Tessék mondani, ez már a középosztály!?

2023. február 21. 11:53

Tökéletes illúzió azt gondolni, hogy egyetlen definíció segítségével leírható, mit jelent középosztálybelinek lenni.

2023. február 21. 11:53
null
Wilson Luca
wmn.hu

„A cikk elején elmesélt történetben szándékosan hivatkoztam a nyomorúság folyosóján közlekedőkre mint szerencsétlen sorsúakra, hiszen az országban, amelyben az OECD-kutatások szerint is hét generációba telik a társadalmi felemelkedés (tehát az alacsony jövedelmi kategóriából a középső jövedelmi kategóriába való átlépés), gyakorlatilag egy létminimumon tengődő ember sorsa meg van pecsételve. És még az utána következő hat generációé is.

Továbbá, tökéletes illúzió azt gondolni, hogy egyetlen kimerítő definíció segítségével leírható, mit jelent középosztálybelinek lenni, hiszen még a vázolt három kategória sincs minden esetben fedésben egymással, és országonként, sőt egyénenként is eltér, ki mit ért pontosan középosztálybeliségen. Akkor meg tulajdonképpen mit pufogok, mit akarok olyan nagyon számonkérni a folyosón közlekedőkön?

Luca, ideje elismerni, hogy megpróbáltad körülhatárolni a középosztálybeliségedet, de a gondolatkísérlet végére csak még jobban kirajzolódott, feltételezett pozíciód mennyire illékony. 

Ó, hát akkor már érthető a nehéz sorsú emberek láttán érzett haragod! Szegény lány, hiszen te rettegsz! Mindenféle definíció előcitálásával próbáltál belekapaszkodni ingatag osztályhelyzetedbe, és abban reménykedsz, ha a »felfelé« jutás ilyen nehézkes folyamat, hát biztosan a lefelé csúszás is az.

Nagyon erősen bízol benne, hogy nincs az a válsághelyzet, amely miatt egyik labdázás közben esetleg le találnál gurulni arról a dombról, egyenesen a nyomorúság folyosóján landolva.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. február 22. 08:07
Nem nekem szólt a maszlag.
5m007h 0p3ra70r
2023. február 21. 20:38
"Tíz éve lakom ezen a környéken, és sokáig volt bennem harag a folyosón közlekedők iránt. Miért nem képesek magukat tisztán tartani, egyenes vonalban sétálni, józan tekintettel?" 1. Épeszű ember megnézi hova költözik. 2. Intelligens ember nem táplál előítéletes haragot, különösen nem hosszú éveken át. Pláne ha a szomszédságot önmaga választotta. Ezután az indítás után nem olvastam tovább, ugyanis egyértelmű, hogy az általa gyűlölt szerencsétlenjeit az írásában eszközként használja. Kisstílű.
Pelso j.
2023. február 21. 19:47
Képzeld Luca, olyan is van: egyszer csak azt mondták a söpredéknek, hogy ő holnaptól polgár. Az meg el is hitte.
ujujuj
2023. február 21. 16:48
Ha ilyen szar a magyar társadalom, akkor vissza lehet menni afrikába. Kívül tágasabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!