Sajóecseg: Szesztilalom, a főutcát elöntötte a víz

2010. június 04. 08:01

Két katonai helikoptert is bevetettek az elöntött borsodi településen. A Bódva lesodorta a töltésmagasítást, Edelény megközelíthetetlen. Több mint félezer embert kellett kiköltöztetni. Orbán Viktor pénteken Edelénybe látogatott.

2010. június 04. 08:01
A víz olyan hatalmas erővel zúdult Edelényre, hogy a kerítéseket is bedönti. A Bódva lesodorta a töltésmagasítást, az ár miatt az elöntött területek gumicsizmával megközelíthetetlenek. Két katonai helikopter érkezett péntek hajnalban, ezek segítségével zárnák le az elsodort töltésmagasítást. A helyszínen rendőrök, tűzoltók, vízügyi szakemberek dolgoznak, a helyi önkéntesek munkáját szlovákiai reformátusok önkéntesek segítik. A víz elöntötte a Bódva utcát, az Újtemplom utat és a Kővágó út egy részét, az áradás elérte a posta utcáját is. Búvárok is segítik a munkát, állításuk szerint a töltést megtámasztó homokzsákokat teljesen ellepte a víz.
 
550 embert menekítettek ki
 
Telített a Bódva holtága, amelybe a víz egy részét vezették. A városba vezető 27-es főút elágazásánál rendőrök fordítják vissza a járműveket, a település megközelíthetetlen. A szakértők csónakokat üzemelnek be, hogy az elzárt területen található zsákokat, homokot és a védekezők szálláshelyét megközelíthessék. A L'Huillier-Coburg kastély nincs víz alatt. Egyelőre 180 családot kellett kitelepíteni, összesen 550 embert.
 

„A gát magasítására szolgáló homokzsákfal szakadt át. Ezen a részen 16-18 sor homokzsák volt egymásra rakva és ez nem bírta a víz hatalmas nyomását. Ez azt jelenti, hogy 1 méter 20 centi magas vízoszlop ömlik jelen pillanatban is a város egy részére. Helikopterrel fogjuk kijavítani a töltést. Helikopterrel úgynevezett »big-beg zsákokat« fognak behelyezni a gát azon szakaszába, ahol a homokzsákokat lesodorta a víz. Edelény megközelíthető, viszont a 27-es főút a Bódva híd előtti szakasza le van zárva, ott egy körübelül 60 cm-es magasságú, vagy talán picit magasabb vízátfolyás van. A 27-es úton az északi Bódva-völgy megközelíthetetlen” - nyilatkozta a HírTv-nek Molnár Oszkár polgármester.

Frissítés: Edelénybe látogatott a miniszterelnök. Orbán Viktor olyan embereket látogatott meg a Borsod megyei városban, akiket az árvíz miatt kitelepítettek. Orbán Viktort Molnár Oszkár polgármester fogadta, a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány is.

Frissítés 2.: A Kettős mérce blog helyszínen tartózkodó szerzője a Mandinernek elmondta, Sajóecsegen elöntötte a víz a főutcát, a homokzsákok pedig elfogytak. Se rendőrök, se polgárőrök nincsenek a helyszínen, közmunkások és önkéntesek próbálnak segíteni - körülbelül ötvenen, ha vannak. Egyébként pedig szesztilalom van a gátakon, tette hozzá.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2010. június 04. 14:19
Alig vette át a Fidesz a hatalmat, máris szesztilalmat rendeltek el!
Gery B.
2010. június 04. 13:46
Mi már átéltünk egy árvizet még 1998-ban, mikor a kertünk végében csörgedező kis patak kiöntött, és derékig gázoltunk a vízben, ezért mélyen át tudom érezni, mit érezhetnek azok, akik most élik át ugyanezt. Ilyen helyzetben nincs jobb-és baloldal. Ha a víz elszabadul visz mindent, és nem kérdezi meg, hogy melyik pártra szavaztál. Köszönet, hála, és csakis az jár minden EMBERNEK, aki a gátakon dolgozik immár hetek óta, legyen katona, rendőr vagy éppen gárdista.
tevevanegypupu
2010. június 04. 12:10
Ja ige, es akik leszavaznak, le vannak sohajtva. Ketszer kerultunk hasonlo helyzetbe (nem Magyarorszagon), hogy mire reggel felberdetunk, az orszagut tuloldalan levo miniatur patak hatalmas folyamma duzadva atzudult az uton, es az egesz lakotelepet elontotte ugy, hogy az autok csonakkent uszkaltak a vizen, es a foldszinti lakasokban otven centimeteres viz allt. Kint az utcan kb. masfel meteres. Szoval tudom mit jelent az arviz, es tudom mit jelent a segitseg. Szegyelljek magukat azok, akik meg most is, es ebben a helyzetben is "demokratat" jatszanak.
tevevanegypupu
2010. június 04. 09:21
Mindenhol elfelejtik megemliteni, hogy a gardistak kezdetektol ott vannak es segitenek. Azert ilyen esetben talan megiscsak halasnak kellene lenni. Igy lenne igazsagos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!