Óramű pontossággal kebelezi be a NER a gyereknyaraltatást

2018. június 30. 09:13

A pénzzel kitömött Erzsébet-táborok azonban önmagukban továbbra sem oldják meg valamennyi rászoruló gyermek nyaraltatását.

2018. június 30. 09:13
Pozsgai Rebeka
HVG

„Az Erzsébet-táborok történetében tavaly különösen nagy felháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára és egyben a táborokat üzemeltető Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Kft. ügyvezetője, Hornyák Tibor a családjával napi 110 ezer forintért bérelte az ország egyik legdrágább luxusvilláját Zánkán, az üdülőközponttól nem messze. Hornyák egy ideig magyarázkodott ugyan, hogy a saját fizetéséből nyaralt a családjával,  de végül ősszel menesztették az üzemeltető cég éléről. Az alapítvány tisztségviselői azonban továbbra is a Fideszhez közel álló emberek, a főtitkár is Hornyák maradt, mint ahogy a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke, Rigó László is a kormányfő személyes jó barátja, a felcsúti stadion VIP-páholyának gyakori vendége. Az aggodalmakat csak fokozta, hogy a 26 milliárdos beruházás tervezési és projektmenedzseri munkáit a tavasszal egy olyan ingatlanfejlesztő cég, a DVM Design Kft. nyerte el, amely az elmúlt években feltűnően jó üzleteket kötött az MNB-vel. A kivitelezői közbeszerzéseket csak ez után írják ki, de még egy olyan jelentéktelen tendert is a kormányhoz közel álló cég nyert el, mint a buszos szolgáltatás. A 30 millió forintos megbízás a napokban lett az állami rendezvények kedvenc biztonsági cégcsoportjának, a Valtonnak az egyik tagjáé.

A pénzzel kitömött Erzsébet-táborok azonban önmagukban továbbra sem oldják meg valamennyi rászoruló gyermek nyaraltatását. Közben pedig, a civilekkel szembeni fellépés következményeként, elillannak a források az alternatív üdültetők elől. Magánalapítványi vezetők arról beszéltek a HVG-nek, hogy a túlzott központosítás ebben a kérdésben is több kárral jár, mint haszonnal: pénzt von el a lokális kezdeményezésektől. A korábbiaknál kevesebb gyermeket tudnak ellátni, holott a rászoruló fiatalok száma nem csökken. Pedig az Európai Unió irányelve, az úgynevezett szubszidiaritás is az ellenkezőjét diktálná. Ez azt jelentené, hogy egy adott struktúrában a felsőbb szint nem veheti át azokat a szerepeket, amelyeket egy alacsonyabb szint is képes kielégítő módon betölteni. Márpedig a támogatásra szoruló csemeték megtalálása és felkarolása éppen ilyen feladat. Kivéve persze, ha a lokális kezdeményezés is a Fideszé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2018. június 30. 20:26
“A pénzzel kitömött Erzsébet-táborok azonban önmagukban továbbra sem oldják meg valamennyi rászoruló gyermek nyaraltatását. ” A szocialista kormány idején meg egyet sem nyaraltattak!
Peter8811
2018. június 30. 19:36
HVG HÜLYE Rebeka, Dróton jár a dereka.
tango47
2018. június 30. 17:39
Van sapkája- nincs sapkája. Kretének!
Parm
2018. június 30. 15:12
Most akkor a magánalapítványok (ezek pontosan kik?) gazdái azon sírnak, h nem folyat nekik pénzt a zállambácsi, amit lenyúlhatnak? Vagy mi a baj? Rebi, Rebi, nektek is van egy ilyen hoppon maradt alapítványotok, igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!