A magyarok harmadának mindegy, milyen rendszerben él

2015. október 06. 10:16

A magyarok kevesebb, mint fele ért egyet azzal, hogy a demokrácia jobb a többi politikai rendszernél, derül ki egy Tárki-felmérésből. A Fidesz, az LMP, a DK és a KDNP szavazói a leginkább demokráciapártiak.

2015. október 06. 10:16

A nyomtatott Népszava nyomán a hvg.hu közölte a Tárki friss közvélemény-kutatását, mely szerint a magyarok kevesebb, mint fele gondolja azt, hogy a demokrácia jobb, mint a többi politikai rendszer. A megkérdezettek egyharmada rendszerszkeptikus, vagyis teljesen mindegy számukra, miben élnek. A Tárki ezt úgy értékeli, hogy a magyarok körében érezhető a demokráciából való kiábrándultság.

A pártpreferenciával összevetett válaszokból kiderül, hogy a Fidesz, az LMP, a DK és a KDNP szavazói értékelik a legtöbbre a demokráciát, a jobbikosok fele demokráciapárti, 17 százalékuk azonban diktatúrát akar. A leginkább csalódottak az MSZP-szavazók.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. október 07. 06:54
Az az 1/3 akiknek mindegy vesztese az átalakulásnak. A vesztes alatt azt is értem akiknek irreális elvárásai voltak. Hozzáteszem A Bokros járás, Gyurcsány dúlás, Bajnai vész tömegeket tett tönkre, vetette vissza életminőségüket. Ez a magyarázat.
GV0917
2015. október 06. 19:47
Néhány dolog a DEMOKRÁCIÁRÓL: Az athéni demokrácia hím soviniszta, fajgyűlölő, rasszista, csak azért nem volt antiszemita, mert a sűrűje kétezer évvel azután történt. A liberálisok szerint csak addig kell követelni a a demokráciát, amíg kisebbségben vagyunk! A kétharmad a legdurvább diktatúra.. Ha nekem kedvez és főleg ha ad is valamit- akkor az valóban demokrácia, ha nem ad, akkor nem! Akkor igazi a demokrácia, ha az állatok jogait is törvénybe foglalja.(de hány képviselő lehetett ezért hálás valamikor.) Persze a "vak komondor" az kivétel volt...Legközelebb jönnek a növények-ha a vegák méltatlankodnak, javaslom, ott van a "fényevés!"
NeMá
2015. október 06. 19:35
2010-ben és 2014-ben többség tudta, hogy nem Gyurcsányékat akarja! Orbán megcsinálta, az emberek leszarják mit makog az ellenzék, ha Orbán van hatalmon :)
realista
2015. október 06. 16:21
A demokráciának tulajdonképpen a közvetett, azaz a "képviseleti demokrácia" a halála. A választók naivul azt hiszik, hogy szabadon dönthetnek, pedig kb. hasonló a választási lehetőségük, mint a halálraítéltnek, akinek felteszik a nagy kérdést: Golyó, vagy kötél (esetleg lefejezés)? A választók is csak a kapott anyagból választhatnak, azok közül akiket a háttérhatalom megfelelő előszelektálás után engedélyez számukra. Ezért aztán semmit nem bíznak a véletlenre (vagy a választók döntésére), hiszen mindegy hogy a nagy bábjátékosok jobb, vagy bal kezén lévő bábúval adják elő a műsort. Lényeg a "panem et circensis" elve - van ahol több a kenyér és kevesebb a cirkusz, máshol meg fordítva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!