A migrációról és a földeladásról tartottak négypárti vitát Balatonfüreden

2015. november 11. 16:55

Rendhagyó, aktuálpolitikai négypárti vitát tartottak Vona Gábor, Tuzson Bence, Baja Ferenc és Schiffer András részvételével, elsősorban a migrációs válságról és a földprivatizációról.

2015. november 11. 16:55

Rendhagyó, aktuálpolitikai négypárti vitát szervezett a Mandiner Balatonfüreden Vona Gábor, Tuzson Bence, Baja Ferenc és Schiffer András részvételével, az Infotér konferencián, amiről az N1TV készített felvételt. A moderátor kollégánk, Stumpf András volt, a vita tanulságairól pedig Kardos Gábor írt.

A beszélgetés elején szóba került az a később visszavont jogszabály-módosítás, amely arról szólt, hogy nemzetbiztonsági dolgozók kerülhetnének „tartalomszolgáltatókhoz”. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a biztonság fontosságát hangsúlyozta. Tuzson hozzáfűzte, az említett módosítás technikai jellegű, tartalmi változást nem jelent, mire Schiffer András megjegyezte: így, hogy visszavonták, tényleg nem. Az LMP társelnöke arra mutatott rá, hogy míg a média-tartalomszolgáltató a médiatörvény által ismert fogalom, önmagában a tartalomszolgáltató jogilag nem definiált. 

Földprivatizáció

Természetesen elmaradhatatlan téma volt a földeladások kérdése is, mellyel kapcsolatban a kormányzati álláspont részét képezi, hogy az ellenzék a magyar gazdák ellen lépett koalícióra. Tuzson előrebocsátotta, a privatizáció ezen formája mindenkinek jó: a gazdák földet kapnak, az állam meg pénzt.

Vona kikérte magának, hogy a Jobbik külföldi és oligarcha-érdekeket szolgál, Schiffer pedig a külföldiek földszerzése kapcsán fejezte ki aggodalmát, mivel az elidegenítési tilalom egyszer lejár. Ha nincs állami kézben a föld, nem lehet szociális földprogramot indítani azokban a régiókban, ahol nincs munka – tette hozzá.

Baja Ferenc szerint azért kell a földeladásból az extra bevétel, mert nincs olyan jó helyzetben a magyar gazdaság, mint ahogy a Fidesz kommunikálja. Az MSZP-s politikus arra kíváncsi, hogy hány Fideszes nyer az új rendszerrel, és megígérte, kormányra kerülve a pályázatok csalárd nyerteseitől elvesztik ezeket a földeket. Erre Schiffer András is célzott, aki Ángyán Józsefet idézve kijelentette: már a bérleti jogokat fideszeseknek osztották szét, és még Mészáros Lőrincet is helybenlakóként próbálták feltüntetni.

Menekültügy

A migrációs hullámmal kapcsolatban Baja Ferenc úgy vélekedett, külön kell választani a kampányt és a valódi válságkezelési tetteket. Például úgy látja, hogy Szeged szocialista polgármesterét is a menekültválság felhasználásával próbálták megbuktatni. Hiller István véleményét a kerítésről nem osztja, de azt már Hiller is korrigálta – mondta Baja. 

Vona Gábor emlékeztetett: Ásotthalom polgármestere az elsők között ajánlotta a kerítés építését, ezért furcsa is lett volna, ha a Jobbik nem támogatja azt, és a kvótakérdésben is egybevág a véleményük a kormány Tuzson által is elismételt álláspontjával.

Az LMP-társelnök ellenben nem veti el a kvóta ötletét, ha ez a közös európai megoldás megszületését szolgálja, de pártja hozzáállása a rendszer részleteitől függ. Azt is mondta, szerinte arról kellene beszélni, hogy ki miatt jutott odáig a helyzet, hogy kerítésekre van szükség. 

Tuzson Bence leszögezte: senkinek nincs joga eldönteni, melyik országba szeretne költözni, és Magyarországnak nem kötelessége megváltozni mások érdekében. 

Európa

Schiffer úgy gondolja, bizonyos kérdésekben több tagállami szuverenitásra, más kérdésekben – például a biztonság ügyében – ellenben több uniós közös politikára lenne szükség. Baja Ferenc az EU-t a világ egyik legversenyképesebb közösségének látja, és nem érti, hogy miért harcol a közösség egy része a közösség ellen. Ő skandináv mintát követne. 

Magyarországnak itt kell megtalálnia a helyét, nem Skandináviában, és képviselnie kell a saját érdekeit – jelentette ki Tuzson Bence, aláhúzva, hogy például Németország és Franciaország is minden esetben a saját érdekeit képviseli. Vona Gábor szorosabbra fűzné az együttműködést régió országaival – Schiffer szerint ebben az LMP külpolitikáját másolja a Jobbik.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. november 12. 09:30
Nocsak. Leülnek a politikusok egymással beszélgetni, meg vitatkozni? Miféle új szokás ez? ...
hátakkor
2015. november 11. 23:02
"Baja Ferenc az EU-t a világ egyik legversenyképesebb közösségének látja" Ferenc melyik meccset nézi?
hátakkor
2015. november 11. 23:00
"Baja Ferenc úgy vélekedett, külön kell választani a kampányt és a valódi válságkezelési tetteket. Például úgy látja, hogy Szeged szocialista polgármesterét is a menekültválság felhasználásával próbálták megbuktatni. " Kik akarták megbuktatni Botkát?? Újhülye? Vagy a puccsista Fletó?
Rebel Son
2015. november 11. 22:03
nagyon helyes! értelmes párbeszéd a jó politika motorja :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!