Alsósok iskolai étkezésére fordítják a Fidelitas által gyűjtött adományt Kárpátalján

2016. január 25. 14:52

Közel két és félmilliós adományt adott át a hétvégén a Fidelitas Kárpátalján. A Verecke Alapítvány iskolások étkeztetésére fordítja a támogatást, mivel az ukrán állam megszüntette az iskolai étkezés finanszírozását.

2016. január 25. 14:52

Iskolai étkeztetésre szánt 2,4 millió forintos pénzadományt nyújtott át és a kárpátaljai magyarság helyzetét elemző kihelyezett nemzetpolitikai szemináriumot tartott a Fidelitas szombaton a Beregszász melletti Makkosjánosiban. „Hallva az Ukrajnából érkező egyre riasztóbb híreket, úgy éreztük, becsületbeli ügy, hogy adománygyűjtéssel támogassuk a kárpátaljai magyar fiatalokat. Az elmúlt fél évben a szervezet több száz tagjának a közreműködésével mintegy harminc jótékonysági akciót és rendezvényt szerveztünk” – fogalmazott Böröcz László, a szervezet elnöke, akitől Dobsa István, a KMKSZ ifjúsági szervezetének elnöke vette át a Verecke Alapítványnak szánt támogatást, amit magyar iskolások étkeztetésére fordítanak majd.

A Fidelitas elnöke kiemelte, a Kárpátaljára kihelyezett nemzetpolitikai szemináriumra meghívták a határon túli magyar ifjúsági szervezetek képviselőit Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről is. „Nagyon fontosnak tekintjük a kárpátaljai magyar fiatalokkal fenntartott kapcsolatok erősítését. Az ő helyzetük a helyszínen ismerhető meg a legjobban, ezért döntöttünk a kihelyezett szeminárium megszervezése mellett. (...) Arra szeretném biztatni a magyarországi fiatalokat, hogy segítsék kárpátaljai nemzettársaikat, és mi ebben példát szeretnénk mutatni” – mondta, hozzátéve, hogy folytatják a Kárpátaljáért.hu jótékonysági akciójukat.

Az ukrán állam már nem finanszírozza az iskolai étkezést

Dobsa István, a KMKSZ ifjúsági szervezetének elnöke az MTI-nek kifejtette: a Fidelitas pénzadományát a Verecke Alapítvány a kárpátaljai magyar iskolák alsó tagozatos tanulóinak az étkeztetésére fogja fordítani. Erre azért van szükség, mert az ukrán kormány az idei évtől megszüntette az iskolai étkeztetés állami finanszírozását.

Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság helyzetéről Barta József, a KMKSZ és a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) alelnöke beszélt a nemzetpolitikai szemináriumon. Az ukrajnai megye és Magyarország kapcsolatait Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő vázolta.

A kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás állapotáról Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese beszélt. A kárpátaljai magyar oktatásnak és értelmiségnek nyújtott anyaországi támogatás rendszerét Grezsa István, határon túli beruházásokért felelős miniszteri biztos ismertette.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pimepime
2016. január 25. 16:04
Azért nézzék meg, valódi-e a bankó!
BőröndÖdön
2016. január 25. 15:59
Kipótolhatta volna ezt az összeget néhány százmillióval mondjuk a Garancsi nertárs,a Mászáros nertárs,a Vajna nertárs,a MOL nertárs,akik bizonyára észre sem vesznek egy ekkora összeget...
dave
2016. január 25. 15:46
Helyes, még több ilyet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!