Huszonévesek a húsz évről

2010. március 18. 18:26

Minősíthetetlen, sekélyes, önző, elvtelen - ezek jutnak az átlagos egyetemista eszébe a magyar politikáról. Budapesti és vidéki hallgatókat kérdezett a Mandiner: vajon kire adnák le voksukat - ha egyáltalán elmennek szavazni. MSZP-st egyet sem találtunk. Kiss Brigitta, Terján Nóra és Zulik Ákos riportja.

2010. március 18. 18:26
Bárki, csak a Jobbik ne!

A szociológiai terepmunkát az ELTE bölcsészkarán kezdtük, ahol néhány ifjú liberális történész fejtette ki álláspontját. A legkarakteresebb vélemény egy húszéves leányzó szájából hangzott el, aki szerint a magyar aktuálpolitika mentes a jelentős eszméktől, és valójában semmi köze az átlagember életének jobbá tételéhez. A bölcsészek többsége az LMP-re voksolna, mert szimpatikusak, kicsit idealisták ugyan, de azért jó lenne, ha bejutnának, és hát nincs jobb a palettán. Kiemelték: aki nem szavaz, nem is kritizálhat; így ők biztosan ott lesznek áprilisban az urnáknál.

A hátőőizé és a nagytakarítás

A Pázmány jogi karának épülete előtt három lányra csaptunk le, akik először igencsak megszeppenve próbálták hárítani a politikai hovatartozásukat firtató kérdéseket. Hamar kiderült azonban, hogy a védekezés mögött teljes bizonytalanság és kiábrándultság rejlik. Igazából gőzöm sincs” - mondta egy 26 éves joghallgató. Tudjátok; mi csak a tankönyveket bújjuk - tette hozzá. A lányok kifejtették: nem érzik a nagy késztetést, hogy állást foglaljanak, illetve bárkire szavaznának, csak az MSZP menjen melegebb éghajlatra. Szavazni azért el akarnak menni, majd eldöntik, van még idő.

Tovább kérdezősködtünk, a büfében meg is találtuk az első jobbikos szavazót, aki szerint valóban itt az idő”, mégpedig a nagytakarításé. Nem, de tényleg. Utálom a politikusokat. Talán ezért akarok én is az lenni - fűzte hozzá a békésen kávézgató radikális reménység. Pár asztallal arrébb egy összetettebb véleményt hallhattunk egy 21 éves joghallgatótól. Pártatlannak vallotta magát, mert elmondása szerint nincs olyan párt, amely megfelelő alternatívát nyújthatna az égető gazdasági, illetve ideológiai kérdésekre. És különben is: a burjánzó korrupció miatt már egy pártban sem hisz. Ugyanakkor valószínűleg a Fideszre szavaz, az új Ptk. eltörlése érdekében - hogy ne kelljen megtanulni.

A politika egy kalap sz*r

A közgázos diákok széles politikai spektrumon mozognak: az LMP-től a Fideszen át az Osztrák Néppárt is felmerült döntési alternatívaként. A hallgatók zöme az Fideszre, illetve az LMP-re bízná az országház kulcsait, azonban ez a tábor igen sokszínű. Egy huszonkét éves mesterszakos hallgató például az LMP és a Fidesz közt ingadozik, egy biztos csupán: a Jobbik hatalomra jutását el szeretné kerülni. Van olyan közgazdásznövendék is, aki szavazatát az egzotikus az LMP-Jobbik kombináció között osztaná meg. Álláspontja szerint az új pártok - legyenek bár radikálisak - közelebb állnak Európához, mint a többi posztkommunista párt.

A Fidesznek bizalmat adó fiatalok az elmúlt nyolc év kudarcát egy az egyben az MSZP számlájára írják. Egy kevésbé szofisztikált fiatal demokrata az első haggyatok má' ezzel felkiáltás után odavetette, hogy a Fideszre szavaz, mert az jobboldal, és zsidókra nem szavazunk". Érdekes meglátás ez egy menedzsment szakos elsőéves szájából.

Egyértelmű nem?

A Műegyetemen fogadta stábunkat a politika mocskától leginkább elzárkózó légkör. Négy-öt fős csoportok először készségesen fogadtak, ám politika és választás szavak  hallatán gyökeresen megváltozott hozzáállásuk: cipőorr-nézegetés, hümmögés, fejcsóválás, majd a srácok, szkippeljük a témát” frázissal kerülték meg az állásfoglalást. Azért egy metálos lelkületű fiatalember hadonászott egy ördögvillával, JOBBIK! felkiáltás kíséretében.

