Így halad az árvízvédelem

2013. június 08. 11:46

A Margitsziget megerősítése már befejeződött, a Magyar Honvédség közben további erőket mozgósít. Orbán Viktor szerint Győrújfalu után a következő veszélyes pont Pilismarót. Közben a Duna vízszintje Budapesten meghaladta az eddigi legmagasabb értéket, Tahitótfalun pedig az egyik ideiglenes gátat áttörte a víz.

2013. június 08. 11:46

A Magyar Honvédség szombaton is további erőket mozgósított az árvízi védekezéshez, de mind személyi állományban, mind a technikai eszközökben jelentős tartalékokat tudnak még bevetni.

Benkő Tibor vezérkari főnöknek kora reggel a Honvédelmi Minisztériumban személyesen, illetve a védekezési helyszínekről videokapcsolat útján jelentést tettek a védekezésben résztvevő egységek parancsnokai. A vezérkari főnök összegzése szerint jelenleg 14 helyen több mint 600 technikai eszközzel és mintegy 4600 katonával vesznek részt a védekezésben. Köztük a Ludovika Zászlóalj katonáit és több mint ezer önkéntes tartalékos katonát is bevetettek. Szombaton további mintegy 150 önkéntes tartalékos katonát vonultatnak be. A Magyar Honvédség tartalékos katonáinak ez az első éles bevetése. Benkő Tibor a jelentéseket követően minden, a mentés irányításában résztvevőtől azt kérte, ha további erőkre lenne szükségük, jelezzék, mert jelentős tartalékuk van. A jelenlegi létszámon felül további mintegy 5 ezer katonát tudnak bevetni – mondta a vezérkari főnök.

A Győrújfalunál meggyengült gát erősítésén dolgozó több száz katonát irányító parancsnoknak a vezérkari főnök azt mondta: „Győrújfalut meg kell tartani, meg kell védeni”. A helyszínről jelentő parancsnok azt mondta: a vízügyi szakemberek szerint tartható a gát. A jelentésekből kiderült, hogy a gáton dolgozó katonák, bár a 12 órás műszak végére elfáradnak, maximálisan teljesítik a feladatokat. Több helyen volt szükség a honvédség speciális eszközeire is, vízijárművekre, lánctalpasokra, helikopterekre, repülőkre. Benkő Tibor külön rákérdezett a helikopterekre, és nyugtázta, hogy minden bevetett helikopter üzemképes.

A vezérkari főnöknek jelentést tettek a pilóta nélküli repülők eddigi alkalmazásáról, mindeközben élőben is követni lehetett az épp Komárom térségében repülő eszköz felvételét. Benkő Tibor a védekezésben részvevő parancsnokoknak elmondta, hogy péntek este beszélt Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval, aki nagyszerűnek nevezte az árvízi védekezést segítő katonák munkáját. A vezérkari főnök is azt mondta: maximálisan elégedett a katonák eddigi teljesítményével, és a továbbiakban is hasonlóan példaértékű helytállást vár.

Komáromnál a kora délutáni órákban várható a folyó tetőzése 840-845 centiméter közötti vízállással – közölte a város honlapján a polgármester.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint bejárások során azt tapasztalták, hogy szombaton reggel tíz óráig sehol nem fordult elő káros árvízi jelenség a gát mögött. A védmű biztosan tartja a folyót a medrében. Elővigyázatosságból megkezdődött a komáromi gátmű biztonsági megtámasztása. Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A több százezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre, és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség közel kétszáz katonája helyezte el.

A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint Komáromnál szombaton délelőtt 10 órakor 842 centiméter a vízállás, itt a valaha mért legnagyobb, 801 centiméteres szintet pénteken reggel kilenc órakor lépte át a folyó. A polgármester tájékoztatása szerint a gát 880 centiméterig biztonságot ad a településnek. Esztergomban 797 centiméteres a vízállás, itt 771 centiméter volt a valaha mért legmagasabb szint, ezt pénteken este nyolckor lépte át a Duna. A grafikonok alapján mindkét helyszínen csökken az emelkedés üteme.

A Duna 760 centiméterrel elérte a 2006-ban mért árvízi szintet Szentendrénél szombaton délelőtt 10 órakor – mondta az MTI-nek a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője szombaton délelőtt. Kádár Kristóf közölte: továbbra is folyamatosan dolgoznak az önkéntesek a gátakon, pénteken éjjel 11 órától a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának katonái 24 órás ügyeletben őrzik és figyelik a teljes, 6,3 kilométeres szentendrei védvonalat. A mobil árvízvédelmi falat 1 méterig érte el a folyó – tette hozzá.

