A Tárki szerint nem változott a pártok erőviszonya

2017. május 05. 09:11

Januárhoz képest csak minimális elmozdulást mért a pártok támogatottságában a Tárki áprilisban: a Fidesz a teljes népességben nem, csak a pártválasztók között vesztett némi szavazót a felmérés szerint. Kicsit csökkent a Jobbik támogatottsága is. A Momentum már mérhető, miközben a teljes népességen belül a Párbeszéd már mérhetetlen.

2017. május 05. 09:11

A Tárki felmérése szerint ha volt is hatása az elmúlt hetek utcai demonstrációinak, a pártpreferenciákat nem befolyásolták, hiszen az elmúlt negyedévben lényegében változatlan a pártok népszerűsége, a kormánypártok vezető pozíciója szilárd. A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. április 13. és 26. között felvett közvélemény-kutatásának eredményei szerint januári, sőt, tavaly októberi mérésükhöz képest is alig történt statisztikailag mérhető elmozdulás a pártok támogatottságában.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP az elmúlt fél évben 32-33 százalékon állt, azaz 2016 októberében, idén januárban és áprilisban is minden harmadik magyar választó számára a kormánypártok a legszimpatikusabbak. A pártválasztók körében a januári 52 százalékot követően áprilisban 51 százalékot ért el a Fidesz-KNDP, így továbbra is szilárdan vezet kihívói előtt. 

A Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül januárban 13 százalék, áprilisban pedig 11 százalék volt, míg a pártválasztók körében 20 százalékról 17 százalékra csökkent. Az MSZP a teljes népesség körében januárban 9 százalékon, áprilisban 10 százalékon állt, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 15 százalékot ért el.

Az 1002 felnőtt személyes megkérdezésén alapuló, reprezentatív felmérés eredményei szerint a többi ellenzéki párt támogatottsága is változatlan statisztikai értelemben. A teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció januárban négy, áprilisban öt százalékon, az LMP mindkét hónapban három, az Együtt pedig egy százalékon állt, a PM tábora pedig továbbra sem éri el az egy százalékot. A pártválasztók körében a DK januárban hat, áprilisban nyolc százalékot ért el, az LMP mindkét hónapban négy százalékot, az Együtt januárban két százalékot, áprilisban egy százalékot, a PM pedig a januári szűk egy százalék után áprilisra már nem éri el az egyszázalékos népszerűséget.

Új pártként a Tárki most először mérte a Momentumot, amely a teljes népességen belül egy százalékkal, a pártválasztók körében pedig két százalékkal debütált.

A közlemény szerint az elmúlt negyedévben még a pártot nem választók aránya sem változott: januárban és áprilisban is egyaránt a választók bő harmada, 35-36 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból, vagy nem nevezte meg választott pártját.

(MTI / Tárki)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2017. május 05. 23:17
Pedig tegnap este itt a mandineren volt egy cikk amit ma már nem találtam,hogy a FIDESZ elvesztett 600000 szavazót!Hova tűnt az a cikk honlapról ki tudja?
edvind johnsson
2017. május 05. 14:51
" A Momentum már mérhető, miközben a teljes népességen belül a Párbeszéd már mérhetetlen. " Na végre, a Momentum elmozdult a 0,00 %-ról, a Párbeszédért viszont kár. Amikor megszólaltak mindig felment a vérnyomásom, ha eltűnnek a búsban, akkor gyógyszerhez kell folyamodnom.
Kala pál
2017. május 05. 14:37
Órás Lacinak nem jött be a kampánykörút, mit mond mentségére a hóvégi min.elnökjelölt kinevező maszopos nagy összeboruláson?
noMores
2017. május 05. 10:56
Nagyon rossz helyen mozoghatok, de egyetlen fideszest se ismerek szemely szerint. Pedig biztos van az itt berkommentelo majmokon kivul olyan, aki elhiszi orbanek idiotizmusat, es buszke arra, hogy meszaros tole is lop..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!