Kiemelt nyugdíjat adna a miniszterelnöki özvegyeknek Lázár

2012. augusztus 10. 13:04

A fideszes Lázár János azt kezdeményezi, járjon kiemelt juttatás az elhunyt kormányfő özvegyének. A képviselő – aki államtitkárként a Miniszterelnökséget vezeti – pénteken nyújtotta be erről szóló törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

2012. augusztus 10. 13:04

A jogszabály gondoskodna arról, hogy a miniszterelnök halála esetén a havi kormányfői illetményt – ami jelenleg nagyjából másfélmillió forint – az elhunyt nyugdíjaként vegyék figyelembe a hozzátartozói nyugellátás meghatározásakor. A fideszes politikus indoklása szerint az előterjesztés ezzel méltányos – méltó életfeltételeket és a közéleti részvételt is lehetővé tévő – juttatást biztosítana az elhunyt kormányfő hozzátartozójának. A javasolt szabályozás e jogosultságot csak a hivatali ideje alatt elhunyt miniszterelnök hozzátartozójának biztosítaná, de kiterjesztené azt a rendszerváltás utáni kormányfők özvegyeire is. A változás így Antall Józsefnét, az első szabadon választott kormány 1993 decemberében elhunyt vezetőjének özvegyét érintené.

Lázár János változtatna a köztársasági elnök javadalmazásáról szóló sarkalatos törvényen is, amely jelenleg csak azt mondja ki, hogy az államfő halála esetén a házas- vagy élettársát (ennek hiányában örököseit) az elnök hathavi tiszteletdíjának megfelelő juttatás illeti meg. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt a rendelkezést kiegészítené a kormányfők esetében is alkalmazni javasolt szabállyal, vagyis azzal, hogy a hivatalban lévő államfő halálakor tiszteletdíját a hozzátartozói nyugellátás megállapításakor öregségi nyugdíjként vegyék figyelembe.

E speciális szabályt a törvény most is tartalmazza, de csak a – mandátumuk lejárta után is a másfélmillió forintos államfői tiszteletdíjra jogosult – korábbi köztársasági elnököknél. Lázár János most az indokolatlan megkülönböztetés elkerülése érdekében a szabály alkalmazását kiterjesztené arra az esetre, ha a hivatalban lévő köztársasági elnök veszti életét. A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy az így megállapított hozzátartozói nyugellátások fedezetét a központi költségvetés megtéríti a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Az új szabályok a kihirdetésüket követő hónap első napján lépnének hatályba.

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. augusztus 11. 10:11
Osztan miért is te faszkalap Lázár?Vizsgáltasd ki magad!!!!
thymian
2012. augusztus 11. 10:07
Ehhez értetek csak, a zsebetek töméséhez, mindenki annyit ér jani.
nyugalmazott tanár
2012. augusztus 11. 09:36
Bármilyen formában is hoznának ilyen törvényt, ez csak arra lesz hivatkozási alap, hogy a szoci és liberális politikusok özvegyeit vastagon kibéleljék. Ehhez hasonló történt annak idején a nagy Postabank-MDF összeborulásnál is.
Secnir
2012. augusztus 11. 07:43
őszintén megmondom, én ilyen hosszúnyelvű, csontig hatoló, nyálpatakokban tocsogó seggnyalást, mint amit lázár művel orbán felé, már rég láttam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!