Egy műfaj csúcsa

2016. november 21. 12:20

Az elmúlt hónapokban az volt a célunk, hogy a paródia műfajával ráébresszük a magyar baloldalt egy új politikai nyelv megalkotásának szükségességére. Egészen Almási Miklós „A bunkók lesznek a világ urai” című írásáig nem találtunk intellektuális útitársra.

2016. november 21. 12:20
Weiss Eszter
Reflektor

Az Almási néven előadott írásbeli performansz remek tükröt tart a liberális oldalnak arról, hogy miért nincs társadalmi támogatottsága: hogy ez a hangnem, amit a liberális értelmiség sok helyütt képvisel, a nép megvetése, az emberek materiális problémái iránti érzéketlenség, a jobboldal támogatása mögötti okok meg nem értése - ezeket mind-mind szemléletesen karikírozza ki a cikk. Minden egyes megállapítása az írásnak igaz azokra, akik egyre inkább szorulnak be a nyilvánosság gettóiba és onnan egyre agresszívabb lenézéssel kommunikálnak a kívülállók felé. Így nehéz kiemelni az írás csúcspontjait. Mégis az, hogy van intellektuális éleslátása és bátorsága olyan mondatokat leírni, hogy »nálunk a lakosság 25 százaléka funkcionális analfabéta – a multicégek sem tudják őket betanítani, mert mondjuk nem értik a magyar nyelvű használati utasítást«»de miért van az, hogy most annyian lettek? Korábban is voltak bunkók, de nem látszottak, illetve nem jutottak szóhoz« vagy »a szűkagyúak legveszedelmesebb tulajdonsága, hogy hisznek az igazság egyszerűségében« mutatja, hogy itt a paródia műfajának egyik csúcsteljesítményével van dolgunk.

A téma ugyanakkor nem új, sokan megírták az utóbbi két hétben, hogy ez a morális felsőbbrendűség, amivel a »liberális progresszió« hívei kommunikálnak (és ide tartozik sajnos nemcsak a liberális, de a baloldali elit jelentős része is), és kommunikáltak a Clinton-kampányban (»szánalmas emberek kosara«), az mekkora visszatetszést kelt. Valóban nem volt szükség egy újabb ilyen önkritikus hangvételű cikkre, mert látható, hogy az nem hat befele. Ellenben parodizálni, ezt a beszédmódot a szélsőségességig fokozni felrázó erejű lehet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Balango
2016. november 22. 07:29
Honnan kellett volna felismernünk, hogy ez paródia, amikor közel 30 éve nem mint ezt a hozzáállást kapjuk az arcunkba? Egyébként is, ha akarom, elhiszem, hogy paródia volt, ha nem akarom, nem hiszem el.
noMores
2016. november 21. 17:30
Hát kiszabadult a szellem a palackból, és a sutyerákok azt hiszik, hogy mivel liberálisék buktak, szabad lett rasszista baromságokat üvöltözni. Na, erre gondolt a szerző, amikor a bunkókról beszélt. Mert az történik, hogy ezek a bunkók mindig is léteztek, csak nem mertek üvöltve öblögetni zsidókról-melegekről-migránsokról. Na, mostmár nem tesznek lakatot a szájukra, elfogadottá vált a tahóság. Ennyit történt, semmit több.
kulalak
2016. november 21. 15:14
Az én olvasatomban itt valami más történik. Valami ilyesmi.: https://youtu.be/9Td0P9Mqu68
mucsay
2016. november 21. 14:57
újra és újra ugyanazt a hibát követjük el. azt hiszük ezeknek jelentenek bármit a szavak. a szó csak fegyver hogy kordában tartsák a tömeget amíg megszerzik amit akarnak, persze hogy nem "veszik észre" az ellentmondásokat. mi vitatkozgatunk velük, ők meg megoldják hogy kisebbségbe kerüljünk, aztán már nem lesz olyan fontos az érvelés. már mondogatják hogy a nyugati civilizáció egy téveszme, meg eufémizmus a fehér akármire ( http://www.bbc.co.uk/programmes/b081lkkj ) , a kepes is azt magyarázza hogy civilizációk közti harc nincs is (aréna, inforádió). aztán persze a végén elszólja magát (biztos elfáradt, nem fiatal már) hogy már nem szeret utazgatni, csak a balatonra jár, meg ausztriába síelni "mert ott rend van". ember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!