Zelenszkij pár éve még pornószínésznőhöz hasonlította Ukrajnát, amiért hazája támogatást kért a nyugattól

2022. szeptember 02. 11:19

Elnökként már nem ennyire szégyenlős, és naponta követelőzik.

2022. szeptember 02. 11:19
null
Rőfös Géza
Kontra

„»Ukrajna olyan, mint egy felnőtteknek szóló német filmben szereplő színésznő. Kész bármennyit elfogadni bárhonnan« – 2016-ban még humoristaként így kritizálta a szintén háborús helyzetben irányító Porosenkót. Elnökként már nem ennyire szégyenlős, és naponta követelőzik.

Súlyos humanitárius és gazdasági katasztrófát jelent egy országnak, ha a területén háború dúl. A történelemkönyvek viszont jellemzően sokkal tömörebben emlékeznek meg a szétlőtt városok, lebombázott úthálózatok, megsemmisített közműhálózatok helyreállításának költséges és fájdalmas folyamatáról, mint a tényleges fegyveres konfliktusról.

A politikai, gazdasági és katonai szövetségi rendszerekhez – mint például az Európai Unió vagy a NATO – való tartozásnak nemcsak az az előnye, hogy a kisebb és kiszolgáltatottabb országok könnyebben tudják elkerülni a konfliktusok nyílt fegyveres összecsapásig való eszkalálódását, de az esetleges helyreállításban is több szolidaritásra számíthatnak. Legyen szó akár háborúról, akár egészségügyi válsághelyzetről (lásd a COVID utáni helyreállítási alap) vagy természeti katasztrófáról.

Ukrajna nincs ilyen szerencsés helyzetben. Nem tehetnek róla, de nem is igazán tettek ellene.

Nincs mögöttük formális elkötelezettségekre épülő védőháló, csak szándékok, ígéretek és rosszul kalibrált remények. A Black Jack nyelvén szólva: 19-re húztak lapot, és nem jött be. A Szovjetunióból kiválva, saját nemzeti identitásukat keresve jó ízléssel, de annál rosszabb realitásérzékkel úgy döntöttek: a NATO-n keresztül biztonságpolitikai szempontból megpróbálnak a Nyugat felé orientálódni, ezzel azonban túlfeszítették a húrt az orosz medvénél, aki persze keményen odacsapott.

Az ukránok önérzetes nemzeti büszkesége nemcsak az ország népével, de a vezető politikusaikkal is elhiteti, hogy ez a háború megnyerhető. Ezt az illúziót intenzíven táplálja a fegyveres konfliktusok dinamikáját legfeljebb Marvel-képregényekből ismerő amerikai és nyugat-európai közvélemény is.

Az ukránok önérzetes nemzeti büszkesége nemcsak az ország népével, de a vezető politikusaikkal is elhiteti, hogy ez a háború megnyerhető. Ezt az illúziót intenzíven táplálja a fegyveres konfliktusok dinamikáját legfeljebb Marvel-képregényekből ismerő amerikai és nyugat-európai közvélemény is.

A rengeteg ingyen pénz és puska cserébe kiszolgáltatott szabadságharcos háborús hősből elkényeztetett, követelőző kölyökké formálta a B-kategóriás komikusból egészségtelen gyorsasággal országa elnökévé választott Zelenszkijt.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. szeptember 03. 06:21
Orbán még pár éve: „Mit tudunk mi üzenni innen a jövőnek, a nálunk fiatalabbaknak? Nos hát először is azt, hogy mi nem azért mutattunk ajtót bizonyos dolgoknak, hogy most meg visszajöjjenek az ablakon. Tehát mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, meg a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk. És azt üzenjük a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy mindez visszamásszon az ablakon. Azt üzenjük az utánunk jövő generációnak, hogy ne engedjék, hogy abból a demokráciából, amit a mi új nyugat nemzedékünk kiküzdött magának, abból most egész egyszerűen demokrácia nélküli többpártrendszert csináljon. Mert Magyarországon ma éppen a demokrácia lényege, a felelősség meg az elszámoltathatóság hiányzik. Ami maradt, azok az intézmények. Ez egy demokrácia lényegét nélkülöző többpártrendszer, és nem kellene hagynunk kedves fiatalok, hogy ez így legyen. És hasonlóképpen nem kellene megengedni az utánunk következő fiataloknak, hogy miután mi a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot. Ezek igen is fontos üzenetek a jövő számára. Azt üzenjük innen egyfajta új nyugat nemzedékként a fiatalabbaknak, hogy igen továbbra is tartsanak ki a nyugatos Magyarország mellett, ne engedjék, hogy erről az útról Magyarországot letérítsék. Szeressék, hogy Magyarország egy nyugatos ország, ami azt jelenti, hogy hiszünk az emberi akarat szabadságában, és hiszünk az egymásért vállalt kölcsönös felelősségben, ami elválaszthatatlan része a nyugati kultúrának. Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik. A demokráciát pedig nem lehet felülről irányítani, csak az emberek szívéből nőhet ki, és rendezheti be az élhető magyar életet. xDDDDDDDDDDDDDDDDDD https://mandiner.hu/cikk/20141118_orban_a_fiataloknak_lehet_hogy_az_olaj_keletrol_de_a_szabadsag_nyugatrol_erkezik
kaltran
2022. szeptember 02. 20:23
Tévedés, nem B kategóriás, hanem ZS kategóriás komikus.
Lajoss
2022. szeptember 02. 16:14
Gejza,hiába a moszkovita propagandád,a Zelenszkij egy hős!
balbako_
2022. szeptember 02. 16:04
Zselé a legalpáribb politikai kurva, az USA a stricije.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!