Vona: A vidék fennmaradása nem pénzkérdés

2013. július 20. 15:10

A Jobbik szerint a magyar megmaradás kulcsát a vidék jelenti, ezért annak megőrzése nem válhat pénzkérdéssé. Vona Gábor szombaton a Pest megyei Kosdon, az önfenntartó magyar falvak találkozóján beszélt a magyar településekről, a középosztályról és a globális kapitalizmusról is.

2013. július 20. 15:10

A Jobbik elnöke szerint a vidék fennmaradása nem lehet pénzkérdés, mert Magyarországon már csak a vidékben van hosszú távú megtartóerő. Vona Gábor szombaton a Pest megyei Kosdon, az önfenntartó magyar falvak találkozója keretében zajló szakmai tanácskozás első napján azt hangsúlyozta, ezek a falvak akkor tudnak működni, ha pontosan értelmezik a világban és Magyarországon zajló folyamatokat, és a „diagnózis” birtokában megfogalmazzák a maguk fennmaradási lehetőségeit. Az ellenzéki párt elnöke szerint a világot ma a globális kapitalizmus és annak értékrendi alapja, az ultraliberalizmus határozza meg, amely csak rombolni képes, és ehhez devianciákat hív segítségül. Vona Gábor úgy látja, hogy a világfolyamat Magyarországot rossz állapotban találta egy fizikailag és szellemileg szétzilált nemzettel. „Magyarország még a globális kapitalizmus rossz rendszerének is a legalján található” – jegyezte meg.

A két világháború közötti népi mozgalom tanulságairól szólva kijelentette: a globális kapitalizmussal nincs alkukötés, de pontosan kell értelmezni a falvak helyzetét is, a realitások talaján maradva. „Óvnám magunkat attól, hogy a magyar falvakban rejlő nemzetmegtartó erőt rózsaszín lufivá fújjuk a magunk számára” – fogalmazott. Vona Gábor kitért az új földforgalmi törvényre is, amely – szerinte – sem a nagybirtokrendszertől, sem a külföldiek földszerzésétől nem fogja megvédeni Magyarországot. Közölte: a magyar föld megvédésére két lehetőség van: vagy kilépni az Európai Unióból, vagy a csatlakozási szerződést kell módosítani. „Ha ezt az igényt azonban be sem jelentjük, biztosan nem is lesz erre lehetőség” – fűzte hozzá.

A Jobbik elnöke úgy vélte, az önfenntartó településhez munkahelyek kellenek, a föld megvédése, minőségi gazdálkodás, hitélet, biztonság és közbiztonság. Az önfenntartó falvak alappilléreinek nevezte a kultúrát és az önálló igazgatást is. Hozzátette: a vidék fennmaradása nem lehet pénzkérdés, mert ma Magyarországon csak a vidékben van már hosszú távú megtartóerő. Álláspontja szerint nem véletlen, hogy a globális kapitalizmus erői a vidéket helyezik a célkeresztbe.

Hegedűs Lórántné, a párt országgyűlési képviselője szerint „a magyar megmaradás a települési Magyarországhoz kötődik, ezért úgy kell róla gondolkodnunk, mintha egy honvédő háborút folytatnánk, és 3200 végvárban kell a csatát megvívni mindennap”. A politikus hangsúlyozta: a településeken működő intézményekre, bennük szakemberekre van szükség, akik megteremtik a falusi középosztályt. „Ha vissza akarjuk foglalni Magyarországot, akkor a középosztálynak is be kell laknia a vidéket” – fogalmazott, hozzátéve, ezért tartja fontosnak, hogy a vidéki középosztálynak is földet kell adni.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2013. július 21. 12:47
A vidék felemelkedése csupán szemléletváltás kérdése. El kell mozdulni az öműködő rendszerek felé és nem fóliában, vegyszerekben gondolkozni. Például hazánknak négyszer tízszer több vadja lehetne, ha az eltartóképességet növelnénk! Egy apró példa az önfenntartó rendszer lehetséges megoldásai sorából. Van itt a környékbeli erdőkben pár eper fa. Az alját gyúrótábla simaságúra nyalták a vadak. Ha volna belőle elég, nem a veteménybe járna a vad, de minden más gyümölcsöt előnyben részesítenek és magától terem! A sekélyvizes területek hatalmas eltartó képességéről talán nem is kell magyaráznom.
kukagyerek
2013. július 21. 11:25
"A határokat már nem lehet bezárni.. " Na látod, akkor elhúzhatsz! Egyel kevesebb magyargyűlölő rontja majd itt a levegőt.
august
2013. július 21. 07:43
Számomra rémísztőek ezek a mondatok, amiket Vona úr megfogalmaz. Tulajdonképpen azért, mert szavaiból látszik, hogy fogalma nincs arról milyen is a "vidék", és miért jutott el a mai állaptáig. Ekkora butaságokat összehordani ijesztő... De tulajdonképpen számomra újra bizonyítja, hogy a Jobbik ma nem más, mint az Orbánellenes koalíció jobbszélén kapaszkodik, és örök munícióval látja el ugyanezen koalíció balszélét..
ballada
2013. július 21. 04:01
Azt mondja Vona a Jobbik elnöke a vidék fennmaradása nem lehet pénzkérdés,Vona egyáltalán nem tudja hogyan működik a vidék .Persze a földműves orrával túrja földet ,ekével két lóval szántja földjét mert másképp nem elképzelhető pénz nélküli gazdálkodás,1 hold föld bemunkálásának üzemanyaga 10 ezer forint felett van .És még az állattartás se ingyen van ám Hol van még az aratás gabona szállítás raktározás ,nincs is benne az őszi trágyázás mélyszántás,a következő évre hogy a szántást a fagy hólé télen jól megmunkálja,mert ha ezt nem végzik el megnézhetik a következő termést.Lényegről kell írni ,,mitől müködő a gazdaság ,pénz nélkül nem működik.Magyarország mezőgazdasági ország , ,nagy sulyt kell fektetni a termelésre ,ne külföldi árukat vásárolja a nép ,ezzel a gazdaság is fellendül. Ismerős a vona féle magyarkodás amiből nem terem pénz ,csupán magasztos szavak,jóllakni nem lehet belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!