Befejeződött a Margitsziget árvízvédelmi megerősítése – közölte Tarlós István főpolgármester szombat kora délelőtt az MTI-vel. A főpolgármester közleményében azt írta: felkészülten várják a Duna tetőzését. Tarlós István még pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni, bár belvízre számítani kell a sziget belsejében. A szigeten „tengeri kígyót” alakítottak ki: hetven darab húszméteres tömlőt fektettek le, amelyet először levegővel, majd vízzel töltöttek meg. Átmérője 90 centiméter, egy elem súlya 13 tonna.

Eddig 972 embert kellett kitelepíteni otthonából, hajnalig több mint 5,8 millió homokzsákot építettek be a gátakba, ebből 1,9 milliónál is többet pénteken éjszaka használtak fel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak szombat délelőtt Győrújfalu határában.

Komárom és Esztergom rendben van, ott nagyobb bajra nem számítunk” – jelentette ki. Hozzátette: a következő veszélyes pont Pilismarót, ahová Komárom érintésével rövidesen elindul. Győrújfalunál péntek este, éjszaka volt a helyzet igazán kritikus, „most meg van védve a gát”, a kitelepítésre pedig azért volt szükség, mert sokkal nehezebb éjszaka végrehajtani egy ilyen manővert – hangoztatta a kormányfő. Orbán Viktor megjegyezte, „eddig jól állunk, mert embert még nem veszítettünk, és súlyosabb fizikai sérülés sem történt”, a gát pedig egyelőre se nem szakadt át, se nem sérült meg olyan súlyosan, hogy onnan az egységeknek le kellett volna vonulniuk.

Hozzátette: továbbra is érvényben van az a parancs, hogy minden gátat meg kell védeni, és minden bent rekedt embert ki kell hozni. A három víz által körülzárt település lakosságát „nem kell kitelepíteni egyelőre”. Győrújfalunál három napig intenzív védekezésre lesz szükség, mivel „lassacskán eléri a legmagasabb szintjét a víz, de ahogy visszahúzódik, lehetnek bajok” – mondta a miniszterelnök. A hivatásos állományú védekezők 12 órás váltásokban dolgoznak a gátakon.

Frissítés: Pilismaróton elrendelték az üdülőövezet kitelepítését, 83 embernek kell elhagynia a területet, a kiürítést haladéktalanul meg kell kezdeni. A helyszínre várják Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta szombaton délben az MTI-t a polgármester.

Pergel István elmondta, a döntést a védelem irányítója, Tóth Tibor mérnök ezredes hozta meg, aki a Békés megyei katasztrófavédelmi szervezet vezetője. Az üdülőövezetből kevéssel 12 óra előtt minden védekező egységet visszarendeltek, és csak mentőmellényben mehetnek vissza a területre. A vízállás 797 centiméter, az üdülőterületen a telefonszolgáltatás 650 centiméternél, az áramellátás 670 centiméternél megszűnt. A polgármesteri hivatal egy hete felhívta a Duna-parti hétvégi házzal rendelkező ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az üdülőkben lévő vagyontárgyaik biztonságba helyezéséről gondoskodjanak, a berendezéseket áramtalanítsák.

Frissítés: A szombat délután 2 órai adatok szerint meghaladta a Duna vízszintje Budapesten a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket; a folyó vízszintje elérte a 861 centimétert a fővárosban a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost. Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szombaton, amikor bemutatta a kőbányai Hungexpo területén létesített, csaknem 15 ezer ember befogadására képes fogadópontot, azt mondta: komoly bajra nem kell számítani Budapesten a dunai árhullám miatt, de a katasztrófavédelem minden eshetőségre felkészült.

Pesti elmondta: úgy tűnik, hogy a Dunát a mederben és az ártéren belül tudják tartani, ám jelezni kívánták, hogy az új típusú katasztrófavédelem felkészült mindenre. A kőbányai Hungexpo 6 ezer négyzetméteres D pavilonja 800, míg a 20 ezer négyzetméteres A pavilonja akár 4000 ember befogadására alkalmas.

