Még nagyobb Fidesz-előnyt mért a Tárki

2016. január 27. 15:52

A Fidesz-KDNP tovább tudta növelni támogatottságát az elmúlt negyed évben, míg az ellenzéki pártok népszerűsége nem sokat változott – derült ki a Tárki legújabb felméréséből. A kormánypártok a teljes népesség körében az októberi 28%-ról januárra 31%-ra tudták növelni szavazótáborukat. A baloldali ellenzék csak összesítve éri el a Jobbik eredményét.

2016. január 27. 15:52

Megőrizte, sőt kismértékben növelni is tudta előnyét a Fidesz-KDNP az elmúlt negyedévben – derült ki a Tárki legújabb felméréséből. A bal- és jobboldali ellenzéknek ugyanakkor együtt sincs annyi szavazója, mint a kormánypártoknak.

Az elmúlt három hónapban a parlamenti pártok támogatottsága nem sokat változott, egyedül a kormánypártok tudtak erősödni. A kutatás szerint az ellenzéken belül a legerősebb párt a Jobbik, aki közel kétszer annyi szavazót tudhat magáénak, mint a második helyezett MSZP. A baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM) támogatottsága összesítve nagyjából akkora, mint a szélsőjobb ellenzéké.

A pártok támogatottsága a számok tükrében

A pártok népszerűsége a teljes népesség körében az alábbiak szerint alakult október és január között: a kormánypártok 28%-ot követően 31%-os támogatottságot tudhatnak magukénak. A Jobbik 13% után 12%-on áll, az MSZP mindkét hónapban 7%-ot, a Demokratikus Koalíció 3%-ot, a Párbeszéd Magyarországért 1%-ot ért el. Az Együtt az októberi 1%-ot követően januárban 2%-on áll, az LMP pedig nem mozdult el a 2%-os eredménytől. A bizonytalanok aránya az októberi 45%-ról 42%-ra csökkent.

A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP az őszi 51% után 54%-ra tudta növelni táborát, míg a Jobbik támogatottsága 23%-ról 20%-ra, az MSZP-é pedig 14%-ról 12%-ra csökkent. A többi párt népszerűsége nagyjából változatlan: a DK 6%-os és a PM 1%-os támogatása megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1% után januárban 3%-on áll, az LMP eredménye változatlanul 4%.

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. január 28. 17:06
h.kovacs [Hozzászóló kiszűrése] 2016. január 27. 16:45 ugyan milyen ámokfutása ?" hát aminek a végén szépen feljelentették, igaz előtte kidalolta magát a "Bitóazalonban"
noMores
2016. január 28. 09:20
Ez az orszag menthetetlen: imadjuk a populista tolvajokat.
Tintamin
2016. január 28. 00:34
Magyarorszag elveszett. Ahol egy huberrendszerre epito ultrapopulista neokommunista maffia sikeres lehet, ott oriasi problemak vannak:(
states
2016. január 27. 22:11
A rendszerváltáskor azzal, hogy a posztkommunistáknak sikerült a teljes struktúrájukkal, vagyonukkal együtt átmenteni magukat, eldőlt, hogy nem lesz baloldali ellenzéke az országnak. Ez a roncsderbi, ami jelenleg a baloldali térfélen üzemel, ennek a következménye. Ezért a felelősség az akkori kádári kisembert terheli, amelyik ezt lehetővé tette. Ha 90-ben a választók kisöpörték volna a parlamentből az MSZ(M)P-t, akkor ma nem tartanánk ott, ahol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!