Ismét csökkent az alapkamat

2013. február 26. 17:52

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

2013. február 26. 17:52

Az alapkamat a tavaly augusztusi 7,00 százalékról, hét egymást követő 0,25 százalékpontos csökkentés után süllyedt a jelenlegi 5,25 százalékra. Ezen a rekordalacsony szinten korábban 2010. április-november között volt a jegybanki alapkamat. A jegybank leköszönő elnöke a korábbi hónapokhoz hasonlóan most is arról tájékoztatott a kamatdöntést követően, hogy a monetáris tanács előtt az 5,50 százalékos alapkamat tartására és 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt. A szűk többség csökkentésre szavazott, így az alapkamat 5,25 százalékra módosult – utalt Simor András arra, hogy ezúttal is vélhetően a tanács külső tagjai szavaztak a kamatcsökkentésre, miközben az elnök és a két alelnök a kamatszint tartására voksolt.

Az MNB leköszönő elnöke mandátumának utolsó kamatdöntő sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt néhány év tapasztalatai azt mutatják, hogy azok a jegybankok, amelyek a bankóprés beindításával szinte öntötték a pénzt a gazdaságra, az élénkítésében vajmi kevés sikert tudtak elérni. Leszögezte: a monetáris politika legfontosabb feladata a stabilitás, így az árstabilitás, a pénzügyi rendszer stabilitásának megteremtése, illetve a kiszámíthatóság, és előreláthatóság.

Simor András szerint a gyenge növekedés Magyarországon a túlzott eladósodottság leépítésével függ össze, miközben növekedést strukturális reformokkal, azaz a potenciális növekedési ütem növelésével lehetne serkenteni. Kifejtette: strukturális intézkedéseket kellene hozni, hogy a növekedés tartósan gyorsuljon és ne csak a kereslet növekedése általi ciklikus gyorsulás legyen. A jegybank számításai szerint Magyarország potenciális növekedési üteme 0-0,5 százalék között van – tette hozzá. Közölte: az elmúlt hónapok kamatcsökkentései ellenére egyelőre semmilyen trendbeli elmozdulás nincs a hitelállomány változásában. Kifejtette: a szűk keresztmetszet – elsősorban a vállalati szektorban – a hitelezésnél nem a kamatjellegű kondíciókban van, hanem a kínálatban.

Ahhoz, hogy a hitelezés érdemben nőjön, más típusú intézkedések szükségesek, és ha ezek megtörténnek, akkor a kamat nyilván újra fontos szerepet fog játszani” – fogalmazott. Simor András kérdésre válaszolva leszögezte: nem érdemes bármit is kiolvasni abból, hogy a monetáris tanács közleményéből ezúttal hiányzott a nemkonvencionális jegybanki eszközök bővítésének elutasítása. Úgy fogalmazott: az, hogy ez a mondat kikerült, az azt jelenti, hogy „egyszer elmondtuk, s nem szükséges ezt elismételni”. Simor András az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a költségvetési tartalék teljes zárolásával tartható a 3 százalék alatti hiány. Emlékeztetett: az MNB tavaly decemberi elemzése szerint a kormány akkor tudja tartani 2013-ban a GDP-arányosan 3 százalék alatti hiányt, ha a költségvetésben betervezett tartalékot nem használja fel, azaz zárolja azt.
 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orbán(c)
2013. február 26. 19:07
Helyes.Nekem jó lenne 4 is.
bookmark
2013. február 26. 18:39
Háromezer-milliárd forintra is tehető az a kár, amelyet a Magyar Nemzeti Bank élén Simor András okozott az országnak. Legalább ekkora tehertől szabadíthatta volna meg a költségvetést, ha a monetáris politika alakításában követi a világban lezajlott változásokat – véli Lentner Csaba közgazdász. Ha sikerül a következő hónapokban a magyar gazdaság és a hazai polgárok érdekeinek szolgálatába állítani a monetáris politikát, évente 500-600 milliárd forint szabadulhat fel a büdzsében – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!