Terjednek az új, olcsó ismeretlen, hatású szintetikus drogok

2015. június 26. 19:35

Új, olcsó, ismeretlen hatású szintetikus drogok terjednek Magyarországon. Titkos laboratóriumokban folyik az előállítás, a cél nem a tiszta anyagok készítése, hanem a gyors haszonszerzés. A veszélyt az jelenti, hogy ezeknek a vegyületeknek a hatását, dózisát, más anyagokkal való kölcsönhatását senki nem ismeri pontosan.

2015. június 26. 19:35

Terjednek az új, olcsó, ismeretlen hatású szintetikus drogok Magyarországon – mondta Somogyi Gábor főorvos, az Országos Toxikológiai Intézet igazgatója a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapján az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

A világtendenciákkal ellentétben Magyarországon csökken az opiátszármazékok fogyasztása, ugyanakkor jelentősen nő az olyan új termékeké, mint például a herbál fantázianevű anyag. Ezt úgy állítják elő, hogy különféle szárított füveket betonkeverőben a hatóanyagokkal elegyítenek – mondta a szakember.

Beszámolója szerint titkos laboratóriumokban folyik az előállítás, a cél nem a tiszta anyagok készítése, hanem a gyors haszon. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy ezeknek a vadonatúj vegyületeknek a hatását, dózisait, átalakulását, más anyagokkal való kölcsönhatását senki nem ismeri pontosan.

Nem egyszer előfordul, hogy egy-egy új anyag bevezetését halálesetek kísérik és tipikus tünetnek tekinthetők a légzési problémák, magas vérnyomás, ájulás, szélsőséges esetben kómás állapot – tette hozzá Somogyi Gábor. Kérdésre válaszolva a toxikológiai intézet vezetője elmondta, hogy találkozták már 10-11 éves fogyasztóval, az átlagéletkor pedig 15-18 év. Miután ezek az új anyagok olcsók, vidéken is egyre jobban terjednek.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. június 26. 20:49
"A veszélyt az jelenti, hogy ezeknek a vegyületeknek a hatását, dózisát, más anyagokkal való kölcsönhatását senki nem ismeri pontosan." Akkor mit ajánl helyettük a szerző? Heroint, mert annak a hatása már ismert?
Fakutya Vigyora
2015. június 26. 20:25
Akasztófára velük.
Strassnoff Ignác
2015. június 26. 20:25
Ingyen kéne adni a drogot. A bűnözés elvesztené a bevételét, az agyatlanok többsége meg egy aranylövéssel elköszönne a világtól. Kicsit besegítenénk a természetnek a természetes kiválasztódás műfajában. Mindenki jól járna. Humánus, olcsó megoldás. A másik a távol-keleti módszer. Tarkón lőni csempészt, gyártót, fogyasztót egyaránt. Nem túl humánus, nem túl európai, de rendkívül hatékony. "Van ember, van probléma, nincs ember, nincs probléma." J V Sztálin Aki bármilyen gyanús szart beszed, amiről fingja sincs, hogy miből van, az megérdemli a sorsát. (Ezért nem eszek magyar parizert és nem kajálok Mekiben. :)) )
3M..
2015. június 26. 19:48
A drog, a fogyasztók, és az általa eltorzított elkövetők, és azok áldozatai között szedi áldozatait. Ne feledjük a Tiszabezdéden történt bűncselekményt. Épp most zajlik a figyelem felkeltés ezen a településen. Két hete egy mozdonyvezetőt gyilkolt meg egy bekábszerezett cigánybűnöző. Ez a stimuláns a legveszélyesebb az összes közül. Zombit csinál a fogyasztóiból, és áldozatot az útjukba kerülőkből. Ezek nem ismernek sem embert, sem Istent! Az ellenük való küzdelemben, minden eszköz elfogadható. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!