Közös jelöltekről tárgyal júliusban az MSZP és az Együtt-PM

2013. július 04. 18:26

Július 16-án találkoznak legközelebb az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetői, ekkor várhatóan szakpolitikai programokról egyeztetnek és a közös egyénijelölt-állításról is szó lesz – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön. A pártszövetség azt szeretné, ha egy hónapon belül meg tudnának állapodni a szocialistákkal az egyéni választókerületek felosztásáról is.

2013. július 04. 18:26
A következő tárgyalási fordulót az MSZP székházában tartják, mivel első alkalommal, csaknem két hete az Együtt-PM volt a házigazda. Szigetvári Viktor elmondta: arra számít, ekkor megegyeznek azokról a tézisekről, amelyeket pártja a korszakváltás garanciáinak tekint, valamint a közös szakpolitikai programpontokról.
 
Az Együtt-PM társelnöke hozzátette: noha az első forduló utáni egy hétben sajnálatos módon nemigen történt előrelépés, a szocialista választmány ülése óta felgyorsult a tárgyalások előkészítése, így e hét végén és a jövő héten szakértői egyeztetések folynak a két párt között közjogi, gazdaság- és társadalompolitikai kérdésekről.
 
Az Együtt-PM emellett azt szeretné – folytatta Szigetvári Viktor –, hogy a két fél „további késlekedések nélkül” július végéig állapodjon meg a közös egyénijelölt-állítás legfontosabb kérdéseiről. Saját választókerületi vezetőik névsorát már megosztották egymással.
 
A politikus közölte: szerdán elküldték a szocialistáknak a javaslatukat arra is, hogy milyen módszerrel, ütemezéssel lehet akár már július végére, de legkésőbb augusztus közepére megállapodás a jelöltállításról.
 
Konkrét személyekről, választókerületekről még nem esett szó az egyeztetéseken, ez korai lenne – jegyezte meg. Az Együtt-PM álláspontja szerint a pártoknak előbb meg kell állapodniuk arról, hogy a választási szövetség megkötése után helyi szervezeteik a jelölt pártállásától függetlenül teljes erőbedobással segítik „az egyedüli kormányváltó jelölt” kampányát.
 
A jelöltek megnevezése előtt a két félnek meg kell egyeznie arról is, hogy milyen arányban osztják fel egymás között a 106 egyéni választókerületet – mondta Szigetvári Viktor. Hozzátette: azt kezdeményezik, hogy „csomagban tárgyaljanak” a körzetekről, vagyis ne csak egy arányszámban állapodjanak meg, hanem vegyék figyelembe azt is, hogy közülük melyik inkább bal-, vagy jobboldali, vagy kétesélyes.
 
Szigetvári Viktor az MTI kérdésére elmondta: mivel a tárgyalások kezdetén ebben a sorrendben állapodtak meg, szerinte a július közepén esedékes tárgyaláson a közös listaállításról még nem esik szó.
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2013. július 04. 21:05
Kemény ez a csapat, kemény :D Viktor már tuti remeg!
várúr
2013. július 04. 20:52
Óriási csata várható feleim. Felér egy jobb gombfocimeccsel, vagy egy biliárddal. Ki kit pöcköl le, vagy golyóz ki: ez a tét.
Zsolt75
2013. július 04. 20:40
Hú, tövig rágom...Remélem azért Lendvai, Kovács, Szekeres, Kiss, Veres, Burány meg a többiek - szigorúan a változás jegyében - biztos befutók...
elfelejtette
2013. július 04. 20:35
Gordon! Színpadra! Énekeljünk együtt! " Ez a harc lesz a végső, Csak összefogni hát, És nemzetközivé lesz Holnapra a világ. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!