Nagy vonalakban megállapodtak az EU-költségvetésről

2013. február 08. 09:24

Az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről – jelezték névtelenséget kérő uniós források Brüsszelben.

2013. február 08. 09:24

Az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről – jelezték Brüsszelben uniós források, egyelőre névtelenséget kérve. A források hangsúlyozták, hogy a minden részletre kiterjedő megállapodást még nem dolgozták ki, de annak közvetlen közelébe jutottak. A teljes körű megegyezés még a nap folyamán várható. A tanácskozás helyszínén keringő értesülések szerint a keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lenne.

A britek – mondják a tárgyalások ismerői – eredetileg azt követelték, hogy a tényleges kifizetéseket nyessék le 900 milliárd alá. Uniós diplomaták szerint a legutóbbi számsorok tükrében az eddigi elképzelésekhez képest valamelyest növekedett a kohéziós – felzárkóztatási – támogatási keret, ami Magyarország szempontjából különösen fontos részterület. A javaslat egyebek között a hat magyarországi felzárkózó régió számára külön 1,4 milliárd eurót irányoz elő. A nem hivatalos közlések szerint az áfa-visszatérítés szabályozását illetően is olyan konstrukció elfogadása a legvalószínűbb, amely kedvező Magyarország számára.

A fiatalok körében szinte egész Európában tapasztalt nagyon magas munkanélküliségi ráta csökkentése érdekében 6 milliárd eurós alapot hoznak létre arra, hogy e korosztály számára foglalkoztatási, illetve továbbképzési programokat valósítsanak meg. A korábban tervezett mintegy 40 milliárd euró helyett 30-nál kevesebbet kap majd a távközlési, közlekedési és egyéb infrastrukturális hálózatok fejlesztését szolgáló Connecting Europe program.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fecskefészek
2013. február 08. 11:34
Rossz belegondolni, hogy ebben a kiélezett helyzetbe nem Orbán Viktor képviseli Magyarországot, hanem valami takony, mint Bajnai vagy Mesterházy. Brrrrr.
medve
2013. február 08. 11:31
Egyelőre nincs megállapodás, Bulgária, Románia és Csehország vétóra készül. Ez nekünk nem jó hír, kohéziós összegünk javulása vélhetően az ő kontójukra megy.
medve
2013. február 08. 11:25
Az Origo jól foglalja össze, amit Orbánék elértek (talán). "Magyarország helyzete javulóban A javaslat - amely még korántsem a végleges dokumentum - Magyarország legelmaradottabb térségei esetében 75 helyett 85 százalékban maximálná az uniós finanszírozás arányát a támogatott projektekben, ami összességében csökkentené a magyar költségvetésre háruló terheket. Emellett a hat magyarországi felzárkózó régió számára külön 1,4 milliárd eurót is előirányoz. Magyarország azt is szerette volna elérni, hogy a támogatott projektek esetében a vissza nem igényelhető forgalmi adót is be lehessen számítani a támogatott összegbe. A korábbi javaslatok ezt amiatt nem tették lehetővé, mert a forgalmi adó a tagállamok költségvetését gazdagítja, így a kohéziós támogatás egy része gyakorlatilag egyenesen az államkasszába folyhat be. A jelenlegi javaslat szerint azonban a projektek többségénél a forgalmi adót is be lehetne számítani a támogatási összegbe. Ez, valamint a magasabb uniós finanszírozási arány becslések szerint a bruttó össztermék (GDP) 0,7 százalékának megfelelő egyenlegjavulást jelenthet a magyar államháztartás számára."
szintiboj
2013. február 08. 11:22
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!