Gyermekközpontúbbak lesznek a közigazgatási eljárások

2012. november 22. 14:18

Az igazságszolgáltatás után a közigazgatási hatósági eljárásokban is érvényesíteni kívánja a kormány a gyermekközpontúságot.

2012. november 22. 14:18

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint a büntető törvénykönyv (Btk). gyermekközpontú szigorítása és a jövő nyáron életbe lépő új Btk. fokozottabb védelmet nyújt a gyermekeknek, emellett a kormány a jövőben a közigazgatási hatósági eljárásokban is érvényesíteni kívánja a gyermekközpontúságot. A tájékoztatás szerint így felére csökkenhet a gyermekvédelmi eljárások ügyintézési ideje és a gyermek érettségi szintjének megfelelő tájékoztatást írnak elő a hatóságoknak. Az erről szóló törvénycsomagot a tárca hamarosan az Országgyűlés elé terjeszti.

A közigazgatási hatósági eljárások alapelvei között deklarálnánk a gyermekek érdekének fokozott védelmét, így erősítve azt, hogy a hatóságok a kiskorúakat érintő eljárásaik és döntéseik figyelembe vegyék a gyermekek érdekét. A szaktárca szerint lehetséges lenne például, hogy ne csak a gyámhivatal, hanem az eljáró hatóság is dönthessen a gyermek érdekeit képviselő ügygondnokok kirendeléséről. A gyermekvédelmi és gyámügyi eljárások ügyintézési határideje így 30-ról 15 napra csökkenhetne.

A tanúmeghallgatás során speciális szabályokat vezetnének be a korlátozottan cselekvőképes személyek, így a gyermekek tanúvallomásával kapcsolatban is. A módosításoknak és a fogalmak pontosításának köszönhetően nemcsak a kiskorúakat, hanem azokat is védenék a hatósági eljárásokban, akik egészségi, illetve szellemi állapotuk miatt eleve nagyobb fokú védelemre szorulnak – zárul a KIM sajtóosztályának közleménye.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!