Az igazi deformációt nem önmagában a hatalom okozza

2017. május 29. 08:06

Amúgy hitvány dolognak tartom, ha egy politikai kezdeményezés úgy lép porondra, hogy elhazudja, amit valójában a világról gondol. Az úgy nem megy, hogy kilépsz a placcra így „ideológiailag nem tartozunk sehová!” Interjú.

2017. május 29. 08:06
Schiffer András
Schiffer András

„A fejlődéslélektani kutatások szerint a fiatalokat vonzzák az adott rendszer ellen lázadó új mozgalmak, még akkor is, ha ezekre csak az alternatíva mentes érvelés jellemző. A Momentum nem jelent konkurenciát ez alapján az erőtér építésben?

Kicsit körte-alma összehasonlítás, hiszen amiben én most gondolkodom, az pont nem a  pártpolitikai versengés. Arról nem beszélve, hogy ez az új pártkezdemény fényévekre van attól a gondolati körtől, aminek az erőterét hiányolom. Amúgy hitvány dolognak tartom, ha egy politikai kezdeményezés úgy lép porondra, hogy elhazudja, amit valójában a világról gondol. Az úgy nem megy, hogy kilépsz a placcra így »ideológiailag nem tartozunk sehová!« meg »Ja majd ki fogjuk találni!« – ez az emberek becsapása. Ha megkapargatjuk a felszínt, ugyanazzal az újtípusú liberális, szélsőközép kezdeményezéssel van dolgunk, mint ami most Franciaországban a Macron-féle párt vagy a spanyol, lengyel, horvát újliberális pártok. Persze abban van igazság, hogy az új generációk – de nem csak hazánkban vagy Kelet-Európában – ahogyan kiüresednek a bevett konzervatív vagy szociáldemokrata pártok, új politikai lehetőségeket keresnek. S tényszerű az is – lásd ahogy a horvát újliberális párt a zöldektől elvont szavazatokat – nagyon apró, pillanatnyi, benyomásbeli különbségek azok, amik eldöntik egy fiatal szavazónál, hogy egy zöld-radikál balos, egy nemzeti radikális vagy éppen egy szélsőközép pártra szavaz. A posztmodern politikában lehet valaki úgy is radikális, hogy meg sem mondja mit akar megváltoztatni. Az érzületek és benyomások pedig – rövid távon mindenképp – fontosabbak, mint a megvallott közpolitikai programok. Hosszú távon persze az utóbbi sem megspórolható.

(...)

Ebben a szerepben pedig egészen könnyen ki lehet égni. Az erőtér-építésben van sikerélmény, nem fenyeget a kiégés veszélye?

Ettől nem tartok, mert ez egy tisztán személyes vállalás, nem tartozom elszámolással  senkinek, csak a saját lelkiismeretemnek, naptárhoz sem vagyok kötve. Ha úgy mész csatába, hogy nincs mögötted hadsereg: na, az a lélekölő.

A politikusok közszereplők, nagyobb támadható felülettel bírnak. Tényleg politikusnak lenni az egyik legstresszesebb munka, vagy ez csak sztereotípia?

Nekem voltak közszerepléseim a pártpolitizálás előtt is, de az persze egészen más, mint egész személyiségeddel kint lenni a placcon, óránként forogva a nyilvánosságban. A stresszfaktor nem is az volt, amikor az ellenfél pártokkal volt ütközés, az egész kellemes adrenalinlöket inkább, legalábbis számomra. Amivel nehéz megbirkózni, az a hirtelen nyilvánosság. Előnynek éreztem, hogy én nem akkor találkoztam először a kamerákkal, de láttam olyat is, akinek az első munkahelye volt a Parlament és soha nem pörgött korábban nyilvánosságban, még egy beszédet sem tartott. Én hozzá voltam szokva valamennyire a sajtóhoz és persze a tárgyalóteremhez, a váratlan helyzetekre való reagáláshoz. Aki soha nem találkozott még ilyennel, annál ez veszélyes, mert az ilyen szintű nyilvánosság nagyon tudja deformálni a személyiséget. Az nekem is veszélyes volt, hogy ki voltunk téve a placcra és nem volt védelem. Mögöttünk nem volt olyan apparátus, mint amilyen mondjuk a kormánypártoknál lehet.”

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. május 30. 16:42
Szél Bernadettben van valami riasztóan ellenszenves. Ha ő igazi zöld lenne, a Paks II.-ről szóló népszavazás erőltetésén kívül tudnék javasolni ügyeket, leginkább a csomagolás technikával összefüggésben. Iszonyú a szemét termelés mértéke. Fél Magyarország családi házban él. Fél Magyarországnak NEM telik családi szinten SOHA meg nem térülő napelemre, kútból öblített WC-re, sőt kútból üzemeltetett locsolórendszer telepíttetésre sem. Az utóbbi mégsem ivóvízzel működik és hatékonyabb, mint a slaug, de egyszeri nagyobb befektetés.
kjkj945
2017. május 29. 16:46
A hatalom formációt okoz
polnemkor
2017. május 29. 13:43
És mindez az ideológia agitprop baromság a "Mindset pszichológiai szaklap"-ban. Pfü. Ti tudtátok hogy van ilyen "szaklap"?
polnemkor
2017. május 29. 13:40
"Mennyire lehetséges az emberek megszólítása egy olyan rendszerben, ahol a kormány uralja a média nagyobb részét?" A kérdésbe rejtett hazugság mintapéldája. Hányan nézik az RTL nevű szélsőségesen kormányellenes bulvárcsatornát plusz az ATV-t plusz a Hír Tv-t és hányan az M1-et és az Echo TV-t?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!