Szombati konyhafiló

2022. január 22. 16:13

Ahol nincs, vagy nincs elég polgár, ott az alattvalói mentalitás az úr.

2022. január 22. 16:13
null
Kaltenbach Jenő
Facebook

„A polgár az aki magában bízik, nem másoktól várja a sorsa jobbra fordulását. Kitartó munkával, ügyességgel teremti meg magának és családjának amire szükségük van. Személyében is szabad, nem állam függő és ezt a szabadságot meg is védi. Ha ebből a fajtából sok van azt polgári társadalomnak hívják. Ilyen helyeken az élet mindenki által ismert kiszámítható szabályok szerint folyik. A hatalom a polgároktól függ, őket szolgálja és nem fordítva. éppen ezért a polgárok ügyelnek arra, hogy kikre bízzák a hatalmat. Tévedés persze előfordulhat, de az korrigálható. (Ez a modell, amely egyes helyeken többé-kevésbé megvalósul.)

Ahol nincs, vagy nincs elég polgár, ott az alattvalói mentalitás az úr. Ott a hatalom nem szolgál, hanem uralkodik és a saját érdekei szerint alakítja a viszonyokat.

Vannak országok ahol az előbbi modell egy történelmileg neki kedvező időszakban kialakult. Máshol meg, vagy nem volt ilyen időszak, vagy azt elmulasztották kihasználni, így nem jött létre a polgárok kritikus tömege.”

Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2022. január 23. 21:48
Jeno batyam, en ugy meg szeretnelek teged hallgatni, ha egyszer osszeulnel egy agymenesre ("brain-storming) a Makival, a Mellar Tomival, meg a Vago Pistivel! Ne fosszal mar meg az elmenytol!
Gladi
2022. január 23. 19:35
A Ferkó alattvalóiról beszélsz, Jenci?
Gullwing
2022. január 23. 12:56
Ezt a faszt ha nem rúgja fejbe valaki helyben, akkor nekem innen vidékről kell felmennem és ezt megcselekednem.
Tóth Mária Éva
2022. január 23. 11:43
Olyan okos, hogy az agyára ment az esze!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!