A területen – szükség esetén – csaknem 15 ezer embert is el tudnak helyezni – tette hozzá Pesti Imre. Az otthonukat elhagyni kényszerülőket önkéntesek várják, de gyereksarkot és külön társalgókat is kialakítottak. A pavilonokban orvosi ellátás, fekvőhelyek, légkondicionálás és az étkezés is biztosított. Pesti Imre hangsúlyozta: eddig mindössze 150 embernek kellet elhagynia otthonát a III., IV., XIII. és a XI. kerületből, de további kiköltözésekre nem számít. Ha mégis baj lenne, akkor 800 ember mozgósításával, 50 busszal, több 10 ezer embert is pillanatok el tudnának helyezni sportcsarnokokban, iskolákban, művelődési központokban – tette hozzá. A fővárosi védelmi bizottság elnöke elmondta: a gátak jóval 9 méter feletti szintre vannak felkészítve, így nem kell komolyabban aggódni.

Lezárták 14.00 órától a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es főutat – közölte Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott szombaton Dunakeszin, egy sajtótájékoztatón. A megyei védelmi bizottság elnöke döntésének indokaként elmondta: a „drasztikus” intézkedésre a Szentendrén és attól északra, a Duna nyugati partján folyó árvízvédelmi munkák nyugodt feltételeinek biztosítása érdekében van szükség. Az esetleges váratlan helyzetekben is könnyebben hozhatnak intézkedéseket, ha a 11-es főút szabad – tette hozzá.

Éjfélig Szentendre felé még bárki visszajöhet a Dunakanyarból, attól kezdve hermetikus zárás lesz – tette hozzá Tarnai Richárd. Közlése szerint bár a Duna keleti oldalán – például a dunakeszi Rév utca környékén – még nincs akkora gond mint Szentendre térségében, indokolt esetben azonban Dunakeszitől északra vezető főutat is részlegesen, vagy hermetikusan lezárhatják, ha az árvízi helyzet úgy kívánja. Épp ezért, ha nem feltétlen fontos, egyelőre senki ne induljon útnak, s kirándulást se tervezzen ezen a szakaszon – tette hozzá Tarnai Richárd.

Bíró Attila, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Dunakeszin két helyen folyik védekezés. Az egyik ilyen pont a Rév utcai kompátkelő környéke, ahol csónakokból figyelik, hogy eléri-e a víz a már elöntött sétány mentén, a Duna soron magaslatra épült házakat. Ha igen, a körülbelül 25 ingatlanban élő 50-60 embernek el kell hagynia otthonát. A másik kritikus pont Dunakeszi Budapest felé eső vége, a Dunával párhuzamosan futó 2-es főút, melyet szombat este teljes szélességében lezártak, s ahol egy kilométer hosszan már elkészült egy nyúlgát. Itt is figyelőszolgálatot tartanak fenn. A városnál jelenleg 770 centiméter körüli vízszintet mérnek, az előrejelzések szerint a folyó itt 8 méternél tetőzik majd. Eddig Dunakesziről és a szomszédos Gödről is egy- egy embernek kellett kiköltöznie, mindketten önként hagyták el veszélyessé vált házukat – mondta Bíró Attila.

Frissítés: Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-nek küldött közleményében azt írta, Tahitótfalu önkormányzata korábban úgy döntött, kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen, mert így újabb területeket akart megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest. Mint írták, várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes védvonal nem bírja majd a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. Jelezték: a területen 50 lakóingatlant öntött el a víz.

Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor az ideiglenes gát lehetővé tette a második, a korábbi nyomvonalon lefektetett ideiglenes védmű fejlesztését, megerősítését. Közölték, a kirendelt műszaki szakértők „a korábbi gyakorlatnak megfelelően” a második védvonalat tekintik véglegesnek és ennek biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

Kétezer rendőr dolgozik kifejezetten a dunai árvízi védekezésben, de eközben nem keletkezhet „közbiztonsági deficit” az országban, vagyis ellátják egyéb jellegű feladataikat és kötelezettségeiket is – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.

Garamvölgyi László dandártábornok a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti laktanyájában bemutatta a készenlétben álló rendőrségi járműveket és mikrobuszokat. Tájékoztatása szerint 124 rendőrségi mikrobusz és személygépkocsi, 4 rendőrségi helikopter áll készültségben 454 rendőrrel, hogy szükség esetén segítsék a kitelepítéseket és a védekezéseket. A Mi 2-es és az MD 500-as helikopterek felderítési munkát végeznek, de szükség esetén homokzsákot szállítanak, vagy embereket is mentenek – jelezte, hozzáfűzve, a Dunai Vizirendészet teljes állománya és 8 rendőrségi búvár szintén készültségben áll.