Az értékeinket a Fidesz fedi le leginkább, egyértelmű nem?" - vetette fel két, a falnak dőlve cigiző építészhallgató. Két kerékpáros lány szerint a nem érdemes az egyetemen, vagy társaságban politizálni, mert akár barátságok is rámehetnek. A téma pedig szubjektív, és elegük van abból, ami az országban folyik. Mindketten LMP-re szavaznak. Ugyancsak építészhallgató az a srác, aki elmondta: a liberális oktakáspolitika, élén Magyar Bálinttal tönkre tette az oktatást, mi meg itt sz*pjuk a f*szt.”

Mindegyik ugyanúgy lenyúlja a pénzt

A BGF salgótarjáni intézményében tanuló nebulók kiemelték: élni fognak azzal az állampolgári jogukkal, hogy maguk dönthetnek a nemzet sorsáról. A pártpreferenciát illetően nagyobb a bizonytalanság, illetve a titkolózás; egy lány egyenesen intim kérdésnek fogta fel érdeklődésünket. Végig éreztük a pártokkal szembeni pesszimizmust és a fiatalok változás utáni vágyát. Részt veszek a választásokon, azt viszont nem mondom meg, hogy kire voksolok. A fülkében úgyis egyedül leszek. Egy biztos: az igazságra fogok szavazni, mert elegem van a jelenlegi politikai rezsim hazugságaiból” - zárta le sejtelmesen a beszélgetést a 23 éves László.

Huszonévesek a húsz évről

A hazai egyetemisták politikaellenessége, és látszólagos passzivitása ellenére elmondható: a diákok nagy többsége erőteljesen vágyik a változásra, az ország élhetőbbé tételére - bárki is hozza el azt szerintük. Egy konkrétum szűrhető le reprezentatívnak nem mondható kutatásunkból: az MDF, az SZDSZ, illetve az MSZP már fel sem merül releváns opcióként egy huszonéves fejében. A rendszerváltás környékén született generáció az elmúlt húsz évet egyértelmű kudarcként ítéli meg.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cserenkov
2010. március 19. 14:17
Szerintem nemcsak a fásultság érhető tetten, hanem az, hogy most annyiféle vélemény van a korábbi egy-két egyoldalú üzenethez képest, hogy ezt még szokni kell.
kanpalisoda
2010. március 19. 14:12
"az elmúlt nyolc év kudarcát egy az egyben az MSZP számlájára írják." Ez nem csak az egyetemistákat jellemzi. Hogy, hogynem, az SZDSZ (a farok, aki a kutyát csóválta 20 évig) hónapok alatt eltűnt(ették) a köztudatból. Csodálkoznék, ha a MÁSságos LMP kimaradna a parlamentből. Aztán kezdődhetne minden elölről.
marlboroman
2010. március 19. 11:40
Örömmel hallom, h mszp-s nem akadt! Józan ember nem szavazna ezek után rájuk! Még az lmp is jóval többet ér náluk! A jobbikosok is kezdik elásni magukat az ilyen "hélotás" dolgaikkal! Amúgy is szánalmasak az elvakult ideológiájukkal, meg a nagy pofájukkal.
Ultima Ratio
2010. március 19. 11:31
Azért hozzá kell tenni, hogy ez jórészt(leszámítva Tarjánt) egy budapesti körkép volt. Ha mondjuk Debrecenben(ahol én is tanulok) kerültek volna elő ezek a kérdések, akkor kb kartól függetlenül három válaszlehetőség érkezett volna: 1. Jobbik 2. Fidesz 3. nem tudom/nem érdekel/nem szavazok A probléma, hogy rengeteg fiatal egyszerűen kiábrándult a politikából, vagy nem is érezte soha a szívügyének, így nem megy el szavazni. Tényleg, rengeteg. Hogy mondjak egy példát, egy nagyobb társaságnyi gyógyszerészhallgató lány egy emberként mondta nekem a minap, hogy nem mennek szavazni. Az a szörnyű ebben, hogy ők a jövő értelmisége, azok, akiknek a szavazatára igazán szükség van, mert ők értik, hogy miről is van szó. Ha ők nem mennek el, akkor majd a borzasztó buta csendes többség elmegy, akiknek a pártpreferenciája attól függ, hogy ajándékoztak-e kulcstartót a szórólapjuk mellé. Legyen az ember Fideszes, Jobbikos, MSZP-s, vagy bármi már, ha nem tudja miért teszi a voksát nem ér az egész semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!