, aztán lehet visszakullogni a business-szektorba.

2015. december 03. 13:44
Szikszai Péter
Magyar Idők

„Egyelőre a tudósok között is vita tárgyát képezi, hogy miért vetődik fel időrőlidőre liberális körökben a Himnusz lecserélésének kérdése. Radikális elméletek általában a hazaárulással magyarázzák a jelenséget, a mostani cikkünkben azonban elégedjünk meg a politikai okokozati összefüggések vizsgálatával. Most éppen a Prezi nevű informatikai cég vezetője, Árvai Péter igyekezett lelket verni a mély depresszióban tépelődő, kisebbségi komplexusos magyar népbe. (...)

Az amcsi himnusz biztos lelkesítőbb, ugyanakkor a nemrég elhunyt amerikai író Kurt Vonnegut egyszer azt tette szóvá, hogy túl sok benne a kérdőjel. A magyar himnuszban speciel egy sincs. Az igaz, hogy nem egy tipikus harci nóta, és nincs átitatva birodalmi gőggel, mint mondjuk a szovjet. Míg angolul a nemzeti himnuszt nem is »hymn«-nek, hanem »anthem«-nek nevezik, és csak ünnepélyes, de nem követelmény, hogy fohász legyen benne, addig a magyar nemzeti ének valóban istenhez szól.

Tudom, hogy egy ballibnek ezzel nagyon nehéz együtt élni, de nem tudunk mit tenni. Erkel Ferenc volt annyira szűk látókörű, hogy nem kozmopolita jogvédő slágert akart komponálni, hanem magyar nemzeti éneket, amely felváltja az 1800as években énekelt császári himnuszt. Árvai Péternek is meg kéne értenie, hogy a mi himnuszunkban nem a vállalati kultúra öltött testet, és nem Chief Executive Officerek brainstormingjára alkották.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cezar
2015. december 03. 22:58
Az a harci helyzet, hogy a Himnusz egy fohász (ima). Istenhez szól! Csak a baj az , hogy nem hallja meg! Cserére érett! Még ha sokan ellene is vannak! Nyafogásból ,könyörgésből elég. Nincs ingyen semmi! LE KELL CSERÉLNI EZT A NYÖSZÖGÉST!
csender
2015. december 03. 21:22
Kedves felebarátaim! Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbünhödte már e nép A multat s jövendőt! Mi a gond ezzel? Van két "szomorúbb" sora (5.és 7.) a többi "vidám" dolgok és védelem kérése. A zeneszerző valóban nem volt zseni - le lehet cserélni 'népszavazással'.
néhai Ch.Pilot
2015. december 03. 20:47
Majd pont ez a Prezi-buzi mondja meg, hogy milyen Himnuszunk legyen. Ja. Meg a zászlónkat is le kellene cserélni trikolorról 7-colorra (szivérványosra). Az tetszene a beteges fejének! Hát, nem.
lynx
2015. december 03. 19:55
..."Kicsírázott eb-agyara Az magyar cipóra, De megváslik foga bele, Lészen még oly óra!"... https://youtu.be/PtrPHyieGd4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!