Közlése szerint összesen 1968 rendőr teljesít szolgálatot az országban kifejezetten az árvízi védekezéssel összefüggésben. Részt vettek Győrújfalu és Pilismarót kitelepítésében, jelenleg megerősített szolgálattal, napi 24 órában őrzik a települést és a hátrahagyott javakat. Zala, Somogy és Vas megyéből 294 rendőrt gátépítésre vezényeltek ki, 15 rendőr őrzi a kiürített Pilismarótot, míg Győrújfalut az éjjeli kitelepítés után 223 rendőr vigyázta.

Az ORFK szóvivője kijelentette: az árvízzel kapcsolatos jogsértés, bűncselekmény az almásfüzitői homokzsáklopáson kívül nem történt. Hangsúlyozta: a rendőrök a törvényben meghatározott feladataikat az ország minden településén ellátják. Példaként említette, hogy a főváros XIII. kerületében 7 órán belül felderítettek egy emberölési ügyet. Garamvölgyi László hangsúlyozta: a rendőrség mindent megtesz, hogy segítse a védekezést, ugyanakkor garantálják a közbiztonságot.

Frissítés: Lezárták a 11-es főút Budakalásztól északra vezető szakaszát szombat délután, mert a térségbe induló nagy számú kiránduló jelentősen megnehezíti az ott dolgozók védelmi munkálatait – jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke a szentendrei mobil árvízvédelmi fal mellett tartott sajtótájékoztatóján.

Közölte: a 11-es főút Budakalászig járható, utána teljesen le van zárva, csak az ott lakók mehetnek be. „Természetesen, akik már itt vannak, elhagyhatják a területet, de sem gépjárművel, sem kerékpárral, sem más módon nem lehet bejönni” – tette hozzá. A lezárás gyakorlatilag az egész Pest megyei szakaszt érinti. Tarnai Richárd elmondta, hogy soha nem látott magasságig emelkedett vízszint, ilyen magas vízállásokat még nem mértek a megyében.

Kijelentette, hogy a munkálatokat elvégezték, a gátakat fölépítették. Megjegyezte, hogy 721 ezer homokzsákot használtak fel csak Pest megyében, már most többet, mint 2006-ban országosan. Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere elmondta, hogy szombaton 10 órakor a Duna elérte a 2006-os szintet a városnál 760 centiméterrel, egy órakor pedig 765 centimétert mértek. A vízszint növekedése lassult, a korábbi óránkénti 3 és 2 centiméterrel ellentétben az utóbbi egy órában csak 1 centiméter emelkedett. Kiemelte: a mobil árvízvédelmi fal tökéletesen működik. A polgármester beszámolója szerint Szentendre készültsége 95 százalékos, „mert mindig történhetnek váratlan események”. Szombaton a honvédség megerősítéseket végez több helyen, a kaszinó mögött is megemeli az árvízvédelmi szintet mintegy 30 centiméterrel. A Bükkös-pataki zsilip esetében pedig civil segítséggel a gátnál az ellennyomót emelik meg.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. június 09. 10:03
http://www.hir24.hu/kulfold/2013/06/09/tojassal-dobaltak-meg-balog-zoltant-svajcban/ :) Nagyon szeretnék a svájciak (a dobálók magyarországi hátterét lefogadom), ha a cigányok ott maradnának, ahol vannak, és nem jönnének hozzájuk a jólétbe. Mert akkor lenne svájci cigánykérdés is. Megj. megérdemelnék. :D
next mindig élni fog 7
2013. június 08. 21:33
Minden rendben van! Minden magyar mehet nyugodtan aludni! Aztán holnap meglátjuk! Hm!
üvegcápa
2013. június 08. 21:13
Valamelyik híradóban láttam mikor Orbán talán sajtó tájékoztatót tartott ott azt mondta, hogy csak ha ő ad rá parancsot. Fél füllel voltam ott. De így kapásból azt mondom, hogy ki ő? Áder a hadsereg főparancsnoka és nem ő. Mit képzel magáról ez az ember?
mákos lecsó
2013. június 08. 21:07
Anyám borogass! Most mondta be az M1 híradója, hogy a NEO FM frekvenciáin országosan fogható "Árvízrádió" kezdi meg adását, egyenlőre 30 napos időtartamra. Na most tisztázzunk valamit. Az ország területének 1 azaz EGY százalékán van árvíz. Ha ezek után még azzal jön valamelyik jobber balfasz hogy ez természetes, komolyan mondom, rögtön magamhoz nyúlok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!