NZZ: Az MNB a kormány kiszolgálójává válhat

2013. február 28. 12:19

A magyar nemzeti bank élén várható változással foglalkozott az osztrák Wirtschaftsblatt és a svájci Neue Zürcher Zeitung, a Die Zeit című német liberális hetilap pedig Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel, a Haza és Haladás Egyesület elnökével közölt interjút csütörtökön megjelent számában.

2013. február 28. 12:19

Személyzeti változások és a monetáris politika további lazítása várható a magyar jegybanknál – írta az osztrák Wirtschaftsblatt. Ismert, hogy a távozó jegybankelnök, Simor András nem feltétlenül áll szoros barátságban Orbán Viktorral, Orbán búcsúzóul mondott szavai azonban még egy feszült viszonyhoz képest is meglepően barátságtalanok voltak – fogalmazott az osztrák gazdasági napilap. Idézte a miniszterelnököt, aki a Hír TV-ben azt mondta: „az új jegybankelnök nagy eséllyel jobban fog teljesíteni, mint az előző”. Bár Simor az utóbbi hónapokban lazított a monetáris politikán, ezt később és kisebb mértékben hajtotta végre, mint ahogy azt Orbán szerette volna – írta a lap. A szerző úgy látja, hogy minden valószínűség szerint Matolcsy György gazdasági miniszter, „Orbán hű követője” lesz a következő jegybankelnök. Hivatkozott a KBC Group egyik elemzésére, amelyben azt írták, hogy a jelek szerint a piac már beárazott egy ilyen utódlást. Ez azt jelenti a lap szerint, hogy agresszív kamatcsökkentésre számítanak.

Egyre többször hallani a hetek óta terjedő híresztelést, miszerint Matolcsy György követi Simor Andrást az MNB élén – állapította meg a Neue Zürcher Zeitung. A tekintélyes liberális konzervatív svájci napilap úgy jellemezte a gazdasági minisztert, hogy az Orbán-kormány elmúlt három évben követett vitatott „unortodox gazdaságpolitikája” atyjának és a miniszterelnök közeli bizalmasának számít. A pénzügyi piacokon ezért attól tartanak, hogy a magyar központi bank Matolcsy vezetése alatt a kormány kiszolgálójává válhat és hogy veszélyben van az intézmény függetlensége. Simor személye ezzel szemben a jegybank függetlenségének garanciáját jelentette a lap megítélése szerint. Kiváltképpen amiatt aggódnak – írta az NZZ –, hogy Matolcsy csökkenti az MNB devizatartalékait, és vezetésével a jegybank nagy mennyiségű államkötvényt vásárol fel.

Bajnai Gordon a „Hideg polgárháború” című Die Zeit-interjúban egyebek között kifejtette: az új választási törvény következtében „sajnos (...) csak akkor nyerhetünk, ha már a választás előtt létrehozunk egyfajta koalíciót”. A Jobbikkal kapcsolatban úgy vélekedett: a párt 2006 körül erősödött meg, amiben az akkor kormányzó szocialisták is hibásak.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2013. február 28. 16:17
"A pénzügyi piacokon ezért attól tartanak, hogy a magyar központi bank Matolcsy vezetése alatt a kormány kiszolgálójává válhat és hogy veszélyben van az intézmény függetlensége." Merő rosszindulat; a hazai bibsi-libsi megmondóemberek uszályában a nyugati sajtó. Semmi valódi alapja nincs a feltételezésnek. Matolcsy mind szakmai felkészültségileg, mind autonóm személyiségileg a legjobb választás. Már bizonyított. A gazdaság rendbetétele és pályára állítása után kisepri a monetáris disznóólat is. Szorgos népünk győzni fog ! Ők értünk, mi értük ! Nem leszünk gyarmat ! ( Gazprom legvidámabb barakkja, nem kívánt rész törlendő ) Hajrá Agyarország, Hajrá Agyarok ! Már szervezzük a következő Matolcsys békemenetet !
elfelejtette
2013. február 28. 16:14
"NZZ: Az MNB a kormány kiszolgálójává válhat" Bekaphatjátok. 2008-ig a szakértők és függetlenek tétlenül nézték, ahogy devizában adósodik el a lakosság, az állam, negatív a folyó fizetési mérleg. A jegybank ehhez mérten jelentősen alultartalékolt. Ezért is néztek sokan olyan ostobán 2008 októberében, hogy miért nem veszi a kutya sem a kötvényeket a Pannon puma birodalmában, ahol a szakértelem, és a függetlenség szedi áldozatait. Mégegyszer: bekaphatjátok. Nincs szükségünk a tanácsaitokra, főleg nem ennek a semmihez nem értő közgazdásznak hazudott söpredékére.
Soma
2013. február 28. 16:03
Ha jól tudom, Simor fel sem esküdött az Alkotmányra.
bolá
2013. február 28. 16:01
Az is a dolga!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!