Adjunk bele több apait! – Léder László a Mandiner.családnak

2017. február 20. 15:51

Február 28.-án lesz az Apa Akadémia nyitóelőadása. Legutóbb tavaly szeptemberben beszélgettünk az ötletgazdával, Léder Lászlóval, aki a májusban alakult Apákért Munkacsoport vezetője, az Apa füzetek társszerzője, tehát egy igazi „apa-szakértő”. És nem mellesleg a Mandiner.család szakértője is. Ősszel a tervekről, most az indulás előtti készülődésről beszélgettünk. Villáminterjúnk.

2017. február 20. 15:51
null
Admin
Az Apa Akadémiával kapcsolatos céljaidról, terveidről már korábban beszélgettünk. Most térjünk ki a részletekre, de azért annyit mondj el: honnan is jött az alapötlet?
 
Minél több apával találkoztam, annál inkább megerősödött bennem: kell egy találkozási hely, egy fórum ahol az apaság kérdéseiről szakértők beszélgethetnek az érintett anyákkal, apákkal, és a téma iránt érdeklődőkkel.
 
Kik fognak előadni, illetve oktatni?
 
Az első előadásokat Dézsi Réka dúla kolléganőmmel együtt tartjuk. A további meghívások attól is függnek, hogy a résztvevők milyen témákkal szeretnének részletesebben megismerkedni. Meg fogjuk őket kérdezni és eszerint hívjuk meg a téma szakembereit.
 
Az indulást követően hogyan fog zajlani az oktatás?
 
2017 tavaszán három alapozó előadást tartunk. Ősszel már speciális kurzusokat is tervezünk, például a gyermekvárás apai kérdéseiről, vagy az apák szerepéről és feladatairól kamaszkorú gyermekek nevelésében. Ezek workshop vagy tréning jellegű, illetve coaching alapú oktatások lesznek.
 
 
Mit jelent a coaching alapú képzés? Mi az az apa coaching?
 
A coaching kísérést, személyre szabott tanácsadást és fejlesztést jelent. Az apa coachingot eredetileg vállalatok számára hirdettük meg. Az a tapasztalatunk, hogy gyermekvállalás idején sok apa élete fenekestől felfordul, ami rossz a munkahelyeknek is. Közös érdek az apák időben történő felkészítése a lehetséges buktatókra. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy sokan éppen a gyermek megszületésekor szeretnének építkezésbe fogni, vagy új lakásba költözni, mikor minden energiára szükség van – jobb ezeket későbbre hagyni. 
 
Az apa coaching módszerét az Apa Akadémián is használni fogjuk, egyéni és csoportos tanácsadás esetén, mert minden apának mások az erősségei és a megoldandó feladatai.
 
A HVG Pszichológia kiadványában tavaly megjelent Apa-teszt hogyan kapcsolódik az Apa Akadémiához?
 
Az Apa teszt nagyon izgalmasra sikerült, én se gondoltam volna, hogy ekkora érdeklődést kelt. Én magam, a készítője is megbuktam rajta. A teszt kíméletlenül szembesít bennünket azzal, hogy mennyire vagyunk „online apák” vagy csak azt gondoljuk magunkról... A teszt egyébként megtalálható az én weboldalamon is. 
 

Szervezetfejlesztőként, apa coachként elsősorban vezető beosztásban dolgozó (leendő) apákkal találkozol. Az Akadémia is elsősorban vezető beosztásban dolgozóknak szól?
 
Az Akadémia nyitott intézmény, ide minden érintettet nagy örömmel várunk. A felsővezetői apa-tanácsadás csak egy szegmense lehet a munkánknak. Hozzáteszem: nagyon fontos része, hiszen a vezetői attitűd az alapja annak, hogy családbarát lesz-e egy munkahely. Ugyanakkor köztudott, hogy a munka-magánélet egyensúlya náluk a legrosszabb.
 
Korábban azt mondtad, hogy optimális az lenne, ha párok látogatnák előadásaitokat, képzéseiteket...
 
A párok nagyon fontosak, mert meggyőződésem, hogy az apaság megerősítése az anyák nélkül nem lehetséges. Az apák bevonása a férfi-női együttműködés megerősödését is segítheti. Ez talán még az apaság kérdésénél is fontosabb.
 
Van még hely, lehet még jelentkezni?
 
Mindenkit bátorítok, hogy jöjjön el, vannak még helyeink, és ha túl sokan leszünk, majd keresünk egy nagyobb termet. :) Jelentkezni ITT lehet. 

 

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2017. február 22. 15:01
Ennek az ismeretanyagnak inkább az oktatásban lenne a helye. Nem tudom, hogy közoktatásban vagy felsőoktatásban (szerintem a végzettséget adó helyeken), de valahogy az az érzésem, hogy ilyen helyre már előadóként, vagy elkésve mennek el az emberek. Egyébként pedig most akkor legyek a gyerekkel, vagy mennyek el valahova, ahol elmondják, hogy legyek a gyerekkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!