A Radírpókok sosem győzhetnek

2021. február 08. 07:00

A felejtés és felejtetés lázas munkájában a közösségi oldalak igazi csodafegyverek. Az önkényes cenzúra egy kattintással tüntet el bármit a kibernetikus semmiben.

2021. február 08. 07:00
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A halhatatlan Csukás István egyik kedves mesehőse a Radírpók. A méretes radírorral megáldott mesefigura akarva-akaratlan mindent eltüntet, ami útjába esik. Kiradírozza az oroszlán fogait, a zebra csíkjait, a rikkancs cipőjét, a kocsi kerekeit. Nyomában a semmi jár.

Hasonló elánnal dolgoznak napjaink cenzorai, csak ők a történelem „szégyenletes” eseményeit, a nem píszí irodalmi műveket, a megteremtett és elhasznált hollywoodi hírességeket radírozzák át a sosemvoltba. Az eltörlés kultúrája gőzerővel zakatol előre, ma még csak Trump twitterfiókja, holnap az egész elnöksége.

A végén arra sem fogunk emlékezni, hogy Óceánia állt-e hadban Eurázsiával, vagy Keletázsia volt az agresszor.

Amit eltörölni nem lehet, azt meghajlítani, átírni, kilúgozni kell; ilyen például a nyelv. A polkorrekt beszédmód megköveteli például az „anya, apa és szülő” kifejezések helyett „terhes nő és terhes nő partnerehasználatát, de említhetjük az utólag iróniává maszkírozni szándékozott awomen esetét. A lényeg, hogy a mindenféle szélsőséges izmusok meggyökereztetése érdekében a nyelvet uralni, sőt formálni kell, ennek irodalmi reprezentációit pedig gondosan átkódolni. Megrostálni a Huckleberry Finnt, az Elfújta a szél vagy a Tíz kicsi néger veszélyes klasszikusát.

Aki uralja a nyelvet, uralja az emlékezetet, az uralja a jövőt is. A társadalom önkényes formálásának igényét épp a gondolkodás megváltoztatása képes kiszolgálni. Klímaszorongás, klímarettegés, ökogyász – a szavakba erőszakolt érzelmi töltet fokozatosan áthatja a mentalitást, mesterségesen irányítja figyelmünket. Ami pedig kellemetlen, vitára ingerlő, mondjuk ki: triggerelő, annak a safe space-ekben nincs helye. Ha átírni vagy eltörölni nem lehet, akkor izoláljuk magunkat tőle, létezéséről a kiközösítés terhe mellett tudomást sem szabad venni.

Ezek a gondolkodás egyirányúsításának kimódolt lépései: ami nincs, ami szalonképtelen, amiről hallgatunk, azzal nem lehet vitatkozni. A tagadás kultúrája a valós eszmecserét, a szellemi energiát jelentő véleményütköztetést küszöböli ki. A meggyőzhetőség, de akár az elgondolkodtathatóság halvány esélyét is lefojtja. A sok nézőpont ugyanis kellemetlen zavarokat eredményezhet, és ugyan ki akar ráébredni a kognitív disszonanciákra. A ráébredések mindig fájdalmasak.

Az elkerülés, az ignorálás, a damnatio memoriae könnyebb feloldozást ígér.

A felejtés és felejtetés lázas munkájában a közösségi oldalak igazi csodafegyvernek számítanak. Az önkényes cenzúra képeket, bejegyzéseket, akár több százezer követővel bíró oldalakat is egy kattintással tüntet el a kibernetikus semmiben. Különösen groteszk ez a működési mechanizmus annak fényében, hogy a digitális világot a végtelen szabadság metaforájaként ünnepeltük: ahol bárki szabadon megnyilvánulhat, és építheti a saját véleménybirodalmát vagy virtuális kapcsolatrendszerét. Ennek adott ösztönző keretet a Facebook, ám mára fullasztóan szűkké zsugorodott az egykor végtelennek tűnő galaxis. A falak szinte tapinthatóak, főleg, ha nem tartozol a progresszió élcsapatába, ne adj Isten, kimondottan konzervatív vagy.

A következő lépést nem tudhatjuk előre, kiszámíthatatlan, hogy kire sújtanak le az új világ láthatatlan cenzorai. Az azonban bizonyos, hogy a társadalomformáló erők ellenében felértékelődik minden független, hagyományokat ápolni merészelő médium. A legyártott világnézetek helyett

itt az ideje megengedni magunknak a szabad gondolkodás luxusát,

még akkor is, ha ezer Greta harsogja, hogy mit szabad gondolnunk a Föld jövőjéről és a jelen felelőseiről. Még akkor is, ha tömegek bizonygatják, hogy a vakcina végzetesen megbetegít. És még akkor is, ha farizeusok zengik kórusban a nemzet, a család idejétmúltság, kiüresedettségét, a globális feloldódás alternatívanélküliségét. 

