Balog: Megduplázódott a felsőoktatásban tanuló romák száma

2016. szeptember 09. 21:06

A többségi társadalommal együttműködő, nem konfrontálódó roma középosztály kialakítását szeretné az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: javult a roma közösség helyzete az utóbbi időben, a felsőoktatásban tanuló romák száma megkétszereződött, valamint a közfoglalkoztatás keretében már 50 ezer családfenntartó kapott munkahelyet.

2016. szeptember 09. 21:06

Megduplázódott a roma fiatalok száma a hazai felsőoktatásban az utóbbi években – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Debrecenben. 

Balog Zoltán a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitó konferenciája előtt a közmédiának nyilatkozva kifejtette: a negatív jóslatok ellenére sikerült elérni, hogy egyre több roma folytat felsőfokú tanulmányokat. A hálózatnak már több mint 250 diák a tagja, és a szervezet a tanulóknak olyan pluszt ad, ami korábban hiányzott az életükből - jelentette ki. 

A miniszter – többek között a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat segítségével – egy olyan roma középosztály kialakulásában bízik, amely a többségi társadalommal jó együttműködésben, nem pedig a konfrontációban érdekelt.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hazai roma közösség helyzete a mutatók alapján a szociális, az egészségügyi, az oktatási és a foglalkoztatási területen egyaránt javult. Példaként említette, hogy Magyarországon 50 ezer olyan roma család van, amelyeknél a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a családfenntartónak először van munkahelye.

 

(MTI)

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konzekvensen
2016. szeptember 10. 11:00
Az mindenképpen dícséretes, hogy felzárkoztatni próbálják a romákat az oktatáson keresztül. Persze ehhez pénz kell, és mivel a Roma Önkormányzat, Farkas Flórián alatt rengeteget kapott hasonló célra, remélem az eltünt pénzt elkérik Flóriántól, ugye kedves Balogh? Vagy a roma támogatás továbra is marad Farkas támogatás? A romáknak egyik legnagyobb baja, hogy azt az előitéletet, hogy a romák lopnak, éppen egy roma vezető erősíti, miközben persze éppen a roma rászorulók nem kaptak az állami támogatásból. Vagyis itt egy roma a saját népét lopta meg jó alaposan, valahogy állami segítség mellett. Roma romának Farkasa, ugye kedves Farkas Fórián?
thymian
2016. szeptember 10. 10:10
Nemrég otthon voltam Miskolcon. Az ellenőrök rendészekkel járnak. A villamosra, buszra nem lehet felszállni, csak az első ajtón. Kurvára örvendetes, amikor csomagokkal a kézben végig kell küzdeni magát az embernek a buszon, villamoson. Kiccsalád az ajtónál 6-7 fő. A szag szédítő, de nincs lehetőség odébb menni sem. Ellenőr jön, megkeresem hova is tettem a bérletemet. Kiccsaláddal leszállnak, mert természetesen nincs jegyük. Ahányszor utaztam ott voltak, kiabáltak a jármű egyik feléből a másikba. Bizonyos városrésznél mindig csapatostól szálltak fel. Ezt adta a fidesz.
Anti Komcsi
2016. szeptember 10. 09:50
Most már csak a Jobbikos szavazók intelligenciaszintjét kell emelni. Ja, akkor nem szavaznak a Jobbikra..
Anti Komcsi
2016. szeptember 10. 09:46
Örvendetes. Az integráció első lépcsőfoka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!