Több ezren a borsodi töltéseken

2010. május 18. 08:00

Edelényben átszakadt a töltés, több százan védekeztek még a hajnali órákban is az áradó Bódva ellen. Eddig több mint ezer embernek kellett elhagynia otthonát a szélsőséges időjárás miatt.

2010. május 18. 08:00
A Borsod megyei védelmi bizottság védelmi ügyeletese, Bojti Imre arról számolt be, hogy a hajnali órákban is nagy erőkkel védekeztek az áradó folyók mentén Borsodban. Több mint ezer embernek kellett elhagynia otthonát, a védekezésben mintegy 2500-an vesznek részt. A Sajó áradása miatt víz alá került Miskolc határában a 3-as főút felsőzsolcai és az arnóti körforgalom térségében, a Sátoraljaújhely és Szikszó felé közlekedőket Felsőzsolca belterületére terelik, ahonnan az arnóti körforgalmon tudnak tovább haladni. Az M30-as autópályán közlekedőket Miskolcnál a szirmai lehajtóra irányítják.
 
Edelényben átszakadt a töltés, a Bódva a L'Huillier-Couburg kastély felé lévő oldalon a holtág irányába ömlik, a víz a belvárosi híd alját súrolja, kedd hajnalra több százan védekeztek a töltés mentén. Folyamatosan töltik a homokzsákokat, a munkát vízügyi szakemberek, tűzoltók, önkéntesek segítik. A víz elöntötte a töltés melletti utat, ahol eddig dolgoztak.
 
A Sajó áradása miatt Arnóton húsz embert kellett kimenekíteni, az éjszaka egy utcát árasztott el a folyó. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Kohánka István elmondta, a Hernád még árad, ám a Sajó vize lassan apadni kezdett. Sátoraljaújhelyen visszahúzódott a Ronyva, így megkezdhetik a fertőtlenítést és a takarítást.
 

Mezőörsnél már apad Győr-Mosonban a Cuhai Bakony-ér szintje, Bőnyön azonban tovább nőtt a vízszint. Hat utcában több mint hetven házat ért el a víz, eddig csaknem hatvan embernek kellett elhagynia otthonát, de a szám tovább nő. Az áradás mellett a szél és az eső is problémát jelent a tűzoltóknak, hétfő reggeltől 120 esethez riasztották őket. 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kanpalisoda
2010. május 18. 18:15
Némileg szélsőséges viszonyulásnak érzem, hogy minden felhőszakadásból a politika facsar magának vizet. Minden szomorú következmény dacára, ennek szép példája 2006 aug. 20., és a követő hajmeresztő áljogászkodás. Azután jó darabig vérvörös jelzést adtak ki minden vélt zivatar előtt, de mámmeg kilazuktak, és tessék! Szóval, józanság barátaim ! Vegyetek példát Wesselényi M-ról, és OV-ról.
tevevanegypupu
2010. május 18. 12:44
Hogy a boldvaiaknak senki nem segitett, az nyilvan nem veletlen. Nem szep dolog, de valoszinuleg ennek elozmenyei lehettek. Viszont ahogy nezem eleg sokan vannak, es azert valamit tudnak ok maguk is segiteni egymason.
picur3ka
2010. május 18. 12:07
Senki nem segitett: http://index.hu/video/2010/05/18/senki_nem_segitett_a_bodvaiaknak/
tevevanegypupu
2010. május 18. 09:19
Mar megint Orban alatt kezdodik az arviz. Bar 2002-ben mikor mar elvesztette a valasztasokat, akkor is jott egy nagy nyari aradas. Iszonyu ez a viztomeg, szerencsetlenek akik elvesztettek az otthonukat, mikor tudnak ujra lakashoz jutni. Egyszer ateltem egy ilyet, soha nem lehet elfelejteni meg akkor sem, ha utana visszaall a rend. Az emberben mindig ott van a gondolat, hogy lehet, hogy ujrakezdodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!