Mert ne feledjük, és adjon erőt a történelmi tapasztalat: a valóságban a Radírpókok sosem győzhetnek.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. február 09. 05:03
Na végre tudom, miért ilyen fogalmatlan Földi. Mert maga Zuckerberg is azonosítja a facebookot az internettel! "Zuckerberg tavalyi beszéde arról szólt, hogy a Facebook megeszi az internetet. A cég agresszívan terjeszkedve győzködi a világot arról, hogy mindenhova el akarja vinni az internetet, de ez valójában jellemzően azt jelenti, hogy csak a Facebookot akarja elérhetővé tenni a világ elmaradottabb részein, ahol sokan a Facebookról gondolják azt, hogy az internet. A Facebook-vezér mostani beszéde viszont már arról szólt, hogyan fogják megjavítani a világot. Zuckerberg szerint 10 éven belül a Facebook hatalmas drónokkal viszi majd el az "internetet" a világ legeldugottabb térségeibe is." https://444.hu/2016/04/14/mark-zuckerberg-vilagelnok-bejelentette-a-jovot
JohnDoe1984
2021. február 08. 10:55
Alapjában véve kedvelem a szerző írásait, a problémafelvetése és a stílusa miatt, de úgy érzem sokszor kettős mércét használ és bibliai példával élve a szálka és a gerenda csapdájába esik. "Hasonló elánnal dolgoznak napjaink cenzorai, csak ők a történelem "szégyenletes" eseményeit, a nem píszí irodalmi műveket, a megteremtett és elhasznált hollywoodi hírességeket radírozzák át a sosemvoltba. Az eltörlés kultúrája gőzerővel zakatol előre, ma még csak Trump twitterfiókja, holnap az egész elnöksége....Amit eltörölni nem lehet, azt meghajlítani, átírni, kilúgozni kell" Ma Magyarországon is rengeteg tabu és elkenni való téma van. Rengeteg helyen formálnak központilag véleményt, egyeztetnek interjúkhoz előre irányított kérdéseket, játszanak színházat a külvilág előtt, lúgoznak fel történéseket, vagy egyszerűen elegánsan átlépnek rajtuk. Azt gondolom, hogy ezek a lokális "kis cenzurák" semmivel sem vállalhatóbbak a világszinten zajlóknál. Egy SZÉVIÉP ügy, egy Gyurcsány felelősségre vonása, egy Mészáros vagyonosodás, a NER-es közpénzből szépen kistafírozott cégek által évente kreált 30% feletti nyereség ráta, egy Mátrai erőmű, egy új szuperbank fúzió vagy a Miniszterelnök jelenlegi vagyoni helyzete a családja többi tagjához viszonyítva, stb, stb mind-mind ki nem mondott, le nem tisztázott dolgok, amikről nem lehet ma szabadon beszélni. A korrektség jegyében úgy gondolom a jelenkori magyar nyilvánosság és elszámoltathatóság éppúgy fontos és elvárt társadalmi igény kellene, hogy legyen, mint a globális. Egy mezei választónak ne lehessen már foghegyről odabökni egy "üzleti kérdésekkel nem foglalkozom" szintű választ...
luzitanxaver
2021. február 08. 09:56
Nagyon jót s jól írt, Milán. Tényleg csak annyit tehetünk, hogy bízunk a pozitív konklúzióban (és magunkban), mert egyelőre sajnos egyértelműen a Semminek áll a meccs.
szeekely
2021. február 08. 08:09
"A tagadás kultúrája a valós eszmecserét, a szellemi energiát jelentő véleményütköztetést küszöböli ki. " Igen szukseg van ezzel szemben a tartalom kulturajara. A tenyleges eszmecsere es szellemi teljesitmeny unneplesere. Nemzeti letunk alapja a kovetkezo: 1. Magyarorszag Szuz Maria orszaga, 2. a katolikus hit az orszag egysegenek egyetlen garanciaja, 3. Jezus az egyetlen iranymutatonk, akinek lelkisege nelkul elpusztulunk, 4. nemzeti identitasunk a Nagyboldogasszony -- Magyarorszag -- Megvalto Szentharomsagban jelenik meg. Koszonom szepen a lehetoseget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!