Brexit: az Egyesült Királyság befolyása az EU-ra pozitív

2016. június 20. 15:03

A nyugati civilizációt számos veszély fenyegeti, egy Brexit pedig ezeket valószínűleg csak felerősítené.

2016. június 20. 15:03
Isztin Péter
Kapitalizmus blog

„Azt gondolom valamivel egyszerűbb dolgunk van, ha azt a kérdést tesszük fel, nem-brit, globális, európai vagy akár kifejezetten magyar szemszögből melyik oldal győzelmében érdemes reménykedni. Ahogyan az Economist vezércikke, vagy magyar/közép-kelet-európai szemszögből Seres László írja, az Egyesült Királyság befolyása az Európai Unióra egyértelműen pozitív.

A brit kormányok mindegyike egy gazdaságilag szabadabb, globalizáció irányába nyitottabb EU mellett lobbizott. A briteket ugyanakkor számos kritika éri kontinentális eurofil részről, miszerint »szabotálják« az európai integrációt. Kérdés azonban, hogy feltétlenül rossz-e a »szabotázs«, amikor egy még kiforratlan államszövetség útkereséséről van szó.

Ha az a kérdés, milyen irányba menjen az Európai Unió (egy kérdés, amihez jelen írás szerzője nemrég maga is hozzászólt), a rossz döntések költsége nagy, és ugyanaz a logika működik, mint a Brexit esetén: előre menni könnyebb, mint vissza. Ilyen körülmények között kifejezetten nagy haszna lehet a brit kormányok „szabotáló” szkepticizmusának. A 90-es években például jól jött volna egy adaggal nagyobb szabotázs a monetáris unió kapcsán…

De ne gondoljuk azt se, hogy azon euroföderalistáknak, akik talán félresöpörnék fenti figyelmeztetésemet, feltétlenül örülniük kellene egy Brexitnek. Már ha az EU (vagy legalábbis egyes részeinek) dezintegrációja nem töltené el őket örömmel. Nem véletlen, hogy a Brexit legfontosabb Európán kívüli támogatója Vlagyimir Putyin.

A nyugati civilizációt számos veszély fenyegeti, egy Brexit pedig ezeket valószínűleg csak felerősítené. Az instabilitás bármilyen növekedése a mostani helyzetben, 2016-ban, »A Donald évében«, luxus. És végül, az Európai Unió, minden hibája és diszfunkcionalitása ellenére is fontos szerepet tölt be a béke és szabadság egyik biztosítékaként. Itt, keletebbre főleg tudhatjuk, hogy az EU sokat emlegetett alapvető vívmányait, azt a bizonyos »négy szabadságot«, nem szabad adottnak venni. Magyarország hol tartana enélkül?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2016. június 20. 22:44
Az unió legnagyobb veszélye a háttérben furkálódó zsidók. Minden áron el akarják érni, hogy legitím urai legyenek Európának, amely mindenképpen a Rotschild-birodalom egyik régíója lesz. Ez a lényeg. Ezért van a migráció. A zsidók képzelték el, indították meg és vezényelik le a mi pénzünkből az egész embervándoroltatást. Számtalan "tanulmányt" írtak a kereszténység, a nemezetek és a fehér faj ellen. Több száz évre előre terveznek. Az eddigi összes forradalom zsidók műve. Több millió embert gyilkotak vagy gyilkoltattak meg ezidáig. Kegyetlenségük MINDEN bokoharamot, minden ISISt felülmúl. Sajnáltatják magukat bizonyos holodogmákkal, amit KÖTELEZŐ nekünk elfogadni. Destrukciójuk már a nagyon régi ókortól folyamatosan tart. A nem zsidóknak születettek első és legveszélyesebb ellenségei a zsidók. Bármelyik pillanatban hajlamos megölni vagy megöletni bennünket. Volt rá számtalan megtörtént eset. A zsidó nem nemzet, nem vallás, hanem egy MÁSIK FAJ. Ősidők óta kihasználják a fehérek naivitását, az anyagi dolgokhoz való vágyukat, vágyunkat és pénzt kölcsönöznek nekünk, mi meg jobbik esetben háromszorosan fizetjük vissza nekik szégyenteljes adósságunkat. A zsidók meg ezt a pént a fehérek korrumpálására és személyes gazdagodásukra gasználják. Akinek pénze van, annak hatalma is van. Az USA elveszett, Kanada elveszett, az EU elveszett, GB elveszett (hamarosan zsidó kkirálya lesz és ő lesz az Anglikán Egyház feje is. Afrika a zsidóké, Dl-Amerika a zsidóké, Japán a zsidólé, Ausztrália szintén a zsidóké, Szadarábia a zsidóké, Líbia a zsidóké............. Most már csak törvényesíteni kell arisztokratus uralmukat, mi. vadak felett. A másik halálos veszély ránka a szabadkőműsesség karrieristái, áltudósa és velejükig romlott társasága. Ők a zsidók egyik hadserege. Módaszere: megtéversztés, elhallgarás, méuesmadzag, hazug történelemtanítás. Ajánlatos korra , nemre való tekinte nélkül bevetni a drogot. Vajon a magyar nemzet tud-e olyanoknak ellenálni, legyőzni, akik képesek több emberöltőn át a cukrosbácyi szerepét, a barátság szerepét játszani velünk
Dénia
2016. június 20. 18:26
Nagyösszegben mernék rá fogadni, hogy a szavazás eredménye a bentmaradás lesz. Egész kicsi különbséggel az igenek és a nemek között.
szemlelo
2016. június 20. 17:38
Sajnos attól tartok, akár kilépnek a britek, akár nem, a helyzet rosszabb lesz. Ha kilépnek, egy erős kritikussal kevesebb fogja felhívni a figyelmet az EU gátlástalan arisztokráciájának a tevékenységére. Ha bent maradnak, az EU urai úgy fogják értelmezni, hogy lám, azt tesznek, amit akarnak, azon senki sem változtathat. :-((
KannibálTatárÚr
2016. június 20. 15:48
Mije van a fának? Levele! És az Úniónak? Le vele!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!